Handla miljövänligt

Köp KRAVmärkt.... Pyttsan....

2008-03-16 15:02 #0 av: Hawknestgrove

I dessa tider ska man titta på vad man köper, javisst. Men efter en prisjämförelse.... Hur ska man ställa sig till det? Jag vet i alla fall vem som styr i det fallet. Just det. Plånboken.

 Jag är som ni vet, road av siffror och gjorde en liten prisjämförelse av en del grönsaker, när jag var och handlade i fredags. Priserna är från Konsum i Strömstad och från Eurocash. Välkommen i tråden och kom med fler priser. När man ser vissa prisskillnader, då baxnar i allafall jag. I anslutning till detta, hörde jag en debatt i TV om just att handla ekologiskt och den som hade testat, pratade hur lätt som helst, att det "bara" rörde sig om  ca 100 kr i månaden och person i prisskillnad. Mycket pengar det, tycker jag. För mig alltså 200 kr/mån. För en barnfamilj 400kr/mån... Man får mycket mat för de pengarna.... Inte för att jag vill racka ner på KRAVmärkta varor, men de är på tok för dyra! Se bara här! Jag har räknat prisskillnaden  även i procent. Använt formeln Nya värdet/gamla värdet, där det nya motsvarar krav och det gamla motsvarar normalvara...

Vara        KRAV        Normal            Skillnad i %

Banan    19,90        11,90                67

Blomkål    38,90    22,90                69

Broccoli   67,60    35,60                    89

Vitkål      19,90     8,90                    123

Gul lök*    17,90    4,90                    265

Vitlök        7,90        4,50                75

* Observra, att den KRAVmärkta gullöken kommer från Holland och den vanliga är svensk....... 

 

Relaterade länkar

Av: Gunilla.H

Datum för publicering

  • 2008-03-16

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-16 15:07 #1 av: aase-andersson

jag tycker grönsakerna just nu är dyra över lag inte bara krav odlat. de smakar inget heller men de krav odlade smakar mera. försöker så gott jag kan att handla krav men inte när prisskillnaderna är hur stora som helst. är ju lyckligt lottad med jägar frys så jag lägger nog ner lite mer pengar på tillbehör.

Anmäl
2008-03-16 15:37 #2 av: Hawknestgrove

Vore kul om fler kom in med rapporter om prisskillnader....Aase, du har kanske rätt. Men jag är tyvärr sån, som äter mycket med ögonen. Kan inte hjälpa, jag tycker att de vanliga ser snyggare ut. Dessutom, vi är också jägargamilj, men jag anser mig inte ha råd, faktiskt. OCh som med gullöken, Hur kan man KRAVmärka holländsk lök  i jämförelse med svensk?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-16 15:45 #3 av: aase-andersson

där är jag väl knäpp, jag köper inte krav odlat från andra länder då kan jag lika gärna handla vanligt hur vet jag att det är som de skriver, nej svenskt ska det vara. men jag handlar inte kött i affären som är kravodlat för här finns det inget slakteri ännu som är nära utan de åker långt. coop försöker väl men det känns halv hjärtat. förra veckan på konsum här kostade krav bananer 15,90/kg och de vanliga 19,90/kg då var inte valet svårt. min dröm är ju faktiskt att få en ordentlig matkällare så man kan handla av bönderna som odlar, men min sambo hinner inte fixa till detta just nu..

Anmäl
2008-03-16 15:54 #4 av: Hawknestgrove

Nä, i ditt bananfall så var det ett självklart val. Ok, jag köper aldrig bananer om de överstiger 12 kr/kg. Alldeles för dyrt om man ser till nettoinnehållet....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-16 16:32 #5 av: Stormhatt

Kravmärkt mat är dyrare, men man kan ju försöka köpa ibland, när man känner att man har råd, för att visa att man är intresserad av att konsumera just kravmärkt mat. Oftast odlas den i mindre utsträckning vilket gör att den blir dyrare. Om fler köper kommer priserna att sänkas. Sen är ju frågan vad som är bäst, kravmärkt som transporteras långt eller lokalodlat.

Bananer ja, de är transporterade från sydamerika *får dåligt samvete*

Anmäl
2008-03-16 20:04 #6 av: Hawknestgrove

Ja, alla prisexempel emotses med tacksamhet!!!! Så ta med kladdblock när ni är ute och handlar....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-16 21:21 #7 av: Stormhatt

Jag förstår inte detta, vill du veta hur dyrt krav-märkta varor är överallt och bevisa att nån på TV har fel? Ska vi sluta handla ekologiskt? Berätta vad tanken är!

Anmäl
2008-03-16 21:45 #8 av: AnnaLundin

Det kostar mer att producera kravmärkta produkter, för att det blir lite mindre skördar när man låter bli konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, men kräver ändå samma arbete.

Jag betalar gärna några kronor extra för kravmärkt, när det känns som ett vettigt alternativ. Jag avstår från kravtomater från Holland om det finns svenska konventionella, för jag tror att transporten hit påverkar miljön minst lika mycket som den svenska växthusdriften. Jag köper hellre lokalt odlad konventionell lök än importerad kravlök av samma skäl. Och jag står som en åsna mellan två hötappar för att välja mellan lokalproducerad konventionell mjölk eller Kravmjölk som har transporterats längre sträckor. Men summan av kardemumman, jag köper inte det billigaste utan det jag tror är bäst för miljö och lokalt företagande.

Detta har för övrigt disktuerats en hel del på Konsumentmakt iFokus - titta gärna in dit om ni har lust!

Anmäl
2008-03-16 21:53 #9 av: Nore

 #7. Jag tycker det verkar vara lite spel för gallerierna bara, du skall få ett exsempel, en bonde odlar ekologisk spannmål för att värna miljön, när det sen är dax att skörda o för leverans, så frågar motagarenom det är eldningshavre eller foderhavre, vad är skilnaden, jo att eldningshavren får du en betydligt högre pris på än för för mathavre, ja du gissar säkert rätt, bonden sälger till det höre priset o får en högre avkastning pär hektar o en ökad förkänst.  Så går det till i vår svenska ekologiska odling.

Anmäl
2008-03-16 21:56 #10 av: Sukram

Man kan ju jämföra och se vad bonden får i merkostnad och vad affärerna tar ut på de ekologiska varorna! Har för mig att ekologiska lantbrukarna har riktpriser på sin sajt för vad odlarna ska få och det ligger ofta bara några öre elelr nån krona över priset för konventionellt odlat. Tyvärr ser affärerna en möjlighet att mjölka sina medvetna konsumenter på pengar och lägger på mkt.

 

Anmäl
2008-03-16 22:14 #11 av: nobsan

Frågan är väl hur fräscha grönsakerna är igentligen. Hur giftfritt den än odlas så kommer det ju en massa skit från regn och luften. Jag brukar handla närodlat, men åker givetvis inte runt och letar. Köttet kommer ju från skogen i möjligaste mån. Filen och grädden har nog samma priser som krav tror jag. I alla fall här.

Anmäl
2008-03-16 23:08 #12 av: bjarvamor

Råkade titta på ett program på TV i går om just kravmärkta varor, och där påstod de att det "bara" blir 100 kronor dyrare per månad och person att köpa kravmärkt! Men är man en familj på fem personer så är nog 500 kronor ganska mycket! För en eller två personer i hushållet är det ju inte så farligt!? 

I går när jag var i affären Hemköp köpte jag en kartong med 6 ägg. Det fanns en skylt alldeles intill där det stod att äggen kostade 9, 99 och var från Kiaby. När jag kom hem och tittade på mitt kvitto hade jag fått betala 16,99 och det stod att de var från Kiaby och kravmärkta.

Jag tittade noga innan och det fanns inga andra sexpack med ägg än dessa! Det var ett riktigt lurendrejeri!Ledsen

Anmäl
2008-03-16 23:10 #13 av: Stormhatt

#9 Eldningshavre, foderhavre eller mathavre? Vilken är ekologisk i ditt exempel?

KRAV-märkningen står för Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar (enligt www.krav.se). Sjäv önskar jag att all mat var producerad med hänsyn till dessa fyra ståndpunkter. Jag betalar gärna extra för detta. Kosten är synnerligen viktig för vår hälsa och hälsan tycker jag inte att man kan sätta ett pris på. Man kan inte heller sätta ett pris på en giftfri miljö. Använder man mindre bekämpningsmedel så får man mindre skördar, som Anna Lundin redan påpekat, men det är mer skonsamt för miljön och bidrar till en mer långsiktigt hållbar odling. Visst blir det dyrare, och det är inte alltid som man har råd, men förhoppningsvis så kommer den ekologiskt odlade maten att bli billigare när efterfrågan ökar.

Anmäl
2008-03-17 08:46 #14 av: Nore

#13. Jag menar att odlas det ekologiskt så skall man inte elda upp det som bränsle för uppvärmning, tillexsempel kyrkor som ändå står tomma, endast närmast sörjande är där, det vore bätre o ha dessa personer i en mindre byggnad o värma den med ved.

Anmäl
2008-03-17 12:28 #15 av: Bjornen

Jag har en period varit kravgodkänd, men nästan av tvång. Den kontrollant som kom och skulle kontrollera kunde ingenting och jag har kunnat bluffa hur mycket som helst.

Jag odlar utan kemikalier och konstgödsel men inte kravmärkt. Det finns många märkliga regler som gör det svårt att odla kravmärkt. Om jag vill odla tomater måste jag ha kravmärkt frö. Man får inte tillsätta torv till jorden och andra konstigheter. Det är som vanligt sunt förnuft asom gäller, men det tycks inte existra i vår tid. Förmodligen är mina produkter lika hälsosamma som de som är kravmärkta, men jag har inte full kontroll på hur frön och plantor har odlats innan jag fick hem dem. 

Jag har många lite udda odlingsmetoder som inte är tillåten enligt kravreglerna. Jag blandar t.ex. min vedaska i torven för att få bättre struktur och näringsinnehåll. Inte tillåtet.   Även "begagnad jord", bark, kalk, stenmjöl, sand och grus samt förstås egen kompost. Kanske det kan finnas något icke kravmärkt jord i komposten. Tillåtet ???

Bästa miljövalet är att äta mat som är anpassaf efter årstiden. Behöver man använda årstidsfrämmande produkter finns det ju djupfryst.  

Anmäl
2008-03-17 12:39 #16 av: bjorsa

#15 Är fd kravodlar på 80-90 talet och då på den tiden fick man använda vedaska och torv så jag tog mig en titt på deras regler och där står nu

TILLÅTNA MEDEL:

- stenmjöl (t ex kisel-, basalt- och granitmjöl)
- stensalt (NaCl)
- råfosfat
- apatit
- kalk från kalksten
- algkalk
- dolomit
- kaliumråsalt (t.ex. kainit)
- kalimagnesia
- kieserit
- svavel (mineraliskt)

Utöver dessa medel får följande produkter användas:
- silikatkalk
- ved- och torvaska
- gips
- industrikalker / basiskt slagg i vissa fall

Så både vedaska och torv och stenmjöl är godkända www.krav.se

mvh/bjorsa

Anmäl
2008-03-17 16:32 #17 av: Hawknestgrove

Tack för en trevlig tråd. JAg vill bara komma fram till, att med en lilla inkomsten jag har, så har jag i alla fall inte råd att handla KRAVmärkt. OCh det där med äggen, det tyckte jag var superfräckt! Ok, jag köper INTE burhönsägg, håller mig till en sån där fegisväg, frigående höns inomhus. Men ägg är inte en så stor post i vårt hushåll, så där kan jag betala lite till. MEn däremot mjölk, som kalven i huset bälgar i sig 7,5 l/vecka(sambon)Där skulle det absolut bli för dyrt att köpa ekologiskt.

 Nore har rätt i inlägg#13. Bär mig dessutom etiskt emot, att elda upp livmedel, sen får de säga vad de vill. 

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-17 21:44 #18 av: Bjornen

Jag vet att för något enstaka år var det inte tillåtet att ärga jorden eller tillföra torv annat än kravmärkt torv. Men torv från egen torvtäkt var inte tillåten att blanda in i jorden. Samma sak med vedaskan också. Det fanns ett antal märkliga bestämmelser som bara tillät särskilt godkända produkter, men inte från egen produktion. Jag har aldrig använt bekämpningsmedekl eller konstgödsel och ett kortare tag varit Demeter godkänd och ett tag KRAV-ansluten (av i stort sett tvång för att få kalla produktionen giftfri). Den odling jag bedriver är väl någonstans mittemellan biodynamiskt och organic. En period var jag medlem i 4 olika organisationer som odlade efter olika typer av giftfri odling. 

Anmäl
2008-03-18 23:18 #19 av: Hennum

själv tänker jag som så att vi faktist har råd med att köpa dyra kravmärkta varor... vad ska pengarna annars gå till? nya mobiltelefoner, inredningskrams, onödiga myslampor i fönstren...

jag har inte mycket pengar, är en fattig student som undviker lån genom att bo hemma(så jag har säkert mer pengar över än vad de andra har), men när jag är och handlar så köper jag alltid kravmärkt om det finns. det klarar jag genom att väldigt sällan köpa nya prylar och kläder, när jag köper kläder så blir det mest secondhand.

sedan finns det säkert människor som inte har råd. och då tycker jag att ni kan slippa undan med gott samvete. för de allra flesta har råd.

Anmäl
2008-03-19 00:47 #20 av: Hawknestgrove

Ja, inte köper jag några kläder... Tillhör den lyckliga skaran, som blir jätteglad om jag får ärva kläder. HAtar att köpa kläder. Frissan går jag aldrig till, klipper mig själv. Ok, mitt stora lekintresse, datorer, kostar en del, medges...Men som den som står för hushållet, både praktiskt och ekonomiskt, så måste jag titta på slantarna.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-21 18:37 #21 av: Hawknestgrove

Puttar upp... Nån som gått i butikerna med anteckningsblock?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-24 12:15 #22 av: aase-andersson

såg på maxi under torsdagen att de hade krokodil och struts från Australien även orm... tycker nog inte att det är ekologiskt alls...

men jag skulle inteb ha något emot att prova... man ska väl inte dö nyfiken...Kyss

Anmäl
2008-03-24 14:40 #23 av: Hawknestgrove

Struts, det finns ju faktiskt även här! Vi har en som bor några kilometer från oss, han föder upp struts..... HAha, bra vägvisare, när folk skall köra till oss. Vi brukar säga, att när du kört förbi strutsarna, så är du på rätt spår och kan slå oss en signal på mobilen, för sen funkar inte mobilerna, hahaha! Det andra köttet, som du beskriver, ser jag också här på MAximat. Fy bubblan. Dessuto, så skulle jag nog inte betala 800 kr kilot för att äta orm. Nä, det får vara.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-03-24 14:49 #24 av: aase-andersson

vi har enstruts uppfödare här med han har emuer också. har köpt struts kött där någon gång men nu får han inte sälja på "gatan" längre utan det ska visst ut i affären.

Anmäl
2008-03-24 16:03 #25 av: nobsan

Förr fanns det ju många struts farmer. Men dom försvann. Var lite nyfiken på att köpa något av struts men så dyrt att jag ändrade mej. Efter det förstog jag varför farmerna försvann.

Anmäl
2008-04-04 02:28 #26 av: Hennum

jag åt struts en gång, på den tiden då jag inte var vegetarian. tyckte inte det var så speciellt. tycker mig ha sett strutsar för många år sen i tomelillatrakten, men de finns inte där längre. säkert uppätna ^^

det absolut mest naturliga och självklara, vore att allt ska vara ekologiskt och rättvisemärkt. Åtminstonde rent moraliskt. Tycker att tanken att rika länder ska suga ut fattiga, och att mänskligheten ska förstöra jorden, är en konstig tanke som är just typisk för människan. Det borde vara självklart att vi inte ska det, och att vi ska göra det vi kan för att låta bli.

Anmäl
2008-04-04 21:15 #27 av: Hawknestgrove

Vi har en strutsfarm ca en halvmil från oss.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-04-10 21:33 #28 av: Sehvrin

Jag var på studiebesök hos två lantbruk idag, varav ett var KRAV-mäkt. Där fick vi bla veta att KRAV-märkt mjölk ger bonden 90 öre mer per liter, vilket faktiskt är rätt mycket. Men å andra sidan så kostar det mer att producera KRAV-mjölk.

Jag har börjat köpa KRAV-mjölk nu och jag är nöjd med det, trots att det kostar lite mer, men jag vet iaf att det är hårdare krav på djurhållningen och förmodligen mer skonsamt för miljön.

Sen har vi ju bananerna... Om jag skulle äta bananer (vilket jag inte gör, tycker inte det är gott) så skulle jag definitivt köpa KRAV-märkta, då de andra är behandlade med fruktansvärt mycket gift, så pass mycket att bananskal inte längre räknas som komposterbara.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-04-10 21:50 #29 av: nobsan

Jag tror inte man ska slänga skal från citrus frukter heller i komposten.

I Krav eller om det är Ekologiska djurbesättningar får man inte pencilinbehandla djuren när de blir sjuka. Inte heller avmaska dom. Vet inte om dom bygger upp imunförsvaret till slut. Men i vissa fall tvekar jag till det här. Men tanken är god. Likadant så blir separationen mellan ko och kalv svårare.

 Men i slutändan så tror även jag på KRAV och Ekologiskt i slut ändan.

Anmäl
2008-04-10 21:54 #30 av: Martin

Visst är det så att priserna inte lockar till köp.

Fast om jag vänder på det. Jag använder ett par kängor som kostar drygt 2.000 kronor när jag jobbar.

Jag använder löparskor som kostar en bit över 1.000 kr.

Jag köper gladeligen (nåja) träningströjor i bra material, som kostar 300-400 kr st.

Varför?

För att de är bättre. Jag får inte problem med fötter / ben jämfört med om jag haft ett par 300-kr löparskor t.ex.utan dämpning osv. Och visst - jag får många vanliga bomulls t-shirt för 300-400 kr, men de är inte lika sköna och dessutom så blir de fuktiga och då har man dem nära kroppen kanske några timmar om man är ute och cyklar eller går, istället för att ha ett plagg som är dyrare men som transporterar bort fukten från kroppen.

Likadant är det givetvis med maten. Bra mat kostar. Jag köper inte alltid det dyraste, men jag köper å andra sidan i princip aldrig det billigaste.

Frukt osv kan man ofta köpa billigt i en Nettobutik eller Lidlbutik eller liknande, men jag köper i princip aldrig frukt där. Jag köper till 99% min frukt på större butikskedjor med speciella fruktavdelningar och personal som har utbildning och vet hur de skall hantera frukten för att den skall hålla så länge som möjligt.

Kvalitet kostar, så enkelt är det. I takt med att KRAV-märkt, ekologiskt osv ökar så kommer prisskillnaderna troligen att minska - det är ju så att det kostar oftast mer att producera något innan man kommer upp i vissa kvantiter. Sen som Johanna säger - så är det tycker jag ett bra sätt att stödja bönderna och genom att de får lite extra betalt så kanske de även motiveras till att satsa mer på KRAV, ekologiskt och allt vad det nu heter - vilket i sin tur gynnar naturen. Och därigenom oss...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-04-10 23:20 #31 av: Sehvrin

#29 Man får visst penicillinbehandla dem, men de måste stå i karrens efter behandlingen. Och om de behandlas två gånger inom en viss tid är karrenstiden 6 månader. Djurens väl ska alltid sättas främst, men i vissa fall kanske man slaktar ett djur som kanske annars hade klarat sig efter en längre behandling, pga att det inte är lönsamt att ha kvar henne. Dock ska ni veta att mjölkkor sällan används längre än 3-4 år i produktion och sedan går djuren till slakt. Hur det är med avmaskning vet jag inte.

Ytterligare en sak med KRAV-märkt och tid är att för att en gröda ska få räknas som ekologisk så ska fältet den odlats på vara giftfritt i tre år innan dess.

(Jag hämtar saker ur minnet här, så vissa saker kanske är något fel, men det med penicillinbehandlingen är jag säker på att de sa så) 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-04-10 23:52 #32 av: Hawknestgrove

Kul att debatten kom igång här!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-10 00:20 #33 av: Hawknestgrove

En sak, som man faktiskt inte behöver betala mer för, fast det är ekologiskt, så är det en del viner! Det är glädjande!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-10 09:00 #34 av: aase-andersson

Det finns många ekologiska saker som inte är dyrare, men man får leta. Maten har sen feb gått upp med 10-15% säger de här, nog har jag sett att tex äpplen kostar ca 22kr/kg. Men att kött har blivit billigare...

Anmäl
2008-06-10 15:11 #35 av: Hawknestgrove

Ja, det ska vara sånt man i allmänhet äter också.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-10 19:13 #36 av: AnnaLundin

#29 och #31 - angående avmaskning så ska Kravgårdar jobba med parasitförebyggande arbete, såsom beteshygien mm. Man FÅR avmaska, men endast om träckprov visar att det finns maskproblem. Det är de slentrianmässiga förebyggande avmaskningarna som inte är tillåtna.

Anmäl
2008-06-11 01:05 #37 av: Hawknestgrove

Bra tänkt. För avmaksningsmedel är väl egntligen inte helt ofarligt för djuren heller.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-13 14:18 #38 av: majvi

Gå in på www.snf.se och sök på bananer.

Där kan man läsa om människor som jobbar i bananodlingarna blir sjuka av alla gifter som används där. Barn ,djur och natur drabbas också. När bananerna kommer till oss finns det fortfarande kvar gifter i skalen. Jag har läst tidigare någonstans att dödstalen har varit höga bland de som jobbar med bananer eller bor i närheten.men hittar inte det nu.När det gäller bananer, köp ekologiskt så kan du rädda liv på både djur och människor.

 

Anmäl
2008-06-15 18:19 #39 av: Hawknestgrove

JA majvi, där har du rätt. Konsum här i alalfall, brukar bara ha en marginell skilland på just bananer. Personligen så har jag nästan slutat köpa dem överhuvudtaget. Räkan ut det egentliga kilopriset! nästan hälften är ju skal, så det är en väldigt dyr frukt...

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-18 00:49 #40 av: Hennum

och det där med avmaskningen. maskmedel förstör för vanliga maskar i jorden vad jag har förstått, och så gör det ju maskarna resistenta oxå, när det kommer ut för mycket. är inte så väldigt insatt i detta, men vad jag förstått så är det så. vilket ger ytterligare ett bra skäl till att inte avmaska hur som helst. man får ju inte göra det på hästar tex, av dom anledningarna. då ska man ju ha recept från vette, och så kan man köpa bajsprov.

det är en sak som är vikigt med rättvisemärkt. att människor får skyddsutrustning osv när de jobbar med gifter osv på bananer som ska hit. ofta får de ju inte det. är det kravmärkt så blir man ju av med det problemet, men de kan ju fortfarande få för lite lön ändå.

Anmäl
2008-06-18 00:58 #41 av: Hawknestgrove

Ja en viktig aspekt du kommer med, Hennum. Finns ju ingen anledning att maska av i tid och otid. Jag mnar, egentligen så skulle vi ju maska av oss själva då också, bara för att det ska göras. Men det gör vi ju inte....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-18 22:52 #42 av: Sehvrin

#40 Ja, rättvisemärk är bra att köpa och om jag förstått det rätt så är rättvisemärktavaror alltid odlade/framställt ekologiskt (fast jag är inte helt säker på detta, det var en av våra föreläsare sompåstod det på miljövården, men dte låter rimligt med tanke på att fattigdom är så nära anknutet till  miljöproblem)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-06-19 01:15 #43 av: Martin

Är inte helt säker, är trött och måste strax i säng men hittade en sida som jag uppfattade som "officiella" sidan för rättvisehandel.

Läste också på ett par andra ställen att vissa saker är så komplexa i industrikedjan att det bara är råvaran - inte slutprodukten som blir rättvisemärkt (t.ex. bomull, men efter att den skall spinnas, kardas osv så är det inte alltid säkert att den därefter är rättvisemärkt (dvs slutprodukten, kläder, blir inte rättvisemärkta).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-06-19 16:00 #44 av: aase-andersson

Hörde på radion idag och som alla nog redan har märkt har maten sen januari stigit med 25%..........................

Anmäl
2008-06-20 00:53 #45 av: Hawknestgrove

Ja du Aase, fy 17... det enda som idag gladde mig, var att gurkan var förhållandevis billig. 9,90 kg. Men å andra sidan, så kostae färslpotatisen lika mycket. Förra året, kommer jag ihåg, då hade butikerna här driver på potatis för 90 öre kilot.

 MArny, tack för länken! 

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-06-20 09:35 #46 av: Nore

 Är det någon som varit in o kollat varför EU har kraven på att slanggurkan skall vara rak, hörde det när jag satt i maskin en dag blev full i skratt o sen undrade jag om detta skall vara nödvändigt.             

Anmäl
2008-06-20 15:54 #47 av: aase-andersson

Ja och jordgubbarna får bara ha viss storlek.. rak gurka,,,, måste vara en ensam kärring i eu som la frm önskemålet....GLAD MIDSOMMAR........

Anmäl
2008-06-20 16:03 #48 av: Nore

 HiHI du måste lysnat på samma program, reporten frågade vilka som kändes bäst de raka eller krokiga, hon erkände att denna lag inte var genomtänkt, o hon föredrog gärna lite krokiga.GeneradSkrattandeSkrattande

Anmäl
2008-06-21 16:17 #49 av: aase-andersson

jag har en stor fundering på detta med närodlad mat, även kött och sådant. Har nu blivit tvingad till att själv tänka om med min egen mat och tur att det finns kravodlande bönder som grannar. men jag vill gå steget längre och slakta hemma och röka hemma göra korv utan tillsatser och mjöl röka det. Finns det någon marknad för sådant, Jag har fått en födoämnesallergi som gör att jag måste titta bakom alla e tillsatser och välja bort spannmåls produkter mm..

tänkte vända detta jobbiga till något att jobba med för jag är ju inte ensam. och vi behöver ju alla äta naturlig mat.

Anmäl
2008-06-22 18:52 #50 av: Hawknestgrove

Ja det där med gurkan är som sagt gammalt., likdom jordgubbarna. För att de ska hålla EUstandard, så får de inte vara för fyrkantiga. Men Nota Bene, det är itne förbjudet att sälja krokig gurka, eller fyrkantiga jordgubbar. Men som sagt, så dumma regler. Undrar om bananer ska ha en viss böj de med?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-06 20:53 #51 av: Niklas

Om pengarna skulle styra överallt skulle vi få en tråkig värld. Om ingen börjar köpa ekologiskt blir det inte lönsamt och då kommer inte priserna att sjunka och då får vi den värld vi förtjänar.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-02-06 22:20 #52 av: Nore

#51. Ekolågisk odlade grönsaker är mycke o tänka på, odla o få halva skördar mot vanlig odling, få nästan samma pris på produkten o halva skörden blir en bra minskning på inkomsten, för att få en fullpriser på ekologiskt otlat så måste vi akseptera att kanske betala dubbla priser på grönsaker o frukt, o likaså inom köttprodution måste höja priser så dessa som odlar o bedriver kött o spannmålodling kan få de priser de behöver för att driva ett mordent jordbruk.

Frågan kan vi ställa till oss konsumenter, är vi villiga o lägga dubbelt så mycke i matkassa i månaden

Anmäl
2009-02-06 22:57 #53 av: Niklas

#52: Bra fråga. Vi köper nästan uteslutande ekologiskt, exempelvis Krav-märkt. Det blir dyrare, men inte i närheten av dubbelt så dyrt. Kanske beror det på var man bor och var man handlar.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-02-07 00:36 #54 av: skogstrolletbarbro

Jag försöker i möjligaste mån att köpa ekologiskt. Inte för sakens skulle uten för att det kanske är blandat lite mindre kemikalier i produkten.

En viktig sak för mig är att det vi äter inte ska vara framtaget enbart med kemikaliger. Att folk som jobbar med  produkte inte ska behöva sätta sitt liv och sin familj som insats.

Att det då kostar en aningmer tycker jag, är motiverat. Ännu!

Anmäl
2009-02-07 18:31 #55 av: Solveig

Jag köper ekologiskt om det bara finns, det blir mer och mer tack och lov. Jag gör det för min skull, och  för mina barns och barnbarns. Jag vill kunna lämna över världen till dem i någorlunda bra skick.

Anmäl
2009-02-17 14:20 #56 av: rifla

jag handlar alltid ekologiskt om det finns alternativ varor. letar upp dom och kollar. kryddorna smakar så mycket mera och det gäller även grönsakerna. försöker handla efter säsong. blir alltid glad nu på vintern när det finns vinter äpplen i affären. visst blir det väl en aning dyrare men har jag råd att låta jorden lida eller har jag råd att själv inte få i mig så bra näring som helst. välfärdssjukdomar är just det de är.. min och familjens hälsa värderas mera än dålig mat. säger inte att annan mat är dålig nu men det finns vissa skilnader i hur maten odlas och fraktas.

alla vet väl vad gott svenska jordgubbar smakar framför odlade i spanien på vintern.... mmmmm längtar att få sätta munnen i svensk sommar..

 

Anmäl
2009-02-17 14:46 #57 av: Martin

Fick ekologiska gelehallon i alla hjärtansdagpresent. Mycket godare än vanliga faktiskt. Varför vet jag inte, kan ju vara så att det bara var en annan tillverkare. Men mer tuggmotstånd och mer smak upplevde jag det som. :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-02-17 15:56 #58 av: attvaraellerintevara

Hej! Visst är ekologiska kravmärkta varor dyrare,men om vi alla köper någon ekologisk produkt,när vi handlar så lönar det sig i längden.Tex: en ekologisk och rättvisemärkt och kravmärkt chokladkaka.

Ju mer som köper ju mer får företagaren lön för mödan och kan sänka priserna. Vi får också tänka på att dom som arbetar plockar ex.frukten,kakaobönorna, och  hjälper till att packa varorna o.s.v. får rättvisa löner och inte utsätts för gifter som får genetiska följder på nästa generationer,mäniskor,djur och växter. Där är rättvisemärket och kravmärket värd prislappen.

Tv har visat i ett program för några år sedan att runt om bananplantagen i vattnen  utanför ( kom ej ihåg var)tror det var utanför Afrika...har det setts döda fiskar i massor på grund av alla giftutsläppen.Det har också hänt att våra små fått missbildningar så också djuren av alla besprutningar mot ohyra som görs. ( Man kan göra sig av med ohyra på biologisk väg,ett litet ex här hemma nyckelpigan)Vi måste tänka på våra efterlevande i detta läge,dra in på någon annan onyttig vara eller gå in för att köpa minst en ekologisk produkt varje gång vi handlar.Vet ni om att man bör tvätta tröjor ,kalsonger,trosor m fler.klädesplagg  man köper innan man använder de på kroppen,för att undvika allergiska reaktioner på grund av alla gifter som används i framställningen av tyget.särskilt viktigt att tvätta är tex. mangelfria lakan som preparerats med gift för att de ska vara släta och fina. Och vi vill inte heller att vår mjölk prepareras med Melanin,eller hur?  Sedan tycker jag att staten ska gå in och hjälpa till,när det gäller att kunna hålla nere priserna för ekologiska produkter!

Jag har hört att det finns lax som föds upp i  stooora nätpåsar,får under hela sitt liv inte chans att simma riktigt, eller att vandra uppför laxtrapporna tillbaka därifrån de kom för att lägga sin rom eller bespruta denna, de hålles alltså inne i denna påse hela livet,matas där,vaccineras och avmaskas för att sedan gå till människan som föda,så billigt som möjligt..

 och den äter vi i god tro att detta är nyttig mat... titta på förpackningarna innan ni köper nästa gång och läs igenom,ställ frågor till personalen o.s.v.

Tänk om... köp minst en ekologisk,krav och rättvisemärkt produkt varje gång du handlar...så gör vi kommande generationer en tjänst och chans att leva i en någorlunda bra värld!  

Anmäl
2009-03-01 13:58 #60 av: attvaraellerintevara

Hej!  Där! Undertecknad Är bekymmradSkrikandes

Angående chokladens mörka hemlighet.

Läser just nu ur detta blad jag hittade på Fristads folkhögskola, utanför Borås.

Skriver av några spalter ur detta blad.

Detta innehåller din choklad!Gråter

Barnarbete.

Under de senaste åren har det kommit larmapporter om barnarbete på kakaoodlingarna.

Elfenbenskusten är speciellt utpekat. där arbetar uppskattningsvis 6000000 barn och ungdomar Gråterunder 18 år. arbetet är hårt och kan ge skador. Många skadas också svårt av machetes.

När barn utsätts för arbete som riskerar att ge allvarliga  och långvariga skador,är det brott mot FN-organet ILO:s konventation 182,. konventationen kräver bland annat omedelbara åtgärder för att avskaffa de värsta formerna av barnarbete. Elfenbenskusten har ratificerat konventationen.

Tvångsarbete,av allt att döma förekommer Gråtertvångsarbete på Elfenbenskustens kakaoodlingar.

ILO definierar tvångsarbete som ett arbete eller en tjänst som utkrävs av en person under straff.. Det vanligaste sättet att hindra arbetare att lämna en egendom är att de inte får lön förrän efter ett år,vilket gör att de inte vill eller kan lämna trots att de behandlas illa. Det är vanligt att att arbetsgivaren står för resan och mutorna  för att arbetarna ska kunna ta sig från något av grannländerna. dessa summor dras sedan från arbetarnas löner,trots att det många gånger inte är överenskommet på förhand.

Bekämpningsmedel.Gråter

kakaoträden är känsliga för angrepp av svampar och insekter. därför används mycket bekämpningsmedel. Odlare och arbetare har oftast ingen utbildning i att hantera preparaten och använder dem utan skyddsutrustning. Detta leder till olyckor  och kroniska  förgiftningsskador.

Ett av de bekämpningsmedel som används är parakvat. det förbjöds i Sverige 1983. Ögonskador,hudutslag och näsblod är vanligt bland dem som arbetar med Parakvat.

Det angriper lungorna och kan i värsta fall leda till döden genom kvävning.

Problemets orsak.

Orättvis handel Gråter Småbönder drabbas av fallande priser Ett land i konflikt .

Giftet rann över våra ryggar.

Boba Bassole 30 år kommer från Burkina Faso som så många andra arbetare på kakaoodlingarna i Elfenbenskusten.

Han började arbeta när han var 13 år.

- Jag har arbetat med allt på odlingarna,röjt mark,plockat frukterna och skalat dem. Den tyngsta sysslan var att flytta de hundratals kilo tunga kakaosäckarna. Den värsta uppgiften är dock besprutningen.

Vi var själva tvungna att hitta tygbitar som vi använde till att täcka för näsan med.

Det stack i halsen efteråt,men vi fick ändå inget att dricka.

Giftet läckte ofta ut från pumpen och rann över våra ryggar så att vi fick blåsor. När jag mådde dåligt och ville vila efter besprutningen,sa plantageägaren att jag var lat.Gråter

det gick överhuvudtaget inte att vara sjukskriven. arbetarna på plantagen var tvungna att arbeta,annars fick de ingen mat.

precis som så många andra, begav sig Bouba till Elfenbenskusten för att tjäna pengar. Det var en avlägsen släkting som övertalade honom att ge sig av. Släktingen betalade transporten och mutorna till gränspolisen,pengarna drogs sedan ifrån lönen.

Kakaoföretagen har jag aldrig mött..

Zongo Koudrago 42 år.kommer ifrån Burkina Faso,han har en kakaoodling på tre hektar i Elfenbenskusten. trots att han tjänar väldigt lite på kakaon är det ändå den lönsammaste grödan. Någon hjälp ifrån stat eller företag är det inte tal om.

Den enda gången vi kommit i kontakt med staten var när vi skaffade papper på att vi ägde marken.

Zongo säljer via en mellanhand. De företag som köper upp och exporterar kakaon har han aldrig mött.

Det svåraste av allt är att sälja kakaon. Det finns alldeles för många uppköpare. och de är skickliga på att pressa priserna.

Zongo har några få anställda,enbart män.

Arbetsuppgifterna är inte uppdelade,vi gör alltsammans  tillsammans.

Röjningen av skogen är jobbigast. Dessutom är transporten av kakaon skadlig för hälsan.det är mycket tungt att bära kakaon.

Görs ingenting för att det ska bli bättre?Flört

Larmrapporterna ifrån 2001 om att barn for illa på kakaoplantagen i Elfenbenskusten bidrog till att chokladindustrin, USA;s och Elfenbenskustens regeringar samt människorättsorganisationer kom överens om en åtgärdsplan,det så kallade Harkin-Engel-protokollet.Det syftar till att åtgärda missförhållanden med Fnorganet ILO som rådgivare..

Protokollet innehåller tidsbestämda mål. Till dem hör att fristående från Chokladindustrin göra en studie av problemens omfattning,samt att ta fram ett kontroll och certifieringssystem av kakaoproduktionen. Detta system skulle vara färdigt senast den 1 juli 2005,men det är försenat och enligt de senaste rapporterna ska det träda i kraft först år 2008.

2002 bildades stiftelsen International Cocoa Iniativeve (ICI) Där ingår både den internationella kakao och CHOKLADINDUSTRIN SAMT MÄNNISKOORGANISATIONER

Det huvudsakliga uppgiften är att verka för att de värsta formerna av barnarbete avskaffas. ICI har påbörjat pilotprojekt i Elfenbenskusten och Ghana som ska kunna fungera som modeller för en rättvis kakaoproduktion. Flera enskilda organisationer arbetar för att förbättra situationer för de barn som arbetar på kakaoodlingarna  osv. osv.

Chokladföretagen i Skandinavien agerar främst gemensamt genom sin branschorganisation Caobisco som är en av finansiärerna av ICI

Flera  såsom Cloetta Fazer och Kraft food som är med och bidrager till bättre och säkrare arbeteKyss

 

rättvisemärkt kakao och Choklad.

Rättvisemärkt är en etisk och social produktmärkning som främjar mänskliga rättigheter.

Rättvisemärkt är medlem av FAIR TRADE FlörtLABELLING ORGANISATIONS  INTERNATIONAL, som har 522 länder. rättvisemärkta odlare garanteras bland annat ett minipris för sina produkter och skyddas på så sätt mot stora prisvariationer. Numera finns det rättvisemärkt choklad från elva länder,däribland Ghana ,men inte Elfenbenskusten.

Vad kan jag göra?FlörtSkaffa kunskap. Beställ Swedwatchs och Lutherhjälpens hela rapport   Chokladens mörka hemlighet- en rapport om arbetsvillkor i kakaoodlingar eller ladda ner den från  www. svenska kyrkan.se/ lutherhjälpen eller www.swedwatch.org.

Lär dig mer om Rättvisemärkt, Flörtwww.rattvisemarkt.se

PÅVERKA :Fråga efter rättvisemärkt choklad GladGråteroch andra produkter i din mataffärFlört

ps. KyssChoklad- gudarnas föda.

Choklad tillhör livets goda. Mayafolken  och Aztekerna i Mellanamerika ansåg att kakaon var en gudomlig dryck. Genom århundranden har den använts både som medicin och kärleksbrygd över hela världen. Carl von Linne gav kakaoträdet namnet Theobroma,gudarnas föda. Svenskarna är ett av de folk som äter mest choklad i världen,i genomsnitt 17 kilo per person och år.DsTungan ute

Avskrivet ur Chokladens mörka hemlighet / Hälsningar Astrid.SkrikandesFlört

 

 

Anmäl
2009-03-01 18:12 #61 av: Hawknestgrove

Nu tog jag på din egen begärna bort den första. Hör av dig, om det är fel!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-03-02 13:55 #62 av: attvaraellerintevara

Tack,bussigt!Det var helt rättFlört! AstridTungan ute

Anmäl
2009-04-17 11:04 #63 av: Rosan

Eftersom det här är en sajt för svensk natur så hickade jag till när jag såg att artikeln förespråkade användning av gifter och konstgödsel pga av ekonomiska skäl, hellre än ett jordbruk i samklang med miljön och alla dess djurarter, insekter, maskar och mikroliv. En för mig helt obegriplig inställning faktiskt.

Istället för den mer positiva att bidra till en bättre miljö genom att prioritera krav-märkta produkter i så stor mån som möjligt. Jag handlar nästan allt kravmärkt, lever på en liten inkomst och köper det jag vill ha utan att överkonsumera. Om alla i världen levde som vi i Sverige gör så skulle vi behöva tre jordklot. Är det inte dags att tänka över sina inköpsvanor av hänsyn till miljön?

Anmäl
2009-04-17 15:18 #64 av: rifla

jo du har så rätt #63. om vi inte bryr oss om så kan vi inte förändra. sen behöver man inte byta ut alla varor mot krav i b örjan utan ta någon varje gång man handlar.sen vill man inte ha andra varor än krav.

så stor lön har inte jag heller att jag inte måste kolla priser. men jag har avstått från skräp mat och skräp godis och sådant som innehåller tillsatser som inte är ok. och då finns det pengar till bättre mat till magen. hos oss iallafall.

jag skulle aldrig ens tänka mig att gödsla blommor eller grönsaker med konstgödsel är allt för mycket "bonnonge" för det.

Anmäl
2009-04-17 17:16 #65 av: Niklas

Jag saknar ibland "Ekologiskt iFokus", eller något liknande. En sajt där man kan tipsa om bra platser att få tag på ekologisk mat och annat som är bra för miljö och människor.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-04-17 17:20 #66 av: Rosan

Ja det vore jättebra om det fanns! En ekologisk sajt om hållbar utveckling och köptips om bra produkter och annat...

Anmäl
2009-04-17 19:29 #67 av: Sehvrin

#65 Vi på miljö.ifokus ser  gärna sådana saker inne hos oss Skrattande

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-04-17 20:13 #68 av: Hawknestgrove

Rosan, jag har aldrig förespråkat i den bemärkelsen. Jag har bara precis som andra, talat om hur deet ligger till för den som ska leva på det. OCh då är det tyvärr plånboken som styr. Så även i mitt fall, som har en liten fjuttig pension att handla mat för.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-04-17 23:50 #69 av: Niklas

#67: Det är jättebra att den sajten finns så länge!

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2009-04-18 01:37 #70 av: Rosan

#67

Jag har faktiskt inte sett den sajten, bra att du sa till!

#68

Jag förstår att det kan bli knepigt ekonomiskt när man ligger på gränsen, men alla gör inte det och jag anser att konsekvensen av en sådan artikel blir just att förespråka att inte handla varor som är bra för miljön då de är lite dyrare.

Men det blir inte så mycket dyrare faktiskt när man äter ekologiskt. Jag har märkt att jag blir nöjdare på mindre när jag äter ekologiskt. Varför vet jag inte, antagligen för att den är mer livskraftig då den fått allt den behöver och inte är snabbuppdriven på samma sätt.

Och som #64 skriver, varför inte välja bort skräpmaten till förmån för det som gynnar livet, hos mig själv genom att ge bra mat till kroppen och till andra livsformer i vår miljö omkring oss.

Anmäl
2009-04-24 18:40 #71 av: majvi

#60 då är det lika illa för arbetare på kakaoplantager och bananplantager.Men det är positivt att man kan köpa rättvisemärkt choklad-undrar om den inte är kravmärkt också- på både konsum,hemköp och ICA nu.

 

Anmäl
2009-04-24 22:13 #72 av: Rosan

#71

Ja, de har det fruktansvärt i konventionell odling. Mycket gifter, tidig död och plastpåsar från bananerna som blåser iväg och kvävde... var det skölpaddor ute till havs?

Fair trade ska ju vara miljövänligt men jag brukar ändå titta efter krav-märket.

Anmäl
2009-09-17 02:54 #73 av: Hawknestgrove

HAr faktiskt börjat köpa KRAVägg när jag inte köper av våra vänner som föder upp fritt....skiljer inte så mycket per ägg. Så där funkar det!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-09-17 10:31 #74 av: rifla

jag byter ut det som går att byta ut i affären. har inte märkt att det blir dyrare för det. köper mindre skräp mat bara.

Anmäl
2009-09-17 23:45 #75 av: Hawknestgrove

ja köper ju inte skräpmat alls, ok nu ljög jag lite. Ibland så händer det att jag måste ha en påse chips...och hamburgare det äter jag bara om jag får betalt för det. SANT.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-09-19 22:35 #76 av: Martin

Hemgjord hamburgare som är så gott, det äter du väl? Eller inte ens det?

Jag köper, som jag sagt innan, inte enbart ekologiskt eller kravodlat, men jag handlar med medvetenhet. Försöker handla närodlat, ekologiskt/krav. Givetvis försöker jag även köpa Fairtrade när jag köper varor som inte produceras i min närhet, men som jag ändå vill ha.

Börjar ingen så blir det aldrig billigare med sådan mat.

Dessutom, är det egentligen inte konstigare än att jag med allt jag handlar ibland betalar för ett dyrare alternativ om det samtidigt innebär högre kvalitet. Man får det man betalar för så att säga...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-09-20 13:41 #77 av: Hawknestgrove

Visst MArny, hemlagad hamburgare på älgfärs, det är "ruggen" det!

OCh visst har du rätt. MEn för mig med en liten förtidspension att leva på, då väljer plånboken ofta.

OCh det var faktiskt inte på skoj jag sa det om att äta hamburgare och få betalt. Det GÖR jag! HIHI! JAg handlar även på Bolaget och får betalt!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-09-22 16:05 #78 av: Martin

#77 Jo, givetvis måste man ju anpassa köpen till plånboken och jag har inte heller råd att köpa allt jag vill, utan får också nöja mig med "mindre" grejor ibland.

Få betalt för att äta hamburgare eller handla på systemet har jag nog aldrig fått i och för sig, och det är nog bra för min mage :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-09-22 18:03 #79 av: Hawknestgrove

hihi! man får inte gå så ofta..... det blir på sin höjd ett besök varnnan månad eller så!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-09-22 18:17 #80 av: Martin

Jag förstår nog inte riktigt. På vilket sätt får du betalt för att äta / gå och handla?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-09-22 20:14 #81 av: Hawknestgrove

Som hemlig kund.....Skrattande Spionen Gunilla

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-01 01:01 #82 av: Sehvrin

Börjar inte den här artiklen bli lite väl gammal för att ligga uppe som huvudartikel? Priserna på ekologiska varor sjunker och inte är priset anledning nog för att helt avfärda krav-märkta/ekologiska varor (däremot kanske man inte har råd att köpa dem)

Jag tycker att ha en artikel som heter "Köp KRAVmärkt.... Pyttsan...." bland det första man ser på denna sida som ska handla om naturen ger ett väldigt dåligt intryck. Det finns många andra, mer aktuella/tidlösa, artiklar som borde lyftas fram istället.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-06-01 01:02 #83 av: Sehvrin

Dubbelt

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-06-19 10:00 #84 av: AlbaStiffler

Mmm det är visst en gammal tråd men jag har ändå några kommentarer o tips. Ni som menar att det kostar 100 kr per pers o därmed 500 kr för ett hushåll med 5. Köper ni verkligen 5 ggr så mycket gurka o tomater än vad ni gjort i ett mindre hushåll? Mer blir det ju men antagl inte femdubblat. Alltså skulle jag gissa att det inte kostar 500 för fem utan kanske 300... :)

Jag köper sedan 1 år tillbaka grönsakslådor från årstiderna.com som levererar hem ekologiska grönsaker till mig varje vecka. Beroende på lådval kostar de runt 2-300kr Ink hemkörning på 30 kr. Min slutsats av detta är att vi alltid har supergoda grönsaker o frukt hemma som vi frossar i o nästdn måste anstränga oss att hinna äta upp, vi äter alltså Mycket nyttigare!!! Vi handlar mer sällan vilket gör det billigare o vi köper därmed mindre skräpmat. O vi har en sån fin kvalité på grönsakerna som man inte ens finner i affärerna. Inser verkligen vad gamla grönsakerna i affärerna är när man ser skillnaden. Alltså tror jag vi både ekonomiskt tjänar på lådorna men framförallt höjer det livskvalitén. Mycket nöjd för 1000 kr per månad.

Anmäl
2010-06-20 02:06 #85 av: MariannE11

jag jobbar i affär o har just ansvar för frukt o grönt...där råder dagspriser beroende på tillgång o efterfrågan...ibland är prisskillnaden stor... ibland är den liten... o ibland är den billigare än den vanliga... det jag har märkt dessutom iaf för ett par år sen är att KRAVmärkta avocados är betydligt tåligare än vanliga... delade på halvmosade KRAvavocados o dom var jättefina... fattar bara inte varför det är så...

mitt tips är att hålla ögonen öppna o jämföra...fundera på hur mycket du behöver o hur mycket skillnad det gör mot konventionell... o hur du resonerar själv om skillnaden är värd det...

de där ekolådorna har jag funderat på men inte kommit så mycket längre än till tanken...ska kika o se om jag kan jämföra med priserna jag har lagrat i skallen...

Anmäl
2010-06-20 18:59 #86 av: Hawknestgrove

http://www.arstiderna.com/Laador/Bra-start.aspx

fast jag vet ju inet om de kör tex ute hos oss...

Bra med Marianne... Hon om någon vet ju vad grönsakerna står i !

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-20 20:33 #87 av: MariannE11

tror att man får avgöra valet själv beroende på var man står i frågan...är valet bara fråga om konventionell o ekologisk så väljer jag ekologisk eftersom det finns mer näring i de sakerna...ekologiskt frukt o grönt smakar mycket mer än de vanliga...för mej brukar jag se på priskskillnaden o sen bestämma om det är värt någon krona mer eller en hel massa...

Anmäl
2010-06-20 20:33 #88 av: MariannE11

tror att man får avgöra valet själv beroende på var man står i frågan...är valet bara fråga om konventionell o ekologisk så väljer jag ekologisk eftersom det finns mer näring i de sakerna...ekologiskt frukt o grönt smakar mycket mer än de vanliga...för mej brukar jag se på priskskillnaden o sen bestämma om det är värt någon krona mer eller en hel massa...

Anmäl
2010-06-20 20:33 #89 av: MariannE11

tror att man får avgöra valet själv beroende på var man står i frågan...är valet bara fråga om konventionell o ekologisk så väljer jag ekologisk eftersom det finns mer näring i de sakerna...ekologiskt frukt o grönt smakar mycket mer än de vanliga...för mej brukar jag se på priskskillnaden o sen bestämma om det är värt någon krona mer eller en hel massa...

Anmäl
2010-06-20 20:33 #90 av: MariannE11

tror att man får avgöra valet själv beroende på var man står i frågan...är valet bara fråga om konventionell o ekologisk så väljer jag ekologisk eftersom det finns mer näring i de sakerna...ekologiskt frukt o grönt smakar mycket mer än de vanliga...för mej brukar jag se på priskskillnaden o sen bestämma om det är värt någon krona mer eller en hel massa...

Anmäl
2010-06-20 20:35 #91 av: MariannE11

är min åsikt registrerad eller ska jag dubblera lite till?....Cool

j-a ifokus....fick ju upp error hela tiden...Skäms

Anmäl
2010-06-20 20:55 #92 av: Hawknestgrove

tsssss. du försöker trycka upp statistiken.......Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-20 20:55 #93 av: Hawknestgrove

tsssss. du försöker trycka upp statistiken.......Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-20 20:55 #94 av: Hawknestgrove

tsssss. du försöker trycka upp statistiken.......Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-20 20:56 #95 av: Hawknestgrove

tsssss. du försöker trycka upp statistiken.......Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-20 20:56 #96 av: Hawknestgrove

hahaha

tsssss. du försöker trycka upp statistiken.......Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-20 21:29 #97 av: Hawknestgrove

hahaha

tsssss. du försöker trycka upp statistiken.......Skrattande

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-20 22:36 #98 av: MariannE11

men hallå här... det där från dej gunilla MÅSTE raderas....Flört

Anmäl
2010-06-20 22:36 #99 av: MariannE11

men hallå här... det där från dej gunilla MÅSTE raderas....Flört

Anmäl
2010-06-20 22:36 #100 av: MariannE11

men hallå här... det där från dej gunilla MÅSTE raderas....Flört

Anmäl
2010-06-21 19:30 #101 av: Hawknestgrove

Faktsit sant, MArianne. Fokus krångel igen..... Så fort man uppdaterade sidan, så kom svaret på nytt....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-21 19:31 #102 av: Hawknestgrove

tydligen gillar de inte den här tråden.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-21 19:31 #103 av: Hawknestgrove

likadant nu. men bara i den här tråden

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-21 23:48 #104 av: MariannE11

nu ska vi se... en liten liten jämförselse men utan %.. gällande hos mej....får inte uppsidan hemma hos mej då jag är aningen luddig på priserna..Skäms

bananer vanliga  KRAV 25,90/kg Vet att vissa konkurrenter är ca 10:- dyrare än vanliga

blomkål finns bara vanlig just nu...

broccoli vanlig 49,90/kg KRAV 54,90/kg

vitkål färsk vanlig 14,90/kg KRAV ("gammal") 19,90/kg

gul lök 18,90/kg KRAV 24,90/kg

vitlök vanlig 6.90/st KRAV 12,90/st

just hos mej kan jag framhäva KRAVcocktailtomater som har samma pris som vanliga... 9,90/st...

får se om nu det funkar att skicka iväg detta då....*hålla tummarna*...

Anmäl
2010-06-21 23:49 #105 av: MariannE11

märkligt... det blir error men flyttas högst upp ändå....Obestämd

Anmäl
2010-06-21 23:50 #106 av: MariannE11

märkligt... det blir error men flyttas högst upp ändå....Obestämd

men kanske inte nu?....Obestämd

Anmäl
2010-06-22 18:26 #107 av: Hawknestgrove

vi testar......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-22 18:26 #108 av: Hawknestgrove

jo då errortråd.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-22 18:28 #109 av: Hawknestgrove

oj så dyr lök du har! här kostar den 6-7 kr....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-23 01:00 #110 av: MariannE11

löken kommer från nya zeeland just nu... därför är den dyr....typ papaya brukar åxå vara rätt dyr för den kommer med flyg....tror jag....Glad

Anmäl
2010-06-23 01:03 #111 av: Hawknestgrove

ja sånt köper jag  aldrig..... Lök däremot det går åt i mängder här ca 1,5 kg i veckan. KAn ju tyvärr inte äta så mycket grönt som jag egentligen vill. IBS......Obestämd

 

 

 

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-23 01:18 #112 av: MariannE11

inget kul med IBS har jag förstått... glad att jag har en stålmage....fast även en sådan kan ge upp...Rynkar på näsan

Anmäl
2010-06-23 01:19 #113 av: Hawknestgrove

nä, rena skiten, bokstavligt talat.......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-06-23 01:23 #114 av: MariannE11

skit gillar vi inte.... ska kolla mina kusiner här o se om dom kan göra mej en tjänst....Glad

Anmäl
2010-07-02 17:00 #115 av: gdsseli85

Tänk om det såldes mer viltkött och renkött i Sverige ändå! Dessutom borde fler människor våga prova på att äta vildsvinskött! Antalet vildsvin har ökat otroligt mycket under de senaste åren, och anses göra stor skada. Tänk, mer ekologiskt och energisnålt kan det ju i stort sett inte bli (djuren matar sig själva på ekologisk föd) samtidigt som stammen hålls nere. Och gott är det också! Fasiken man skulle kasnke bli jägare ändå.... Flört

Anmäl
2010-07-02 22:12 #116 av: MariannE11

vild svin är något jag kännr mej lite rädd för... både för vad som händer i naturen o rädslan att bli dödad av en ilsken sådan....men det är kanske bara mer information jag behöver o att jag inte ska lyssna på skräckhistorier...Skäms

Anmäl
2010-09-18 16:23 #117 av: Ronny-K

Intressant Länk till inlägg på systersajten "Matlust".

Hoppas det är ok GunillaObestämd

Anmäl
2010-09-18 16:25 #118 av: Ronny-K

/&#¤/%#¤/dator! Dublett, SorrySkäms

Anmäl
2010-09-19 10:52 #119 av: pyromanen

Har inte läst alla inlägg i tråden.

Min åsikt är att matvaror är för billiga!

Att det ens finns bananer fraktade hit från centralamerika för 12 kronor/kg tycker jag är snudd på äckligt.  Dom betalar inte sina miljökostnader, och de som jobbar med odlingarna får en usel lön. "normala"bananer är en av dom mest besprutade grödor som finns.

Att sitta i kalla nordliga sverige och äta bananer från centralamerika är en lyx.  Det är inget baslivsmedel utan en lyx.  Jag vill ha en god "eftrsmak" också när jag lyxer mig och köper därför bara krav- och rättvisemärkata bananer.  De kostar oftast 22-28 kr/kilo. Det är kanske 5 kr för en banan?  Med min vanliga medelSvensson lön innebär det att jag efte att ha jobbat én arbetsdag kan köpa 40 kilon! krav- och rättvisamärkte bananer!  Det är banneme inga dyra bananer.

Har man och 3 barn och anser att det viktigasta av allt att köpa för min lön är just mat. Råvaror av bra kvalité.  Vad tusan gör ni andra med eran lön om ni tycker det är viktigt och rätt att lök ska kosta 5 kr och inte 15 kr/ kilo?

 

Anmäl
2010-09-19 15:31 #120 av: Hawknestgrove

och jag köper aldrig bananer om de kostar över tian kilot. Räknar du vad du egentligen betalar för, så är det även för det priset en ganska dyr frukt...

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-09-19 17:19 #121 av: MariannE11

fattar inte vad du får för bananer till det priset gunilla...? i en "riktig" affär kostar dom ju nästan det dubbla.iaf här uppe..

just när det gäller bananer så betalar jag gladeligen ett högre pris med tanke på de stackarna som jobbar med bananerna på plantagen...vill inte ha på mitt samvete att JAG ska ha billigare banan för att arbetarna ska förgiftas....så därför köper jag gärna rättvisemärkta bananer för typ 26,90 kilot...

o visst pyromanen är det mer smak på dom bananerna...

Anmäl
2010-09-19 17:22 #122 av: MariannE11

tänkte på en sak till... man måste ju tänka lite på säsonger o när det är odlingstid i sverige.....fel årstid så måste man importera

jobbar ju själv med frukt o grönt o det händer allt för ofta att folk frågar efter ex svenska äpplen i maj... brukar säga att jag inte vet om äppelträden börjat blomma då så att dom får sej en tankeställare...

Anmäl
2010-09-19 18:03 #123 av: Hawknestgrove

ja, på Eurocash  brukar de IBLAND kosta 9.90/kg. Då köper jag. OCh konsum har ibland ett pris på all frukt 9.90. Samma sak där, då köper jag också. För som sagt, väg bananen utan skal, så blir det egetntligen en riktig lyxfrukt......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-09-19 21:57 #124 av: MariannE11

bra när man kan välja själv...

blev så paff en gång när en kund frågade om dom olika bananpriserna.. förklarade o kunden sa att jag skiter väl i arbetarna...lät riktigt trevligt...Foten i munnen

Anmäl
2010-09-21 09:07 #125 av: Ronny-K

Centralamerikanska bananer o odlare i all ära.

MEN..Var är Krav / Rättvisemärkningen för Lingon, blåbär, hjortron o kanske svamp plockade i våra svenska skogar???

Anmäl
2010-09-21 11:07 #126 av: Tizzla

Ronny...dem får du plocka själv...det är rättvist detSkrattande

Anmäl
2010-09-21 12:44 #127 av: Ronny-K

Tänkte mer på de stackare som kommer till vårt land för att tjäna en slant, men blir blåsta..

Hamnar inte de bären i samma butiker som säljer kravmärkta bananer från Centralamerika?
Man ska väl hålla rent framför egen dörr.

Anmäl
2010-09-21 16:52 #128 av: Hawknestgrove

Ronny, där har du en jättepoäng... Så långt tänkte jag inte ens... OCh visst, jag plockar mina själv. Men alla som köper sylt och blåbärssoppan jag köper????? Hmmmmmmm......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-09-22 11:01 #129 av: Tizzla

Ja de verkar bli blåsta varje år...blir säkert lovade massor...

Kanske du skulle starta en kampanj av något slag...för att få fram rättvisemärkning på sånt!? Säkert många som skulle vilja veta "vem" som plockat bären till sylten...

Anmäl
2010-09-22 12:50 #130 av: Ronny-K

Något för KRAV att märka. Klarar dom av att skicka kontrollörer  till Centralamerika (?) kan dom väl skicka ut några i busken här hemma. Ole'!Skrattande

Anmäl
2010-09-22 14:19 #131 av: MariannE11

har aldrig sett kravmärkta bär än så länge.. bara jordgubbar enstaka gånger....tror det är så lite KRAVjordgubbar för att det är svårt att få ekonomi i det...

tycker synd om de stackars bärplockarna där ute i skogarna...

Anmäl
2010-09-22 14:21 #132 av: MariannE11

en sak till... varje gång de sista typ 3 gångerna så blir det error när jag skickar i just den här tråden....

Anmäl
2010-09-22 16:39 #133 av: Ronny-K

#132 Samma här. Error varje gång.

Anmäl
2010-09-22 16:47 #134 av: MariannE11

höll nästan på att av gammal vana backa o skicka igen.... men som tur var kollade jag... så ni slapp se 10 st likadana inlägg...Skäms

Anmäl
2010-09-22 22:05 #135 av: Tizzla

Tror det är något iFokusspöke som försöker göra ett trådkap...

Jag har lite dålig koll på alla olika märkningar som finns...ställer KRAV krav på arbetsvillkoren?

Kan man inte starta en namninsamling och skicka till KRAV eller något annat lämpligt certifieringsföretag...om de ser att det finns en efterfrågan kanske de tar tag i det hela? Det är väl den enda vägen man som konsument kan göra något för bärplockarna...

Anmäl
2010-09-22 22:11 #136 av: Hawknestgrove

rätt tänkt Ronny!!!!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-09-22 22:33 #137 av: Saga85

Jag har några vänner som stuckit utomlands och slitit rumpa som plockare - två som plockade vindruvor i Frankrike och en som plockade ärtor i Danmark. Det var långa, slitiga dagar för småpengar, men trevlig gemenskap på kvällarna. Det senare verkade vara det som lockade stammisarna - fri kost, logi och lite småpengar samt umgås med människor från andra länder.

Kanske inte så det ser ut för de "svenska" bärplockarna dock, men jag har ingen aning.

Anmäl
2010-09-22 23:49 #138 av: MariannE11

det är rättvisemärkning som ställer krav för den som arbetar.. hur himla bra det är vet jag inte....men det måste ju vara bättre än för den som får stå i giftångor när dom sköter bananerna iaf

KRAV hörde jag är ett svenskt uttryck.... betyder lite mer än ekologiskt som annars används i världen...

vet att det sker kontroller men hur bra det fungerar vet jag mindre...

Anmäl
2010-09-23 09:04 #139 av: Ronny-K

#137 Det är lite skillnad att ta ett sådant jobb när man är ung och kommer från ett överflödsland. Att komma ifrån morsan o farsan när man är ung är ju lockande och ganska säkert är det ju också, skyddsnätet är ju utspännt. Det är ju bara att åka hem igen så står matbordet dukat o tvätten är ren.

Att söka sig från ett fattigt till ett rikt för att tjäna en liten slant och göra tillvaron för familjen drägligare är en helt annan femma.

#138 Det ska tydligen ske kontroller årligen. Skulle vara intressant att läsa rapporterna från nämnda bananodlingar och få veta vem som kontrollerat.
Inget sådant på deras hemsida. Däremot finansiella rapporter.Obestämd

Anmäl
2010-09-23 19:40 #140 av: MariannE11

#137 även fast man får slita tror jag man kan lära sej väldigt mycket om sej själv o livet....lära sej stå på egna ben...

om jag minns (vilket jag sällan gör) o återgår till mitt ordinarie jobb så kan jag försöka höra efter med min grönsakskontakt...

Anmäl
2010-09-23 19:51 #141 av: Hawknestgrove

#137 ungefär som att jobba på Kibbutz då.....Där får man ju inte heler betalt utan är där för skojs skull mer eller mindre. MAn får sig en lärdom....Tycker fler ungdomar skulle prova på... OM det går numera?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-09-06 20:58 #142 av: Sehvrin

Skillnaden mellan ekologiskt och konventionella varor är inte så stor längre. Enligt "Sveriges natur" (Naturskyddsföreningens medlemstidning) Nr 3 2011, så var skillnaden mellan den billigaste "ekokassen" och PROs konventionella kasse 194 kronor eller 13 procent.

Jag vidhåller vad jag tyckte i inlägg #82, det är konstigt att denna tråd fortfarande ligger som en huvudnyhet på denna sajt.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2011-09-06 21:35 #143 av: pyromanen

Håller helt med #142

 

Anmäl
2011-09-07 18:09 #144 av: Hawknestgrove

Har inte den blekaste aning om hur man flyttar om längre. MEn det är bra, att gapet minskas, prismässigt. men vissa varor är fortfarande hutlöst dyra i jämförelse med vanliga saker.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-09-07 18:17 #145 av: pyromanen

Oftast är det så att man får vad man betalar för.

(Såg du "landet brunsås" igår?)

Anmäl
2011-09-08 15:48 #146 av: Hawknestgrove

Dessvärre inte.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-09-09 10:36 #147 av: moondancer

Länk till Landet brunsås på svtplay

Anmäl
2011-09-09 17:49 #148 av: Hawknestgrove

Ok tack... ska ta och kolla det på söndag... Har  brottats med vår lilla förenings hemsida i veckan och fått den nya publicerad i går. Rätt nöjd....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.