Om sajten

Underlätta för synskadade när du skriver

2008-09-06 13:52 #0 av: David

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

Trasiga glasögon

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord. 

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord. 

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-06 14:31 #1 av: Bleenda

30 Har du talsyntes till din dator?

Anmäl
2008-09-06 15:36 #2 av: Anders 50

Det är lätt att glömma detta när chattspråket tar överhand.

Hur fungerar det med smileys ?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-09-06 17:11 #3 av: David

Sven som skrivit artikeln berättade att de standardsmilysarna som finns fungerar bra. Men om man skriver till exempel :) så läses det ut som kolon slutparantes. (standardsmilysarna har en kod bakom sig som skärmläsaren förstår).

Jag har ibland dimmsyn på grund av en medicin jag äter, så man kan förstora hela iFokus med ctrl + och förminska med ctrl -. Det är en av de stora fördelarna med nya iFokus.

 

Sedan finns det faktiskt en annan nyttig sak med att strunta i förkortningarna. Sökmotorerna skickar betydligt fler träffar om man skriver ut orden Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-06 17:23 #4 av: David

Så här skrev han om smileysarna "den har ju en beskrivande text som ni inte ser men det gör skärmläsaren och då blir det inga missförstånd som det så lätt blir annars"

Om man för muspekaren över dem i "biblioteket" så ser man beskrivningen. Men man får ha lite tålamod, det tar några sekunder innan de visas.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-03-01 11:53 #5 av: attvaraellerintevara

Hej och tack för upplysningen,hade inte en aning om detta med många? ,gäller detta också förkortningar som osv.  ? Hälsningar astrid.

 Ps. Då har du struntat i alla mina inlägg förstår jag nu,tråkigt,detta skulle man ju lära ut,när man lär ut skrivarkunskap i datornundervisning! ds.

Anmäl
2009-03-01 11:54 #6 av: attvaraellerintevara

putt upp!  Hälsningar igen, Astrid

Anmäl
2009-03-01 12:43 #7 av: Jenna-Gun

Jag är ju synskadad men vet inte vad en skärmläsare är.

Har en skämförstorare på min dator som jag klickar på när jag behöver. IE7 har oxå en funktion som man kan ändra storleken på texten.

Anmäl
2009-03-01 15:31 #8 av: ANNIA

Jag tror det gäller alla förkortningar oavsett vilka. Men det är en gissning från min sida.

Som jag fattat hur en skärmläsare fungerar så läser den texten rakt av och till exempel osv är ju inte ett ord som går att uttala som ord.

Den som vill veta mer kan gå in på synskadade och fråga där för värden SvenA använder skärmläsare så han kan tala om precis hur hans fungerar.

A Minute to learn, never a master.
That´s life.

 

Anmäl
2009-03-01 18:24 #9 av: Hawknestgrove

Ja JEnna, dina råd och kommentarer här inne är ovärderliga. Så var inte rädd att skriva hur du tycker.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2015-02-11 21:37 #10 av: [peter54]

Begreppet som samlar de här hjälpande anpassningarna i löptext brukar kallas ökad läsbarhet. Som textredigerare under 25 års tid vet jag att detta är en av de viktigaste faktorerna jag måste åtgärda i textmassan utöver stavning, språkriktighet och meningsbyggnad.

För att öka läsbarheten finns några mycket enkla tips, till exempel att radmata efter fyra, fem rader, max sex rader, att inte använda förkortningar och att skriva ut ental som ord istället för siffror, samt att alltid använda svenska ord när sådana finns.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.