Annons:
Etikett28-övrigt
Läst 5769 ggr
Taggeman
1/31/15, 2:14 PM

Rösta på Sveriges Nationalfågel.

Var med och utse en svensk nationalfågel!

============================================

I år genomför Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige en stor omröstning i fyra steg som ska leda fram till att vi utser Sveriges nationalfågel. Med start på senvintern och målgång i samband med Falsterbo Bird Show i början av september ska såväl landets fågelskådare som allmänheten ha möjlighet att rösta på sin favoritfågel. Röstningen sker enklast via vår hemsida www.birdlife.se , men det går också att rösta med en särskild röstsedel via posten. 

http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Annons:
jagga-ewe
1/31/15, 2:19 PM
#1

Sveriges nationalfågel måste väl vara olyckskorpen? Eller kanske dystergöken? Knäppgöken borde oxo ligga bra till. =)

Sorry, inte helt seriös… ;)

I don't have hobbies - I have obsessions!
Ebmfh
Trollcaféet

Taggeman
1/31/15, 2:23 PM
#2

Citat från Birdlife: Men är inte koltrasten redan utsedd till nationalfågel? Jo, det kan sägas vara riktigt, men omröstningen som låg bakom var begränsad såväl geografiskt som till antal röstande. Det var 1962 som Dagens Nyheter utlyste denna omröstning bland sina läsare. Man fick in knappt 5000 svar, och vi kan på goda grunder anta att de allra flesta kom från huvudstadsregionen, det vill säga tidningens främsta spridningsområde. Den gången vann koltrasten med ganska liten marginal före domherren.

Den nya omröstningen utgår från 40 olika fågelarter. Via fyra röstningsomgångar ska en ”vinnare” utkristalliseras. I de tre första omgångarna kommer vardera tio fåglar att bli ”utslagna”. Därefter avgörs finalomröstningen mellan de återstående tio arterna.

Röstningsomgångarna avslutas enligt följande:
• Omgång 1: 28 februari
• Omgång 2: 30 april
• Omgång 3: 30 juni
• Finalomgången: 31 augusti

I samband med start av varje ny omgång får vi reda på vilka arter som blivit utröstade. Den första mars får vi alltså reda på vilka arter som klarar sig vidare till nästa omgång. Det ska faktiskt bli riktigt spännande!

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Sehvrin
1/31/15, 3:04 PM
#3

Nu har jag röstat i den här omgången. Ska bli intressant att se resultatet.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Taggeman
1/31/15, 3:17 PM
#4

Jo ska bli spännande att se vilken det blir så småningom. Nu får man välja 3st att skicka vidare.

För min del röstar jag på fåglar som är här hela året om. Och sjunger dom vackert blir det + i kanten.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

VildaVittra
2/4/15, 3:13 AM
#5

Givetvis borde den blågula blåmesen bli nationalfågel, det syns ju vilket land den hejar på. 😃

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Taggeman
3/1/15, 10:14 PM
#6

Nu har man börjat med röstningsomgång 2Så nu är det dags att rösta igen på 3 fåglar. Tummen upphttp://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Annons:
Taggeman
3/1/15, 10:35 PM
#7

Här ett sammandrag av fåglarna att rösta på i omgång 2, urklipp från SOF.

 Ejder
En karaktärsfågel för Sveriges kuster. Inte minst i våra skärgårdar sätter ejdern färg på miljöerna, och dess spelläten bidrar även till ljudbilden under vårvinter och vår.
       
    Tjäder
Som få andra fåglar hade tjädern betydelse för folkhushållet i gångna tider. Den finns i skogsbygder i snart sagt hela landet och har ökat i antal på senare tid till ca 350 000 par.
        
    Kungsörn
En av världens kraftfullaste rovfåglar. Var länge förföljd då den sågs som en konkurrent om jaktbyten och tamdjur. Starkast förekomst idag i Norrland och på Gotland.
        
    Havsörn
Var på väg att försvinna i Sverige för 40 år sedan på grund av miljögifter. Har gjort en storstilad comeback och finns nu över nästan hela landet. Lever till stor del av kadaver.
       
