Annons:
Etikett28-övrigt
Läst 2261 ggr
Hawknestgrove
7/12/09, 12:35 PM

OM upphovsrätten....

Fått nedanstående PM……

OCh det är jag som är ansvarig för bilder och får betala om det vill sig illa…..Så var inte arg på mig, om jag tar bort bilder, som jag inte vet är säkra!

Här är en sann berättelse om vad som kan hända:

En dag när jag tog in posten låg det en försändelse från en jurist där. Försändelsen bestod av ett brev och en faktura. I brevet stod det att jag utan tillstånd hade använt en upphovsrättskyddad bild på min hemsida. Det fanns en utskriven skärmutskrift av bilden och en länk till sidan där den låg.

Fakturan innehöll dessa poster:

---

* Publicering på Internet: 1800 kronor * Utelämnande av namn på fotograf: 1800 kronor * Manipulerande av bild, friläggning utan tillstånd 20 procent av basbeloppet: 8200 kronor * Otillåten exemplarframställning: 4100 kronor

Summa: 15900 kronor

---

Brevet kom helt utan förvarning.

För de flesta är det mycket pengar för en lånad bild på en hemsida. Många skulle få en rejäl svettnings-attack om en sån faktura låg i brevlådan en solig sommardag.

Som värdar är ni ansvariga för att innehållet på sajterna följer svenska lagar och förordningar.

Ta inga onödiga risker när det gäller bilder, texter eller andra upphovsrättsskyddade verk. Inte ens för små skitbilder.

Har du tillåtelse av upphovsmannen att använda det upphovsrättskyddade materialet på din sajt?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
Nore
7/12/09, 2:22 PM
#1

Hej Gunilla, så du menar om jag går o sätter in en bild på grannens hund, skulle jag ha ett skriftligt tillstånd för att visa detta?

En fråga vad gjorde du med fakturan från juristen, du tar väl strid om den, du vet att du har oss bakom dejObestämd

Hawknestgrove
7/12/09, 2:29 PM
#2

Nej, jag menar inte så… OCh det var inte jag som fick fakturan, utan en annan. JAg fick ett pM om det. Jo, vad som är farligt ekonomiskt, det är att lägga in ANDRAS bilder, som man inte har tillstånd till. Det är det som kan stå mig dyrt. Som tex att lägga in bilder direkt i inläggen från en tidning. Det går bra att länka till artikeln, men att låna bilder det får man inte göra. Inte ens från Googles bildsök. MEn tar du en bild på grannens hund, så är det ju du som är upphovsmannen till bilden. Du får lägga in den här. Men inte jag, utan ditt medgivande.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

[peter54]
7/13/09, 2:35 AM
#3

#1 Det handlar om att ta andras bilder utan lov och använda dem som det vore ens egna.

Upp till toppen
Annons: