2006-09-05 21:31 #0 av: CarlS

Kännetecken: Sommartid är lons päls gulbrun med varierande fläckighet. Vinterpälsen är betydligt tjockare och mer gråvit Karaktärtiskt är de långa tofsarna på öronen liksom de ljusa fläckarna på öronens baksida och den korta svansen.

Foto: Carl Stridsberg. Bilden tagen i Skånes Djurpark 060905

Lodjuret, KÄLLA: Svenska Rovdjursföreningen

Latinskt namn: Lynx lynx
Familj: Kattdjur
Storlek: Mankhöjd 60-75 cm, vikt 15-25 kg
Antal i Sverige: Ca 1400 ind. (År 2005)
Hotkategori: Sårbar
Hot: Illegal jakt, rävskabb, trafik

Kännetecken:
Sommartid är lons päls gulbrun med varierande fläckighet.
Vinterpälsen är betydligt tjockare och mer gråvit
Karaktärtiskt är de långa tofsarna på öronen liksom de ljusa fläckarna på öronens baksida och den korta svansen.

Föda:
I Norra Sverige är ren en viktig del av lons föda och i söder är rådjur det viktigaste bytet
Bland tamdjur är det i första hand får som kan bli dödade av lodjuret.
Rovdjurssäkra elstängsel är ett effektivt skydd...

Lodjurets år:
Med undantag av hona med ungar och under brunstperioden lever rodjuren åtskilda.

De trivs bäst i skog i begig och brant terräng.

Brunsten infaller i februari-april.
Honan föder vanligen 2-3 ungar i maj-juni.
Ungarna följer mamman fram till nästa vår då de startar ett liv på egen hand.
Lodjur blir könsmogna vid 22 månaders ålder.

Status:
Under 1800-talet minskade lodjurestammen vilket ledde till att lodjuret försvann helt i södra Sverige.
När lodjuren fridlystes 1928 första gången fanns bara ett litet antal djur kvar i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Tidigare hade inte lodjuret funnits i fjällen eller i de fjällnära skogarna, ändå var det där lodjuren räddade kvar.

Nu finns lodjur mer eller mindre i alla svenska landskap utom på Öland och Gotland.
Den tätaste lodjursstammen finns i Bergslagen.
SLUT KÄLLA

//CarlS

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2006-09-05