Landskapsdjur

Utter - Smålands landskapsdjur

2007-12-13 15:41 #0 av: AnnaLundin

Uttern är en utrotningshotad art. I Småland finns endast 50-100 stycken kvar. Utdikning, städning kring vattendragen, biltrafik, men framför allt miljögifter, hotar de återstående uttrarna. Men det går att få dem tillbaka och man jobbar hårt för det.

Uttern är ett smidigt, cirka meterlångt mårddjur, som har vattnet som sin bas. Den lever främst av fisk, till exempel mört, abborre, gädda och lake. En vuxen utter äter cirka ett kilo fisk per dag. 

De föder sina ungar i ett gryt vid strandkanten och får oftast 2-4 ungar som lever ihop med mamman under första levnadsåret.

Färgen är brunaktig med ett ljusare parti på halsen. Det kan ibland vara svårt att skilja uttern från mink.

1989 bildades föreningen "Rädda uttern i Småland" med stöd av bland annat Svenska Naturskyddsföreningen. Den arbetar för att öka möjligheten för uttern att finnas kvar i en livskraftig stam i Småland.

Relaterade länkar

Av: Anna.Lundin

Datum för publicering

  • 2007-12-13
Anmäl
2007-12-13 16:35 #1 av: Nore

Det är ett djur som jag aldrig sett i det vilda, men hoppet är inte ute än hoppas jag.          Har sett dessa pigga varelser på naturprogram i TV.              NORE

Anmäl
2007-12-13 17:09 #2 av: AnnaLundin
Jag letar runt efter lite mer information och hittade på Naturhistoriska Riksmuseets sajt att trednen är tydlig, att de faktiskt ökar i antal. Just nu sitter jag och studerar en rätt trist karta dock, om utterförekomsten i Småland... Inte är den utbredd inte...
Anmäl
2007-12-13 18:44 #3 av: Hawknestgrove

Ja, de är ju för näpna.... ÅSa, du måste ha en speciell plats i ditt hjärta för dem, de är ju så lika illrar!

 Nore, hur kom det sig, att de var utrotningshotade? Vet du det? de gör ju inte någon skada, till skillnad från bävern, vildminken och mården och vad jag vet, så har väl aldrig skinnet varit så där jättepoppis, tur som väl är... Har de minskat på grund av miljögifter, eller vad?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-12-13 21:12 #4 av: Martin

Uttern fridlystes 1968 på grund av mycket hård jakt under hela 1900-talet, främst på grund av det fina och eftertraktade skinnet.

Nedgången fortsatte även efter fridlysningen, PCB - ett miljögift - som ställde till med mycket skada inte bara för rovfågel som levde på fisk utan på hav, fisk och andra djur som livnärde sig på fisk var den troliga orsaken till det.

Uttrar rör sig över stora områden för att komma till vattendrag med bytesdjur, och trafiken är en stor fara för uttern. I nutid dör ca 20 uttrar genom att de blir överkörda varje år.

Detta hämtat från Uppsala Nya Tidning, en artikel som publicerades där för drygt en månad sedan.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-12-13 22:09 #5 av: Hawknestgrove

Tack. jaså, där ser man, jag har då inte varit intresserad av att bära päls, annars så hade jag väl vetat att utterpäls var eftertraktat. Att miljögifter var en orsak, det kunde jag ju tänka mig, just  när det gäller insjöfisk. Såg något på Tv också, att de gjort utterstängsel vid några vägar. Ja, vi får väl hoppas, att den lille gynnaren växer till sig!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-12-13 22:22 #6 av: Martin

#5 Dels finns nu utterstängsel, precis med samma funktion som "vanliga" viltstängsel.

På många ställen har man också börjar bygga tunnlar under vattendrag, för att ge kräldjur (oftast grodor i första hand) men såklart även minkar möjlighet att på ett säkert sätt ta sig över (eller under om man nu skall märka ord *s*) vägar.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-12-13 22:25 #7 av: Hawknestgrove

Ja, visst är det bra! Sen har vi väl en "älgövergång" tror jag nånstans över E6;an......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-12-14 05:58 #8 av: Faxlin

Uttrarna är söta. Och visst är de liiite lik en iller. Fast illrarna är mycket sötare tycker jag :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-12-14 07:40 #9 av: Nore

#8. Jag vet inte om de är söta, har en kompis som har Illrar. Den erfarenhet jag har av dem att de är vassbitna, men det kan bero på att vi varit ut o jagat o hadde kanske blodlukt på oss. NORE

Anmäl
2007-12-14 09:35 #10 av: Faxlin

#9: Du kanske har träffat fel individer. ;-)
¨
Skickar med ett foto från resan ner på smester. Där alla barnen sitter/står med sin egen iller :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-12-14 10:46 #11 av: Nore

#10. Det såg gemytligt ut, men hur verkar hunden mot dessa djur.     Mina taxar skulle inte tolerera dessa, för då lär det bli jakt.       Söta ungar du har, var det bossen som satt på högerflanken.    HIHIHICool.                       NORE

Anmäl
2007-12-14 16:25 #12 av: Hawknestgrove

Ja, när jag bodde i Skåne, så hade många iller till jakt. Kaninjakt. De hade illerten som de sa, i en bur inne i stallarna, de påstod, att det dessutom hjälpte mot råttor och möss. Ok, sättet att ha dem på, var ju inte något som jag skulle vilja ha, förstås.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-12-14 17:33 #13 av: Faxlin

#11: Sträcker på mig stolt över berömmet av barnen. ;-)
Japp det är min gammling som står till höger (om det var hunden du menade,hihi). Tyvärr finns inte Sacko kvar hos oss, han avlivades i somras. Men han hade levt länge, 15 år är mycket för en schäfer.
Tror som dig att taxarna skulle se mina illrar som ett byte, men tyvärr är illrar inget lätt byte för en hund. Alla schäfrar jag haft har snabbt insett att illrarna är bossar över dem.
Själv är jag maniskt rädd för taxar. Har riktig fobi för dem och slutar till och med andas om de komer för nära fort. Så det är inte skojigt.

#12: Nej att ha illrar på det sättet är inget jag föresprkar heller. Vill att de ska bo med människor och inte sitta i burar. Lagen säger dessutom att en bur ska vara minst 5 kvadrat till en iller. Gissa hur många som följer det.
Själv tror jag dock att miljön påverkar illrarna massor, så jag försöker ha mina hos mig, men att de har ett eget rum i källaren så de får en möjlighet att följa naturens klimat bättre. För på vintern blir det kallare i källaren än i övriga huset.
Detta och bra mat inverkar nog mer än vad många tror . Bara man går in på iller.ifokus så ser man massor med ägare som gråter för att deras illrar är sjuka. Mina har aldrig varit sjuka, peppar peppar ta i trä. Så visst inverkar miljön, på oss alla även tamdjuren.

Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-12-15 02:53 #14 av: skogstrolletbarbro

 Ja. jag har sett utter men det har blivit mindre av dem med åren. Otroligt charmiga djur och relativt oprovocerande krabater.

Jag vill upptäcka fler ut i naturen!

Anmäl
2007-12-15 17:28 #15 av: vanessa

Uttrar är vad man kallar en nyckelart. Om de försvinner, så brer kelp/tång och annat ut sig, och allt från fiskar till jag vet inte vad dör.

Själv så har jag en vän som är uttervän minst sagt. Och för ca 20 år sedan startade en utterfilial till något naturvårdsförening. Han har nyckel till Skansens uttrar och får gå in till dem och studera dem. Reser jorden runt och studerar olika uttersorter i dess riktiga miljöer. Så en dag ska han få ta mig in i uttervärlden. Blev sjuk i samband med att vi skulle göra det. Men en dag så ska vi dit :-). /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-16 00:29 #16 av: AnnaLundin

#15 - kan du inte kolla med Din vän ifall han har något foto på en utter som vi kan få låna? Så att jag kan byta ut illustrationen....

Anmäl
2007-12-16 00:51 #17 av: vanessa

Jag kan kolla, men han tillhör folket som inte använder digitalkamera. Det finns några kvar faktiskt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-16 15:06 #18 av: Hawknestgrove

Vanessa, vi kan scanna!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-12-17 00:32 #19 av: vanessa

Jag vet. Men först kommer julen, sedan kommer uttrar :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-12-17 00:33 #20 av: Hawknestgrove

Ja så gör vi. HAr du scanner? Annars så har jag

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-12-18 14:37 #21 av: Sehvrin

#15 Det låter som om det är havsuttrar du tänker på, och  i det fallet så var det tvärtom, iaf på USAs kust:

Man jagade havsutter för pälsens skull (mestadels) kanske också för att de konkurerade om musslor mm. När uttern försvann så ökade sjöborrarna i antal (en av utternshuvudfödor) och betade ner kelp-skogarna. Iom att kelpskogarna försvann, försvann också skyddet för många arter och fiskynglen blev mer sårbara.

Så så illa kan det gå när man tar bort en toppkonsument.

Hur naturen påverkats av att uttrarna i Sverige var så pass få vet jag dock inte, så det som står i #15 kan ju stämma.

Jag skulle gärna vilja se utter vilt nån gång, men vad jag förstått så är det i stort sätt omöjligt, eftersom de är så skygga. 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.