Annons:
Etikettväxter-i-sverige
Läst 38358 ggr
Bjornen
1/17/08, 9:09 AM

Lummerväxter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sedan ett tag är lummerväxterna fridlysta för försäljning i vårt land. De har sedan lång tid använts under höst, vinter och jul som prydnader. De är fortfarnde ganska vanliga men är minskande och det moderna skogsbruket är det största hotet för dem. Men även lokalt också plockning eller till och med skövling.

En mindre planta av revlummer (Lycopodium annotinum ssp. annotinum)

En mindre planta av revlummer (Lycopodium annotinum ssp. annotinum)

I vårt land finns det 6 arter av lummerväxter i tre släkter och därutöver också minst 6 underarter. Dessutom finns familjen mosslummerväxter med en småväxt art på riktigt fuktiga ställen. Lummerväxter växer långsamt och finns oftast i glesa skogar. De trivs bäst på lite skuggiga ställen och försvinner lätt helt och hållet efter att skogen har avverkats och de torkar bort. Eventuellt kan de återkomma när skogen har växt upp igen. Alla lummerväxter växer långsamt och det tar därför lång tid att bilda ett nytt bestånd.

Plattlummer och mattlummer växer på torrare mark medan revlummer växer på något fuktigare mark och lopplummer, strandlummer och fjällummer vill gärna ha ännu lite fuktigare.

Plattlummer (Diphasiastrum complanatum ssp. complanantum)

Plattlummer (Diphasiastrum complanatum ssp. complanantum)

Numera är alla lummerväxter fridlysta för försäljning, men är fortfarande tillåtet att plocka dem för eget behov. Det var vanligt att man prydde fönstervadden i mellan fönstren. Där hade de också en praktisk funktion som upptagare av fukt. Det är också vanligt att det finns i olika kransar till Allahelgonadagen, advent och jul. Det brukar finnas att köpa i en del blomsteraffärer och om de är lagliga är de ofta kommen från de Baltiska länderna. Men det förekommer troligen också olagligt insamlade plantor. Eventuellt plockning bör göras med förstånd och ta bara där tillgången är god. Där skogsavverkning har skett eller planeras gör det kanske ingen skada alls om ändå plantorna dör. Lummerväxter kan förökas med större rotsticklingar men det tar mycket lång tid att få dem att växa och därför är de mycket svårodlade. Den naturliga förökning sker genom sporer och det innebär att det är en kryptogam i motsats till blomväxterna som är fanerogamer. Man brukar räkna dem till kärlkryptogamerna och de finns därför med i de flesta vanliga floror.   

Relaterade länkar

Av: Bjornen

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-17
Annons:
nobsan
1/17/08, 4:09 PM
#1

Det var en intressant artikel. Misstänkte nästan det här att den är fridlyst. Man ser den tyvärr väldigt sällan.  Synd. Jag har sett vid julgrans försäljningar vid jul så säljer dom pås vis. Stora mängder.

Nore
1/17/08, 4:25 PM
#2

 Jag har sådana växter som jag sett vid norrsidan av ett berg där är det lite sankert o blött.  Det är himmla käckt att vi fått någon som förstår sig på de här växterna som en har sett under alla år o kallat mossa o nu får de ett namn, fortsätt så bjornen.

Sukram
1/17/08, 5:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Kan bidra med en lummer jag med. Cypresslummer Diaphasiástrum tristáchyum, fridlyst och rödlistad art som växer på ljunghedar och andra torra öppna marker. Min bild är från Remmene skjutfält utanför Herrljunga, där cypresslummer växer tillsammans med bla mosippa och där även den sällsynta fjärilen alkonblåvinge finns. Alltså är det en art som ofta följs av många andra intressanta arter.

Nore
1/17/08, 8:36 PM
#4

#3. Är den släkt med cympressen i våra trädgårdar, vi eller min fru har massa konstiga växter o det är kryp o slinger cympresser.

Sukram
1/17/08, 8:59 PM
#5

#4 nej, cypresserna i trädgårdar är just cypresser, en sorts barrväxter.

Bjornen
1/17/08, 11:17 PM
#6

Det är inte ens säkert att det är cypress som växer i trädgården utan mera troligt att det är någon tuja som är mycket härdigare än cypresser.

Annons:
Hawknestgrove
1/17/08, 11:18 PM
#7

Jätterolig info! Tack!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Bjornen
1/17/08, 11:21 PM
#8

Jag tänkte mig cypresslummer som en underart av plattlummer men kan också räknas som en särskild art. Förändringen mellan arter och underarter sker så snabbt så att det är nästan omöjligt att hänga med i förändringarna.

Coturnix
1/18/08, 12:45 AM
#9

0#Tack för denna intressanta artikel! :)

3# Det var nog just cypresslummer  jag hittade förra året och var ute och försökte "hitta igen" häromdagen. Men jag hittade den inte. :(

(Det var också mkt mindre av vitmossan som brukar finnas på platsen, i stora sammanhängande mattor, kanske är det ändå "plundring" som ägt rum. Platsen är alltför lättillgänglig)

gurin
1/18/08, 9:32 PM
#10

Jag vill också minnas att man använde lummer när man göt. Nikt, var ofta lummer.

 mvh/gurin

nobsan
1/18/08, 10:38 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Såg att min bild på lummer hamnat fel. Rättar till det.

Bjornen
1/18/08, 10:58 PM
#12

Sporerna från lummer insamlades till apoteken och man använde nikten då apoteken rullade piller. Det mycket fina mjölet fungerade som bindemedel och gjorde att pillren inte kladdade. Särskilt under 40-talet var det omfattande insamlingskampanjer.

nobsan
1/19/08, 4:37 PM
#13

Det är så kul när man får reda på sådana här saker om växter.

Annons:
Hawknestgrove
1/20/08, 2:20 PM
#14

Som man får veta saker här inne! JAg blir alldeles stum! trodde bara, att det var en sorts ersättning för folk här i juletider för mistel. De hänger upp lummer och så måste man pussas under den…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Sehvrin
1/21/08, 8:36 PM
#15

Lummer är roliga växter =)

Vi brukar plocka lummer och hänga i taket till jul (som en girlang, typ) men vi plockar på ett ställe med ett starkt bestånd.

Jag fick reda på att förr så använde de mattlummer att hänga i taket, men nu använder vi revlummer.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Hawknestgrove
1/22/08, 12:31 PM
#16

Bjornen, hade inte tid att förklara vad jag gjorde i söndags, blev tvungen att minska ner din fina bild, som du hade i artikeln, för all text på alla inlägg syntes inte. Så därav mitt ingrepp i din artikel.

Gunilla.H

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Denna kommentar har tagits bort.
Hawknestgrove
1/22/08, 1:38 PM
#18

Bjornen, inte en aning. Jag hade så svår för sånt förr, då frågade jag inne på datorn i fokus och fick tips om ett jättebra litet program, där man drar ner pixlarna utan att ändra originalet. Sitter vid fel dator nu, för att ta fram det. Återkommer, när jag sitter vid min stora burk, eller när hjärnsläppet har upphävts inne hos mig. HA! Nu släppte det! Image Convert, heter programmet. Googla på det, så kan du installera det. Jättebra! Tycker jag i alla fall! Då görs det automatiskt en liten kopia nedanför originalbilden, så du sabbar aldrig något!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Hawknestgrove
1/22/08, 3:30 PM
#21

Jag anser, att har man gjort någon som helst aktivitet i ett inlägg,då bör man även tala om det i tråden. MAn ska stå för vad man gjort. Eller förstör jag din tråd? Herrejösses, så himla gravallvarliga får vi väl inte vara här inne! Jag ger ett tips, som även andra kan ta till sig! Dvs det om det lilla programmet.

 Nu slutar vi,och pratar om lummer i denna tråd, nada mas!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Upp till toppen
Annons: