Annons:
Etikettklimatförändringar
Läst 5635 ggr
CarlS
2006-08-01 13:11

Klimatförändringarna - Vad kan vi göra?

Med fokus på vad vi kan göra med vår bostad för att minska koloxidutsläppen...

**Olika alternativ för uppvärmning av bostaden.
**
Ca hälften av den energi vi konsumenter använder förbrukar vi via uppvärmningen av vår bostäder.

Viklken typ av uppvärmning vi använder har ju därför stor betydelse för koloxidutsläppen.

Eldning med olja ger se största koloxidutsläppen men det kan även gälla eluppvärmning på sitt sätt.

Vår el här i Sverige får vi ju i huvudsak från vattenkraftverk och kärnkraftverk men en mindre del kommer från grannländerna som använder fossila bränslen till sina kraftverk…

Vad kan vi göra?

Ja, oljepannan är den stora boven med hänsyn till växthuseffekten.

Många oljepannor byttes ut redan på 70-talet eftersom oljan då blev dyrare än el. Fortfarande är oljan dyrare än el än idag.

Har du en oljepanna i gott skick kan du installere en pelletsbrännare istället för oljebrännare. Samtidigt som du får mer pengar i kassakistan minskar du koloxidutsläppen kraftigt!

Värmepump

Installation av värmepump som komplement till elvärme ger minst utsläpp och är därför ett bra alternativ. Dyrt men lönsamt på sikt.

Ett minskat elberoende på 50% är inte ovanligt.

Värmepumpen utnyttjar värmeenergin i luften utanför, i berget eller i jorden. Störst energibesparing ger bergsvärme. Det är hyfsat enkelt att sköta en värmepump.

**Fjärrvärme
**Har din kommun ett fjärrvärmeverk inom det området du bor som dessutom är eldat med biobränsle är det en klar fördel rent miljömässigt. Ansluter du till det slipper du också många bekymmer med värmeanläggning…

**Solvärme
**Idag har solvärmesystemen blivit både billigare och effektivare och klarar av att värma ca hälften av varmvattnet i ett normalt hushåll.

En solfångare och en elpatron är ett mycket bra alternativ och nuttigt både för miljön och ens plånbok.

Ännu bättre är att kombinera solfångaren med en vedpanna eller pellet kamin. Då bidrar du inte alls på något vis till växthuseffekten.

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2006-08-01
Annons:
mantrats
2006-08-01 22:07
#1

Bergsvärme och jordvärme är nog de miljövänligaste alternativen även om de faktiskt kräver en del el. Fast erfarenheterna från de olika installationsfirmorna har nog många ett och annat att säga om.

CarlS
2006-08-01 22:50
#2

#1 Ja, och bergsvärme ger också den största energibesparingen.

//CarlS

precis
2006-12-06 20:57
#3

Det går t.o.m att med en värmepump utvinna hushållsvärme om man bor nära en insjö, ifrån vatten ner till -4 grader :) helt ofattbart…
för varje kW en vanlig värmepump förbrukar så får du motsvarande 3.5-4 kW varmluft (vet inte hur dom räknar, men det är förmodligen en jämförelse med direktverkande el-element)

Man kan även köpa andelar i vindkraftverksföreningar, så får man både samvetsren el och sponsrar samtidigt investeringar i flera, nya, vackra, möllor/fläktar lite överallt i vårt platta och blåsiga land… (och undviker samtidigt utbyggnad av vatten-, kol- och kärnkraftverk)
www.o2.se

Det är på gång mycket billigare tunnfilmssolceller (utvecklat bl.a. på Ångströmlabbet i Uppsala) som man ska kunna montera överallt på alla hus, t.ex. inbakad i takplåt som fortfarande kommer se ut som tvåkupigt taktegel, olika väggpaneler, ihoprullbara markiser över alla fönster, balkongräcken, biltaket osv… dom kommer ha mindre effektivitet än kisel-paneler (ca 12-15% mot 35-60%) men vara massproducerbara som Cd-skivor ungefär…
mycket intressant teknik är på gång till husägare och husbyggare…
bl.a. nya cementblandningar som inte kräver lika mycket energi och materialåtgång, och nya byggmetoder, se NCC's demo-bygge av bostadshus "inomhus" i ett blått tält i bl.a. Eskilstuna: ncc.se/komplett

ojoj, man blir glad och trött av att läsa…
men nu måste jag ta och färdigställa min egen projektwebsida: precis.to/johan

Upp till toppen
Annons: