Fjällen

Norrbottens fjällvärld

2006-07-28 09:01 #0 av: CarlS

Här sätter vi fokus på nationalparkerna i fjällen och det faktum att fjällen är ett rekreationsområde för människor från hela världen.

Den Svenska fjällvärlden är ett storslaget naturområde som ibland kallas för Europas sista vildmark. Men fjällen har i hög grad  påverkats av människan under tusentals år.

I Norrbotten ligger de äldsta och de största nationalparkerna i Sverige. Av
Sveriges tjugosex nationalparker finner man 8 stycken här.

De har en gemensam areal på över 6 000 kvadratkilometer, vilket innebär att den norrbottniska nationalparksarealen omfattar hela 95 procent av den svenska nationalparksarealen.

Fjällparkernas gemensamma area uppgår till 5 500 kvadratkilometer. Nationalparkernas höga naturvärden är skyddade enligt svensk lag.
Källa:  Fjällen.nu

Foto: Maskot Bildbyrå

Att vandra i den storslagna Norrbottniska fjällvärlden är en upplevelse och ett äventyr man minns och har med sig länge...
Att vandra i den storslagna Norrbottniska fjällvärlden är en upplevelse och ett äventyr man minns och har med sig länge...

 

Anmäl
2006-07-28 09:13 #1 av: CarlS

Har du gått på "tur" till fots, med skidor, hundsläde, snöskoter? Dela med dig av dina minnen och upplevelser här, gärna med någon bild....

Anmäl
2006-08-15 01:08 #2 av: CarlS

Börjar själv med en liten historia som utspelade sig på 80-talet.
Den har jag lagt in på en av mina bloggar:(http://sverigeochsvenskarna.nu)

Men kan väl berätta den här också:

"Själv var jag i fjällen för många år sedan eftersom det ingick vinterutbildning i den frititdsledareutbildning jag då gick.

Bland annat skulle vi bestiga en fjälltopp tillsammas med en erfaren guide som åkte på lappskidor med lappskorna instuckna i en rem. Vi hade tunga ryggsäckar med alldeles onödigt många saker som vi släpade på. Upp gick det hyggligt. Solen sken och det var alldeles underbart.

Värre var det när vi efter många långa timmar nådde toppen och skulle börja vår nedfärd. Alla som har provat att åka på smala turskidor med stora otympliga ryggsäckar förstår vad jag menar.
Solen hade stått på och värmt lössnön vilket gjorde att när man på vissa ställen satte ner staven så försvann den bara rakt ner en halvmeter eller så. Likadant gjorde vi.

Överallt satt vi nerstoppade i små hål som hade blivit när vi antingen via bakdelen eller huvudstupa hade störta ner i den lösa mjuka snön. Det blev inte bättre av att vi var helt uttröttade. Men vad roligt vi hade! Varje gång någon av oss störtade ner i ett hål blev det allmänt jubel och allra störst jubel blev det när vår erfarna guide själv gjorde en perfekt volt och försvann ner i drivan med huvud och lappmössan före!
 
En av tjejerna fick vi lov att hjälpa upp. Det enda som syntes av henne var luvan och skidspetsarna.
Men vi kom så småningom ner och den skidutflykten glömmer vi nog aldrig!"

//CarlS

Anmäl
2006-08-17 10:03 #3 av: Izzzyz

Ska uppåt dessa trakter i höst då jakten sätter igång. Ska få fota i denna vackra natur. Det ska bli så roligt

 

// Tina 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.