23. Omvärldens djur och natur

Pepparholm

2017-06-13 12:21 #0 av: Carmarino

Denna konstgjorda ö tillhör visserligen Danmark, men den ligger i Öresund så lite svensk kan man väl säga att den är. Den skapades när Öresundsbron byggdes, och ön ligger där tunneln till Köpenhamn börjar.

När man hade skapat ön bestämde man sig för att låta ön sköta sig själv och se vad som hände. Det visade sig ganska snart att växt- och djurliv etablerades i snabb takt, och variationen är stor.

Att låta naturen ha sin gång på Pepparholm har visat sig vara en bra idé. Den stora mångfald och intressanta utveckling som skett är ett tydligt bevis för att det var rätt beslut.

https://www.sydsvenskan.se/2017-06-13/fragan-ar-vad-pepparholm-har-for-planer-for-oss

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-13 12:40 #1 av: Halvdansken

Älskar Pepparholm. Jag har åkt över bron sen den byggdes, och sett hur ön utvecklats. Från början var det en grushög, nu är det fullt med olika växter och massor med fåglar.  Tycker det är ett kul experiment, men ofta hör man folk i tåget klaga över att "man inte gör nåt snyggt här, istället för allt ogräs" Skrattar

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-06-13 12:43 #2 av: Carmarino

Ja, det finns ju alltid sådana som inte ser skönheten i en natur som fått utvecklas i sin egen takt - och som sluppit figurklippta träd och golfbaneklippning på gräset. Glad

Hoppas de läser artikeln jag länkar till. Då kanske de förstår varför det är så mycket "ogräs" på Pepparholm. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.