    Ormvråk
En av landets vanligaste rovfåglar och den vi ser allra mest. Sitter ofta på stolpar längs vägar och spanar efter sorkar i vägkanterna. Flyttfågel men övervintrar i södra Sverige.
       
    Trana
Stor, ljudlig och spektakulär. Har expanderat mycket kraftigt under senare år och finns nu i hela landet. Flyttande tranor har länge betraktats som viktiga vår- och hösttecken.
       
    Tofsvipa
En av de tidigaste vårfåglarna och av den anledningen har dess ankomst hälsats med glädje. Finns i större delen av landet men har minskat i antal när jordbruket förändrats.
        
    Storspov
Förmår med sina ljudliga och vackra läten sätta prägel på de landskap där den häckar. Finns både i jordbruksmarker och på vidsträckta myrar men minskar i jordbruksbygder.
        
    Berguv
Vår största uggla har återkommit efter att ha varit allvarligt hotad av miljögifter. Har ett mäktigt rop och förekommer i folktro. Möjligen var berguvar upphov till sägner om troll.
       
    Kattuggla
Den vanligaste ugglan i södra Sverige och precis som berguven föremål för mycket folktro. Har betraktats både som symbol för klokhet och som en som bringar olycka.
        
    Tornseglare
Sätter som få andra fåglar sin prägel på svensk sommar när den i flockar flyger skriande omkring under sommarkvällar. Lever så gott som hela sitt liv i luften. Minskar i antal.
       
    Större hackspett
Vår vanligaste hackspett och en regelbunden gäst vid bebyggelse och fågelmatningar. Markerar på våren sitt revir genom att med näbben slå en ljudlig trumvirvel.
        
    Pilgrimsfalk
Var nära att helt försvinna som svensk häckfågel på grund av miljögifter för några årtionden sedan. Har återkommit i stor stil och finns nu över nästan hela landet.
        
    Nötskrika
Landets talrikaste kråkfågel lever tillbakadraget i skogarna och ses därför inte lika ofta som sina släktingar. Färggrann och ljudlig. Lägger på höstarna upp förråd av mat.
       
    Skata
Kulturföljare som få andra fåglar. Finns i princip endast i närheten av bebyggelse. Vacker fågel som är föremål för en hel del folktro men trots det inte särskilt populär.
        
    Korp
Vår största kråkfågel och den mest sägenomspunna fågeln i landet. Hugin och Munin var korpar som berättade för Oden om händelserna i världen. Finns numera i hela Sverige.
        
    Sidensvans
Häckar i nordliga skogar och ses främst höst och vinter. Lika populär som vacker när den dyker upp under höstarna. Men förr blev folk rädda när den plötsligt kom i mängd.
        
    Blåmes
Framgångsrik art som spridit sig över landet och blivit talrikare under senare tid. Populär men tuff gäst vid fågelmatningarna, klädd i de svenska färgerna blått och gult.
        
    Talgoxe
Talrikaste gästen vid fågelmatningar i snart sagt hela landet och även vanlig som häckfågel i trädgårdarnas holkar. Börjar sjunga redan strax efter vintersolståndet.
        
    Sånglärka
En av de första vårfåglarna och som sådan populär. Sjunger ihärdigt från en plats högt i skyn under vår och försommar. Har minskat i antal men finns i nästan hela landet.
        
    Ladusvala
Populär sommargäst trots uttrycket att ”en svala gör ingen sommar”. Häckar i hela landet, uteslutande i eller på byggnadsverk och är därmed starkt knuten till människan.
       
    Lövsångare
Sveriges talrikaste fågel med cirka 13 miljoner häckande par. Finns i hela landet utom på kalfjället. Sjunger en vacker men lätt vemodig sång som sätter prägel på försommaren.
        
    Kungsfågel
Sveriges minsta fågel väger enbart cirka fem gram. Vanlig i barrskogar i hela landet. Trots detta är den okänd för många då den normalt lever högt upp i trädens kronor.
        
    Stare
En folkkär fågel, såväl som vårtecken som sångfågel. Häckar gärna i holkar, som är lite större än småfågelholkar. Har minskat i antal på grund av förändringar i jordbruket.
        
    Koltrast
Utsågs till Sveriges nationalfågel vid en omröstning i DN 1962. Är populär som skönsjungande vårfågel och som vanlig fågel i trädgårdar, i södra Sverige även vintertid.
        
    Rödhake
Erithacus rubecula
Blir lätt populär eftersom den ofta uppträder tillitsfullt, till exempel vid trädgårdsarbete. En av landets talrikaste fåglar, på senare tid även som övervintrare i södra Sverige.
        
    Svartvit flugsnappare
Häckar gärna i holkar, även i trädgårdar, och blir därmed lätt populär. Fortfarande talrik i så gott som hela landet men har minskat i antal i de västra delarna.
        
    Sädesärla
En av få arter som häckar i landets alla miljöer. Den kan påträffas på skärgårdsöar såväl som på kalfjäll, liksom både på åkermark och hyggen. Välkommen och populär vårfågel.
        
    Bofink
Näst talrikaste fågeln (efter lövsångare) och en av vårens budbärare. Finns i skogar och parker men är ovanlig i Norrlands inland och saknas i de nordligaste fjällskogarna.
        
    Domherre
Kom tvåa i DN:s omröstning om en svensk nationalfågel 1962. Har blivit symbol för julen och är julkortsfågeln framför andra. Mycket populär besökare vid fågelmatningar.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
4/29/15, 1:15 PM
#8

Passa på att rösta nu i omgång 2,

I varje omgång lottas en kikare ut bland dem som röstat samt två bokpriser. http://www.naturbokhandeln.se/sv/articles/2.175.2753/swift-swift-audubon-85x44-hcf

Slutspurt i omgång 2

Klockan 24:00 natten mellan 30 april och 1 maj av-slutas röstningen i andra omgången av vår omröstning om en nationalfågel. Då kommer ytterligare tio arter att sållas bort, varefter ”tävlingen” fortsätter mellan de återstående 20 arterna. I den första omgången röstade 14 436 personer, i denna andra omgång blir det några tusen fler. Med fyra dagar kvar har ca 18 200 röstat.

Det är just nu (26 april) 20 arter som fått fler än 1000 röster var, och av dessa har åtta fått fler än 2000 röster. En intressant iakttagelse är att rösterna fördelat sig ganska annorlunda jämfört med i den första omgång-en. Flera arter har fått förhållandevis fler röster, andra har fått färre jämfört med första omgången.

Den tredje omgången av omröstningen pågår från 1 maj till 30 juni. Då handlar det alltså om de 20 fågel arter som ”överlevt” de båda första omgångarna. Fortfarande gäller att man får (ska) rösta på tre arter. Det är först i den sista omgången, med de tio finalist-erna, som man bara ska rösta på en art. Finalomgång-en pågår från 1 juli till 31 augusti, och slutresultatet kommer sedan att presenteras vid Falsterbo Bird Show första helgen i september.

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Halvdansken
4/30/15, 12:24 PM
#9

Synd, bara svenskar boende i Sverige som kan rösta. Ormvråken var annars mitt val.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Taggeman
5/1/15, 1:16 PM
#10

#9 Du får väl fuska lite o kryssa i från Malmö då, man behöver inte uppge adress. Men Ormvråken försvann nu.

Nu är dom 20 st att rösta på igen ! Kom ihåg att det lottas ut 1 kikare o 2böcker. http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/

Citat från svd: Fåglarna som är kvar är berguv, blåmes, bofink, domherre, havsörn, koltrast, korp, kungsörn, ladusvala, rödhake, sidensvans, skata, storspov, större hackspett, sädesärla, talgoxe, tjäder, tofsvipa, tornseglare och trana.

Den 30 juni åker ytterligare tio ut och de resterande tio tappra gör upp i finalen den 31 augusti. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/korp-och-skata-flyger-vidare_4531824.svd

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Halvdansken
5/1/15, 2:17 PM
#11

Jo faktiskst skulle man uppge adress, men jag kanske var på fel ställe?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Taggeman
5/1/15, 7:29 PM
#12

Du var nog på rätt ställe. Det är dom 3 översta som är ett måste.

Röstningsuppgifter (måste fyllas i för att rösta)

Kommun    

Län    

E-post

Frivilliga uppgifter

Förnamn

Efternamn

Adress

Postnummer

Ort

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
6/24/15, 11:19 PM
#13

Ni glömmer väl inte att rösta på Sveriges nationalfågel omg. 3 slutar den 30 Juni.      ops. rättade nu till rätt datum. 🤦‍♂️ tack Vild Vittra.

Ps. varje omgång utlottas det en dyr kikare o lite litteratur.

Den tredje omgången av omröstningen pågår från 1 maj till 30 juni. Då handlar det alltså om de 20 fågel arter som ”överlevt” de båda första omgångarna. Fortfarande gäller att man får (ska) rösta på tre arter. Det är först i den sista omgången, med de tio finalist-erna, som man bara ska rösta på en art. Finalomgång-en pågår från 1 juli till 31 augusti, och slutresultatet kommer sedan att presenteras vid Falsterbo Bird Show första helgen i september.

_http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/
_

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Annons:
VildaVittra
6/24/15, 11:48 PM
#14

"Ni glömmer väl inte att rösta på Sveriges nationalfågel omg. 3 slutar den 30 januari"

Då har vi gott om tid på oss alltså. 😎

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Taggeman
7/3/15, 9:26 AM
#15

Då var det dags att rösta igen. Nu är det sista gången att rösta och det är 10 st att välja på. Man får lägga en röst på den som man vill ha som Sveriges nationalfågel till den sista Augusti.

På den här tråden kan man se vilka som är kvar och en provröstning för att se vart det lutar åt vilken fågel det skulle kunna bli. 👍 http://fagelskadning.ifokus.se/discussions/55946a35ce12c4776300047e-vilken-fagel-ska-bli-sveriges-nationalfagel?discussions-1

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
8/22/15, 4:39 PM
#16

Snart vet vi vilken fågel det blir Sveriges nationalfågel.

Nu är det inte många dar kvar att rösta på går att rösta till den 31 augusti .

Varje omgång räknas som en ny, så den här sista omröstningen är den som räknas o alla andra omgångars röster räknas inte in. Så det är bara att rösta igen.

Till röstningen.  http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

Taggeman
8/31/15, 8:32 PM
#17

Ikväll stänger dom igen röstningen så nu är det bara timmar kvar att rösta.😎

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

moondancer
9/2/15, 10:27 PM
#18

Jag har redan röstat :D Blir kul att se vilken fågel som vinner :D

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

Taggeman
9/4/15, 6:30 PM
#19

Nu är det klart Koltrasten vann.  http://www.dn.se/nyheter/sverige/koltrasten-vald-till-sveriges-nationalfagel/

Såg gick det för finalisterna

1. Koltrast, 12.914 röster. Klar segrare som låg högt i alla omgångar.

2. Skata, 9.241 röster. Gick från bubblarplats till toppstrid efter poddkampanj.

3. Blåmes, 7.286 röster. Låg länge på andra plats, en klar favorit bredvid segraren.

4. Korp, 6.124 röster. Hugin och Munins like tog sig hela vägen till en fjärdeplats.

5. Havsörn, 4.563 röster. Har gjort ett starkt återtåg i naturen, här räckte det inte hela vägen.

6. Domherre, 3.711 röster. Kom på andra plats 1962, men har tydligen tappat i popularitet.

7. Sädesärla, 3.290 röster. Vårens budbärare klarade inte konkurrensen hela vägen.

8. Rödhake, 3.157 röster. Fick nöja sig med finalplats, i tät strid med nummer 7.

9. Talgoxe, 2.707 röster. Fågelbordets kanske främsta gäst är igenkänd och folkkär.

10. Bofink, 1.250 röster. Sveriges näst vanligaste fågel kom på sista plats i finalen.

Birdlife Sverige

☀️🙂😃😛 😂🤪😎😇🎅😡 Medis på Fågelskådning 😟🥳🤔😴😈💣🌈✨🏆👍❤️🏅

………… 🦅 🦋 🐟 🐠 🐟 🦉 (^I^) 🦉 🐟 🐠 🐟 🦋 🦅

moondancer
9/6/15, 9:03 PM
#20

Synd att blåmesen inte vann, men koltrast funkar bra det med :D

//Olle
Sajtvärd för svensknatur.ifokus, miljö.ifokus och studier.ifokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: