Landskapsdjur

Asp – Upplands landskapsfisk

2008-03-07 04:56 #0 av: Faxlin

Aspen, A´spius a´spius, är en art i familjen karpfiskar. Den kan väga upp till 12 kilo och bli 120 cm lång.

 

Aspen är en sötvattensfisk och lever huvudsakligen i östra europa och angränsande delar av asien. Men vi har den i Sverige också. Här hittar man den i Motala ström, Emån, Hjälmaren, Mälaren och Vänern. Mindre antal av aspen kan även hittas i Roxen, Boren och Glan och nedre Dalälven. Det finns även en leklokal i Edsån i Rotebro där man kan få se Aspen leka varje vår.

Utbredningsområde:
Aspen är en sällsynt fisk och är inom flera organisationer klassad som just sällsynt, sårbar och en hotad art. Således råder det fiskförbud på Aspen under april-maj när den leker. Ett större åtgärdsprogram för att rädda aspen är under bearbetning hos fiskeriverket. Aspen är populär som matfisk framförallt i Östeuropa. Här i Sverige har den blivit populär som en stridbar sportfisk.
Borsett från fiskarna så hotas Aspens fortlevnad av dammbyggen, föroreningar och vattenavledningar.

Utseende:
Aspen har en långsträckt kropp med en djupt kluven stjärtfena. Kroppen är silverfärgad med rödaktig buk. Bröstfenorna är långa och lite spetsiga och det är också dessa som gör det lättast att känna igen Aspen på då den är i vattnet. Både bröstfenorna och stjärtfenorna har en rödgrå till rödbrun färg. Aspen har en mer utskjutande underkäke än de övriga karpfiskarna. Som vuxen räknas Aspen som en rovfisk. Annars kan man förväxla Aspen med fickarna Färna (Leuciscus cephalus) och Id (Leuciscus idus).

Föda:
Som jag skrivit tidigare är Aspen en rovfisk som vuxen. Den börjar att äta plankton för att sedan övergå till att äta mindre djur som maskar ch snäckor. Som vuxen övergår den helt till att äta fiskar. Efter undersökningar har det visat sig att Aspen verkar föredra de mindre fiskarna så som löja, mört och nors. Att Aspen är en rovfisk gör att den skiljer sig från de andra Svenska karpfiskarna.

 

Reproduktion
Under april till maj leker Aspen i strömmande vattendrag. Helst skall botten vara täckt av stenar med vattenmossa på. De börjar inte leka förens vatten temperaturen överstiger 6 grader.

Aspen står under leken sida vid sida med varandra. Sedan följer de varandra simmande med strömmen samtidigt som rommen och mjölken avges. Rommen är genomskinlig med vit/gulaktig färg. Rommen fastnar sedan på stenar och växter och kläcks oftast inom ett par veckor. Lite beroende på vattentemperaturen.

Hot:
Aspen och även siken är tillsvidare fridlysta helt i Färnebofjärden till exempel. Även i nedre Dalälven måste all Asp returneras till vattnet oskadd för att skapa så stora chanser som möjligt att få en stark stam igen. Om man fångar Asp i nedre Dalälven skall detta omedelbart rapporteras till Erik Ståhl.

Rekordfångst:

Svenska sportfiskerekordet på Asp är ända från 1974. Vikten på rekordaspen är 7682 gram. Och är således inte bara den största Aspen som fångats utan också den största sötvattenfisken. Så detta dubbla rekord har alltså funnits ända sedan 1974.
Dock fångades den näst största Aspe så sent som förra året i Glasfjorden ac Karl-Åke Johansson. Hans Asp var 87 cm lång och vägde 7160 gram.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2008-03-07

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-03-07 17:14 #1 av: Hawknestgrove

Wow, ÅSa, jättebra!!!! Jättefire, alltså! undrar om den är god?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.