Annons:
Etiketthav-kust
Läst 7894 ggr
RolfH
9/2/06, 11:02 AM

Hummerpremiären snart här

Hummersäsongen börjar närma sig, en högtid nästan i klass med julfirandet. I Västsverige serveras delikata röda humrar i slott och koja, på krog och i sjöbod.

 

Hummer i Bohuslän

Hummerpremiären äger rum den första måndagen efter den 20 september. Och hummerfisket får sedan bedrivas till den 30 april. Hummern, som är ett leddjur, uppträdde som art för ca 300 miljoner år sedan. Ungefär samtidigt som dinosaurierna. Humrarna är antagligen högerhänta, dvs höger klo är starkare och mycket mera utvecklad än den vänstra. Med högerklon krossar hummern snäckor, krabbor och sjöborrar som är huvudsaklig föda. Det händer också att hummern äter sina egna artfränder. Skalet hos hummer har flera färgpigment, bland annat  blått och rött. Skalet är svart före kokning då det får sin lockande röda färg. En och annan hummer får chansen att fira femtiårskalas. Tillväxten varierar och en portionshummer kan vara allt från tre till tio år gammal.

Hur den tillagas?
Hummer naturell, är den vanligaste varianten, men gratinering, flambering och grillning är också vanligt förekommande. I vilken form hummer än serveras är den en delikatess av närmast exotiskt slag. Snart börjar festen. Till havs och bords!
 
Hummersäsong i Västsverige
Sensommarens kräftskivor var bara uppvärmning inför höstens riktiga skaldjursevenemang, som är större, rödare och glamorösare. Hummersäsongen är på gång. Måndagen den 25 september börjar fisket och därmed går startskottet för njutningarnas njutning - hummer. Havets svarta guld, som hummern också kallas, skall naturligtvis avnjutas på Västkusten. På allt från små krogar till gourmetrestauranger dukas det till hummerfiske och hummerfest. Boka bord direkt och välj bland de många boendealternativen så att du kan njuta av några sköna dagar vid havet.

**Laga själv?
**Vill du tillaga hummer själv så är möjligheterna många: Naturell med smält smör, gratinerad, i sallad, grillad, som soppa eller varför inte flamberad?
Kokt hummer: Koka upp vatten i en stor kastrull, ta 2 msk salt per liter vatten. Hummern läggs i levande med huvudet före och kokas i 10-20 minuter, beroende på storlek. Låt den svalna i vattnet. Dela hummern på längden och ta bort magen som ligger under huvudet samt tarmen som ligger som en sträng längs stjärtdelen. Gott med majonnäs eller smält smör till.

Relaterade länkar

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2006-09-02
Annons:
RolfH
9/3/06, 9:21 PM
#1

Någon här som skall ut tidigt 25/9 och lägga i tinorna?

//RolfH

Faxlin
9/9/06, 5:30 PM
#2

Jag ska inte fiska hummer, men det vore trevligt att få smaka någon gång. ;-)
Säger hon som aldrig smakat hummer.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Christina
9/9/06, 5:33 PM
#3

Åsa - då ska du unna dig att köpa en hummer och äta. Den är för dyr för hela familjen - javisst - men ät den när du är ensam hemma så räcker det med en.Flört

Faxlin
9/9/06, 7:59 PM
#4

haha, ja men kruxet är väl att jag aldrig är ensam. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

RolfH
9/9/06, 8:57 PM
#5

Om man gör hummersoppa och har i lite räkor så räcker den till fler och smakar lika underbart.

//RolfH

Faxlin
9/9/06, 11:16 PM
#6

Tackar för tipset. !

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
KerstinP
9/26/06, 12:38 PM
#7

Hummersoppa mmmmm smaskens. Hörde om en jobbarkompis som vittjade tinorna i går. En hummer var så stor att den inte fick plats hela den i tinan. Tidningen Bohuslänningen var där och fotade.

Upp till toppen
Annons: