Annons:
Etikettmat-från-och-i-naturen
Läst 9753 ggr
Hawknestgrove
12/6/07, 7:49 PM

Goda vilda recept efterlyses!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här tänkte jag, att alla, som har frågor och tips om vad vi kan göra av det som finns i skog och mark, animaliskt och vegetariskt kan hamna.

Har ni tips om fritt käk? Alltså mat som inte har levt ett stressat konstgjort liv? Eller har ni några frågor, hur man anrättar dessa Guds gåvor? Då ska ni skriva av er här! Jag menar allt, från lingon till viltchips! Kanske någon vill veta, hur man gör kokt älgtunga? Eller någon som vet hur man torkar kött i detta fuktiga land? Så fram med lösbladssystemet nu, vi vill veta allt!

 

Av: Gunilla.H

Datum för publicering

  • 2007-12-06

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
Hawknestgrove
12/6/07, 11:14 PM
#1

Alla har väl sett de där minipåsarna med Viltchips i butiken. köpt en gång, apdyrt! Ok, jättegott, torkat och saltat kött i goa tunna små bitar. Men 39 kr för 45 gr eller nåt… Skulle väldigt gärna vilja veta, hur man gör själv!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Brigida
12/7/07, 7:33 PM
#2

Jag har en riktigt smarrig sås till den där steken, och ett recept med trattkantareller som är jättegott, om det skulle va nåt, ska bara försöka fixa till det om jag kan.

Brigida
12/7/07, 10:36 PM
#3

Här en sås till den där älgsteken, tror inte de är nån här som behöver tänka på  kaloriernaCool 

Gräddig rödvinssås med kantareller

4 port.
Trattkantareller och/ eller gula kantareller.
Lök
Smör
Grädde
Rött vin
Soja
Salt och peppar

Rensa och hacka svampen grovt( ju mer dessto godare). Lägg svampen i en torr stekpanna, hetta upp så svampen börjar ge ifrån sig vätska. När all vätska kokat bort, tillsätt rejält med smör( grundregel: det kan inte bli för mycket smör - det här är ingen dietsås). Stek tills svampen fått en lätt och fin stekyta. Mot slutet av stekningen, tillsätt en halv finhackad gul lök. Löken ska inte få stekyta, utan bli lite genomskinlig.

Pudra vetemjöl eller idealmjöl över svamp- och lökblandningen(fortfarande i pannan) och häll därefter på 6 dl grädde. Låt koka upp, red efter med mer mjöl om såsen blir för tunn, tillsätt mer grädde om såsen blir för tjock.

Späd med rött vin efter smak och låt sjuda upp igen.Salta och peppra(gärna vitpeppar). Lite soja bör man stänka i, för färgens skull.

Servera såsen varm till kött, gärna älg eller annat vilt. 

Sen får ni ta en joggingrunda ;-)

Brigida
12/7/07, 11:04 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Trattkantarellrullar i tomatsås/ 3-4 port. 

Ingredienser:
1 pkt färska lasagneplattor, ca 200 g

Fyllning:
ca 400 g färska trattkantareller
1 1/2 dl finstrimlad purjolök
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 msk japansk soja
1 burk kesella (10 procent), 250 g

Tomatsås:
3 dl krossad tomat, 1 burk
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 tsk socker
ca 1 dl riven, lagrad ost

Sätt ugnen på 200 grader.

1:a Rensa och stek svampen i smör tillsammans med purjolöken. Salta och peppra. Rör i sojan. Ta pannan från värmen och blanda ner kesellan.

2: Koka upp tomatkross och vatten, smula i buljongtärningen och pressa i vitlök. Låt sjuda några minuter och smaka av med socker för att dämpa syran i tomaterna något.

Gör 6-8 större rullar av pasta om du vill laga till dem liggande. För stående rullar, som på bilden skär man varje större rulle till tre "stubbar" av pastadeg. Fyll dem med svampröra och lägg eller ställ dem (ganska tätt så de håller ihop) i en ugnsform i lagom storlek. Om det är svampröra över - skeda i mer när rullarna ligger eller står i formen. Häll resten av tomatsåsen över och i kring pastarullarna.

Strö på riven ost och grädda i ugnen 20-25 minuter.

En sallad på rårivna morötter och äpple är gott att äta till.
Snåla inte på tomatsåsen, Jag brukar lägga rullarna utan att dela dom i formen,
Den här rätten kan man bjuda på till vardags som till fest. Lätt att fixa till.
Superbra om man har någon helvegetarian i sällskapet.

Smaklig måltid

storAnnette
12/8/07, 12:44 AM
#5

http://madonnas.blogg.se/260107063845_torkat_renktt.html

Det fungerar lika bra för allt vilt.Man får lära genom att prova sig fram med torktider och så.Torkar inte själv men älskar torkat renkött,vi köper förstås större bitar direkt från renägarna det blir billigast och bäst.Lång hållbarhet och bra kattgodis i små mängder pga saltet!

skogstrolletbarbro
12/8/07, 2:33 PM
#6

 Ja, viltchips är jättegoda. Jag har inte haft för avsikt att göra just det men vanligt torkat renkött liggar ju nästan jämt i "säcken" när vi är på utflykt. I en papperspåse. Inte i plast för då kan köttet inte andas och blir instängt i värmen. Det tappar i smak, om än det bara ligger där ett par timmar, tycker jag.  Ibland har små flisor av köttet, (när det skärs,) kommit längst ner i påsen och är ordentiligt torkade. Det smakar som viltchips.

En följd av det måste vara så att viltchips görs torkat kött, som skärs upp i tunna skivor, medan det fortfarande är mjukt men såpass torrt att man får fina skivor av köttet. Sedan är det bara att torka det på en luftig och torr plats. Utan tillgång för andra vilda och tama djur som vill sätta i sig läckerheterna.

Inlåst kanske, och med nyckeln borttappad ett tag.

Annons:
Hawknestgrove
12/9/07, 1:16 PM
#7

Se där, , jättebra! Det var det jag hade för avsikt med denna tråd och artikel! Tack för länken, Anette! Och tack för såsrecepten, Birgitta! Ja, när det gäller sås till festmåltifder, så knusslar jag inte. endast det bästa är gott nog. Sedan så får det vara hur fett det vill, jag bryr mig inte

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
12/9/07, 11:09 PM
#8

Men det är ingen höjdare att försöka torka nu va? Tänkte hängs på magasinet, där drar det bra! Och trä en viltsäck över, en sån där som mna har som flugskydd!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

tantsotis
12/9/07, 11:47 PM
#9

Älgkött blir väldigt gott i lergryta, tycker jag. Man misslyckas inte, hur man än gör. Här kommer ett på-en-höft-recept:

 Skär älgkött i bitar, lägg i marinad några timmar. Jag brukar göra lite olika varianter allt efter vad som finns hemma, enligt principen något salt, något sött, något surt. Sist blev det julmust (!), soja, en klick tomatpuré och citronpeppar plus olja.

Blötlägg lergrytan.

 Tag några blandade valfria rotfrukter. Sist blev det klyftad potatis, klyftad lök, morotsbitar, lite vitkål.

 Lägg folie i botten på lergrytan. Varva ingredienserna. In i kall ugn, sätt den på 175 grader. Låt stå 1 1/2 timme. Klart!

Hawknestgrove
12/9/07, 11:59 PM
#10

Låter busgott! Får nog ta mig en tur ner till Lord Nelson och kika efter en lergryta. Det är så många som pratar så väl om dem!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

storAnnette
12/10/07, 12:49 AM
#11

Håller med,när det är fest ska det vara gott!Jag frågar nån som kan det där med torkning,det borde gå bäst när det inte är alltför fuktig luft.Eller kunde man maila den som gjort receptet (kollade aldrig)?

KINA-D
12/10/07, 12:54 AM
#12

Gunilla..

Hojta till ifall du ska ner till Nelson så kan man kanske få hänga på.. vore kul att se hur där är nu. Har inte varit där sen det brann..

Hawknestgrove
12/10/07, 6:56 PM
#13

Ok, med inspiration av Lergrytan, så åker jag nog ner på Fredag och kollar! De öppnar ju 11.00 För er som inte är strömstadsbor, så är Lord Nelson en jättelik secondhandmarknad! Bra prylar och bra priser!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
skogstrolletbarbro
12/13/07, 1:26 AM
#14

Det beror på var du bor #8, jag vet inte förhållanden där. Här uppe så torkar vi kött under vårensolens inverkan. Inte på solsidan utan luftigt och torrt, då dagarna är långa och inte så kalla. I februari - mars när flugorna inte har hunnit vakna än hänger vi upp köttet, i flugtäta, men luftiga burar för säkerhets skull. Torktiden beror på vädret, man får testa och smaka men någon vecka tar det, i alla fall.

Hawknestgrove
12/13/07, 6:30 PM
#15

Ja, Marstorken pratar de om här….Så jag ska nog ta en bit och hänga på magasinet och prova….JAg bor i Strömstad

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
12/13/07, 7:36 PM
#16

Nu till jul, min salig väninnas goda recept på köttbullar, de godaste som finns…Jag brukar göra dem på ren älgfärs.

Siws goda köttbullar

60st små eller 30-40 vanliga

  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk(kan även ersättas med typ havremjölk)
  • 2 medelstora lökar
  • 500 gr blandfärs
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 3/4 msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • (1dl finhackad persilja)
  •  smör/marg att steka i

Låt ströbrödet svälla i mjölken ca 10 min. Skala och finhacka löken, bryn lite grann och låt svalna. Arbeta ihop allt utom matfett till jämn smet, ej för länge.

 Stek ca 10 minuter på medelvärme.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
12/16/07, 7:08 PM
#17

Här finns en sajt bara för vin!Så in och tipsa och fråga!

http://vin.ifokus.se/

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

nobsan
1/6/08, 8:25 PM
#18

Har ett gott  och enkelt recept på rådjurs lår. Tina det lite grann och gno in det med grovsalt. Linda in med folie och in i ugnen ca 9-10 tim i 100 gr. Ta av folien och låt låret få lite färg. Det blir väl ungefär som tjälknöl. Brukar skära lite här och där för att saltet ska gå in i köttet.

Hawknestgrove
1/6/08, 8:32 PM
#19

MMM låter gott……

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

nobsan
1/6/08, 8:54 PM
#20

MMM Det är gott….

Annons:
Hawknestgrove
1/6/08, 10:22 PM
#21

Får testa på lagom stor älgstek. Käkar inte rådjur här hemma….

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Upp till toppen
Annons: