Skyddad natur

Abisko - Nationalpark och Kungsledens norra start

2008-07-24 12:07 #0 av: David

85 årsfasta invånare, två järnvägsstationer, en nationalpark, en enormt rika flora, men också ett välutvecklat djurlivet och Kungsledens norra utgångspunkt.

Abisko är en liten by i norra norrland bestående av 13 hektar och 85 året runtinvånare. Bland invånarna även kallad för Abisko Östra.

När vi andra pratar om Abisko är nationalparken vi ofta tänker på, 7700 hektar varav 3 900 hektar utgörs av fjällbjörkskog och 2 800 hektar av kalfjäll, resterande är vattendrag och enstaka bebyggda ytor. Abisko nationalpark är även Kungsledens norra startpunkt. Nationalparken har ca 40.000 besökare per år, de allra flesta är vandrare, men även konstnärer och andra naturintresserade har sökt sig till Abisko.

Nationalparken ligger nästan exakt 250 kilometer norr om polcirkeln, vilket gör att många utländska turister, främst japaner besöker Abisko i jakt på midnattssol eller naturfenomenet norrsken.

De flesta som besöker Abisko väljer att bo på Svenska Turistföreningens största anläggning, Abisko Turiststation med bedårande utsikt över berget Nuolja och Lapporten.

Midnattssol råder under drygt åtta veckor omkring sommarsolståndet på sommaren. Norrsken går endast att se under vinterhalvårets mörka och långa nätter. Omkring vintersolståndet råder även middagsmörker, vilket innebär att solen inte alls stiger över horisonten.

Klimatet

Torneträsk går igenom Abisko, vilket gör att somrarna är svalare och vintrarna är mildare jämfört med andra platser i fjällen. Trots det är Abisko en av de solrikaste platserna i Sverige, och har även lägst årsnederbörd i hela landet. Klimatet är ofta torrare och himlen ofta molnfri, vilket beror på så kallad regnskugga.

Djurlivet

Nationalparken bjuder på gott om fåglar, en blandad kompott av typiska fjällarter och sydligare arter. Nordsångaren förekommer också flitigt i området. Älgar är det mycket gott om, medan fjällräv, järv, lodjur och björn endast förekommer tillfälligt.

Växtlivet är också mycket varierande, vilket många konstnärer tar till fasta på. Stora delar av nationalparken utgörs av fjällbjörkskog med kråkbär och lingon som vanligaste markväxtlighet. Längst med Aibkojåkas kanjon finns det många sällsynta arter som den lapska alprosen, fjälltätört, purpurbräcka och fjällruta. På väggarna hittar man också arter som polarblära, fjällarnika och tuvbräcka. Lappfela, den fridlysta orkidén hittar man också i Abisko.

Kungsleden sträcker sig genom fjällen i Lappland från Abisko i norr till Hemavan i söder, en sträcka på hela 425 km. Längs med leden passerar man bland annat Kebnekaise, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik och Ammarnäs.

Svenska Turistföreningen började med arbetet att anlägga Kungsleden vid förra sekelskiftet. Idag passar vandring på Kungsleden både nybörjare och erfarna vandrare, givetvis mycket beroende på vilket sträckning av leden man väljer, hur långt man vill vandra, och om man föredrar att tälta eller bo i de övernattningsstugor som finns.

 

Abisko Naturum bjuder på fascinerade bilder ifrån området, vinterbilder och de vanligaste djuren

Relaterade länkar

Av: DavidE

Datum för publicering

  • 2008-07-24

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:39 #1 av: David

Jag hade förmånen att få arbeta i Abisko under en period, och tog några (en hel del bilder, av skiftande kvalité).

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:41 #2 av: David

Abisko Turiststation

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:43 #3 av: David

Sveriges i särklass sämsta bild på Lapporten! Dessutom på den molnigaste dagen under perioden.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:45 #4 av: David

Hur som helst, vackert är det!

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:47 #5 av: David

Blev dock mycket förundrad över skylten på matbutiken. Godis verkar sälja bra...

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:49 #7 av: David

...och mat. Fast, bara korv på burk, majs och hundmat?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:50 #8 av: Martin

Instämmer, där är otroligt vackert uppe. Både Abisko och Björkliden har jag varit ganska mycket i och planerna för 2009 är en ny fjällvandring för nu var det några år sedan.

Det är en underbar natur, lugnt och stilla. Och oavsett om man har turen att få se lite djur som man inte brukar se eller inte, så är naturen alltid lika storslagen. På något konstigt sätt så känns det inte ens besvärande när det regnar och man är ute och går.

De gånger jag har fjällvandrat där uppe har vi tältat men någon natt när allt varit blött har vi tagit in på en STF-stuga för att få torka till över en natt.

Kan rekommendera alla som är naturintresserade att ta en semester i det här området, och känner man sig inte fjällvan kan man gå med i en grupp av STFs arrangerade turer.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-07-24 13:51 #9 av: David

Butiken verkar dock vara storsäljare på Coca-Cola. Kan tänkas höra ihop med den strida ström norrmän som åker över gränsen för att handla.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:53 #10 av: David

Lite mer vacker natur.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:56 #11 av: David

Att ta tåget från Abisko till Narvik rekommenderas varmt. Sveriges vackraste järnvägssträcka. Tågintresserad som jag är fick jag också möjlighet att köra (givetvis med lokförares övervakning) ett malmtåg från Gällivare till Riksgränsen, och därefter följa med över till Norge (svenska förare får inte köra i Norge)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 13:59 #12 av: David

#8. Absolut. Abisko och trakterna däromkring är väl värda ett besök. STF (som jag arbetade hos då) har precis som du säger en mängd turer med färdledare, men också förslag på turer som man kan vandra själv. Turiststationen har både vandrarhem, och hotellrum för den mer bekväma. Tält- och husvagnsplatser finns det också.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 15:34 #13 av: Martin

Sist jag var där uppe vandrade vi Abisko - Nikkaloukta.

Nästa år finns funderingar dels på Sarek, men även på Padjelanta. Men Kebnekaise lockar mig, har varit där två gånger men varit för dåligt väder för toppbestigning båda gångerna. :o/

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-07-24 15:51 #14 av: Martin

Slänger in en bild från Nyår, tagen från altanen till restaurangen på Björkliden. Norrsken. De skarpa ljusen mitt i bilden (som jag på denna bilden valt att inte clona bort) är Abisko.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-07-24 15:53 #15 av: Martin

Kan man inte redigera egna inlägg? Trodde att man lade in bild i tråden genom att redigera inom en timme? Jag får i alla fall bara upp en vit sida när jag försöker det.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-07-24 16:00 #16 av: David

Jo, det ska gå. Prövade nyss och för mig fungerade det.

Kanonfin bild, riktigt så jag längtar tillbaka. Om det bara fanns lite mer arbeten så skulle jag inte tveka en sekund för att flytta upp permanent. (höll nästan på att bli så ett tag).

Sarek nationalpark är fint, mycket renskötsel där, skulle ha besökt en sameby där, men jag som är ovan vandrare tyckte det var lite för besvärlig terräng :).

Hade du tänkt att bestiga Kebnekaise om vädret tillåter nästa gång? (blir svettig av tanken, skulle nog klara ett par hundra meter innen jag var helt utslagen). Men väl där uppe förstår jag att det är värt allt jobb.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-24 16:10 #17 av: Martin

#16 Ja - det är det som lockar. Antingen med guide eller så själv. Sydsidan (har jag för mig) kan man gå upp själv för, inte så besvärlig terräng (mer än att den är brant såklart). Tror att den turen gör man på 12-14 timmar har jag för mig att någon sade där uppe.

Den guidade går via Östra Leden (kortaste vägen) och är lite besvärligare, och går på ca 10 timmar. Innehåller en del klättring men inte värre än att man inte behöver någon erfarenhet sedan innan.

Även Toulpagourmi, berget intill med en stor fin krater är lockande, också givetvis "Takvandringen", där man går på en ås mellan Kebnekaises Nord- och Sydtopp.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-07-25 12:13 #18 av: moondancer

Oooooh, va där för ...hmmm, räknar på fingrarna,,,ca 10 år sen, har en hel del fina bilder. Vill dit igen, men får se när det blir av

Anmäl
2008-07-25 21:14 #19 av: David

#18. Varför inte ta en spontanresa? Det är något visst med hela resan, ända från att krypa in i ligg-/sovkupén på nattåget, den långa resan, och sedan att hamna mitt uppe i världens vackraste naturområden. När jag "sommarjobbade" i Abisko var det just en spontangrej. Såg att de sökte lite personal med snabb tillträde. Jag tänkte, vasjutton har jag att förlora, sökte, och fick jobbet tre dagar efteråt. En vecka därefter satt jag på tåget upp. Ångrar det inte en sekund. Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-25 22:18 #20 av: moondancer

#19 ingen spontanresa i år pga brist på pengar...och nu är det försent, då jag ska börja jobba med att få ordning inför dom nya studenternas ankomst till universitetet. Annars hade jag försökt få med mig en vän och spontanåkt

Anmäl
2008-07-27 20:48 #21 av: heliotropes

Många härliga vybilderGlad

#15 Jag har också stött på det där problemet ibland när jag gått in för redigering.

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl
2008-07-29 01:56 #22 av: Hawknestgrove

Tack för fina bilder, David! Haha, Coca cola, ja Norges nationaldryck......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-07-29 16:56 #23 av: David

Helt utanför ämnet egentligen, men lilla Abisko, med sina futtiga invånare säljer mer Cola än större städer i Norrbotten :). Tror att någon hade räknat på det, om det bara var "infödingarna" som drack skulle de dricka i genomsnitt 15-16 liter per dag.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-07-29 17:36 #24 av: Martin

#23 :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.