Annons:
Etikettklimatförändringar
Läst 7030 ggr
CarlS
2006-08-31 22:40

Växthuseffekten hotar växt- och djurarter

Var tionde landlevande art på jorden kan vara utrotad om hundra år. Det kan bli följden om utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser inte minskas, enligt nya rön från en internationell forskargrupp.

Foto: Carl Stridsberg

KÄLLA: Svenska Naturskyddsföreningen
Det räcker med två graders höjning av jordens medeltemperatur för att tiotusentals växt- och djurarter på land ska utrotas, enligt den nya undersökningen från en grupp forskare från Australien, Kanada och USA. Att den globala uppvärmningen kan innebära ett hot mot växt- och djurlivet är inget nytt. Men nu är forskarna mer säkra på sin sak.

- Vi har nu allt starkare vetenskapliga bevis för att den globala uppvärmningen kommer att leda till katastrofala förluster av arter världen över, säger Lee Malcolm från University of Toronto, en av forskarna bakom den nya studien.

Granskogen i södra Sverige är ytterligare ett exempel. Här växer granen utanför eller i kanten av sitt naturliga utbredningsområde och är därför känslig för klimatförändringar.

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2006-08-31
Annons:
CarlS
2006-08-31 22:45
#1

En fråga som en del ställer är "Behövs alla arter"?

Vad tycker du? Har människan rätt att utrota andra arter genom sitt liv och leverne?

//CarlS

Lisbeth
2006-09-03 19:12
#2

# 1 Jag tror att alla arter har en funktion annars skulle de inte finnas här. Anser att vi inte har någon rätt att utrota någon art. Om det sker av okunskap är en sak men vi människor utger oss ofta för att vara den intelligentaste arten på jorden:)

Vi är inte mer än människor men vi har ändå en skyldighet att åtminstonde göra vårt bästa. Vi kan upplysa varandra om vad som kan göras, vi kan granska politiker och inte svälja allt de säger, utan börja ställa krav på dem. Tror på den enskilde lilla människan. Vi kan göra massor och om vi inte var och en gör något, vem ska då göra det.  

//Lisbeth

Faxlin
2006-09-09 17:29
#3

Självklart behövs alla arter. Alla har en egen roll att spela i naturens cykel. Men det gör inte att jag har någon större förståelse för vilken nytta myggerna gör;-) Men någon nytta gör de säkert, även om jag kan se att de är utbytbara mot tex fler av någon annan art. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Lisbeth
2006-09-09 18:12
#4

# 3 Jag har svårt att hitta något positivt med fästingar:) De har givetvis också en funktion men vilken. Kanske den att vi ska förstå att allt på jorden är inte till för att gynna just oss människor.

Faxlin
2006-09-09 20:00
#5

haha, Ja Lisbeth kanske har du kommit på något där.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Lisbeth
2006-09-09 22:37
#6

# 5 Ja man gör så gott man kan. Jag kan ju alltid inbilla mig att jag kommit på något. Skrattande

Annons:
Upp till toppen
Annons: