Omvärldens djur och natur

Ännu mera björn

2007-01-10 17:24 #0 av: Faxlin

Detta vackra rovdjur är det inte många som får glädjen att möta. Men jag tycker inte att det kan skrivas nog om dem. Vill samtidigt passa på att visa er lite björn bilder.

björnar, U´rsidae, familj rovdjur med åtta nu levande arter: brunbjörn, isbjörn, svartbjörn, glasögonbjörn, malajbjörn, kragbjörn, läppbjörn och den något avvikande jättepandan, ibland förs även kattbjörn (mindre panda) till familjen. De är stora och massivt byggda, med grova ben och mycket kort svans. Öronen är korta och runda. Björnar är hälgångare, dvs. de sätter i hela foten när de går, och de flesta arterna är skickliga klättrare. De är växt- eller allätare, med undantag av isbjörn, som är ett utpräglat rovdjur. Björnar i kallare områden går under vintern i ide och sover sig igenom den kalla årstiden, då det är ont om växtföda. Hos isbjörn går endast dräktiga honor i ide. Liksom hos många mårddjur förekommer s.k. fördröjd fosterutveckling, varför tiden mellan befruktning och födsel kan uppgå till mer än 8 månader. Ungarna är vid födseln mycket små och nästan nakna.

Brunbjörn är den björnart som har störst utbredning och som varierar mest i storlek och utseende. Det finns flera underarter, av vilka de amerikanska grizzlybjörn och kodiakbjörn är de största. På lång sikt har den europeiska brunbjörnen gått tillbaka mycket kraftigt, men den verkar i början av 2000-talet ha en ganska stabil population i Skandinavien. 

Grizzlybjörn är en nordamerikansk underart av brunbjörn. Liksom andra björnar kan den ställa sig på bakbenen för att bättre kunna undersöka vad som orsakat ett misstänkt ljud. Även om de är allätare har man konstaterat att vissa grizzlybjörnar under delar av året specialiserar sig på att jaga älgkalvar. Det kan gå så långt att björnarna inom ett område tar årets alla älgkalvar.

Isbjörn är den enda björn som nästan uteslutande är köttätare. Den anses vara mycket nära släkt med brunbjörn och går knappast att skilja från denna vad gäller skelettet. Isbjörnar ser även människor som tänkbara byten, och under arktiska expeditioner medföljer därför personer med gevär som kan skrämma i väg eller i värsta fall skjuta närgångna björnar.

Malajbjörn är den minsta björnarten och den enda art som lever i tropiska regnskogar, vilket kan vara förklaringen till att den har kortare päls än andra björnar. Den är aktiv året runt och går alltså inte i ide. Den är mest nattaktiv och kan under dagen ses vila och solbada på trädgrenar några meter över marken. Detta har lett till att arten på engelska kallas Sun bear 'solbjörn'.

Björnar förekommer i Europa, Arktis och Asien samt i Nord- och Sydamerika. Under pleistocen levde i Europa den stora grottbjörnen, vilken jagades mycket av neandertalmänniskan och senare även av den moderna människan.

Art Vetenskapligt namnjättepanda Ailuropoda melanoleucaglasögonbjörn Tremarctos ornatusmalajbjörn Helarctos malayanusläppbjörn Melursus ursinussvartbjörn Ursus americanusbrunbjörn Ursus arctosisbjörn Ursus maritimuskragbjörn Ursus thibetanus

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-01-10

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-05-15 21:25 #1 av: Martin

I Boden verkar det vara gott om björn..

Familj såg björnfamilj, hone med tre ungar. (Expressen 15/5-07).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-05-17 02:48 #2 av: Celia

Underbara djur!

Anmäl
2007-05-18 05:00 #3 av: Faxlin

Visst är de underbara Celia. Det är något visst med dessa stora kraftiga rovdjur.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.