Evenemang

Skånes Djurpark, inbjudan till björnutsläpp!

2007-10-24 20:32 #0 av: CarlS

En ny björnhane kommer till Skånes Djurpark torsdag 25 okt kl 09.30. I kväll kommer det en ny björnhane till Skånes Djurpark. Det är den vildfödde 4-årige Glok som närmast kommer från Skansen i Stockholm. Han föddes i östra Finland 2003 tillsammans med sina två bröder.


OBS. Björnen på bilden är inte Glok!

Skånes Djurpark, inbjudan till björnutsläpp:

 

En ny björnhane kommer till Skånes Djurpark torsdag 25 okt kl 09.30.

 

I kväll kommer det en ny björnhane till Skånes Djurpark. Det är den vildfödde 4-årige Glok som närmast kommer från Skansen i Stockholm. Han föddes i östra Finland 2003 tillsammans med sina två bröder. Deras moder dödades av ett tåg i juni, när ungarna bara var ett halvår gamla. Ungarna togs då om hand och fördes först till en djurpark i Ranua där man inte kunde ha dem kvar. Så efter några månader i veterinär karantän på Järvzoo i Hälsingland kom de tre björnungarna till Skansen på hösten 2003. Det året döpte Skansen alla sina djurungar till något på bokstaven G, så det blev namnen Glok, Gandalf och Gimli för de tre björnbröderna.

 

Glok kommer med lastbil från Skansen i natt och kommer att släppas ut i hägnet i morgon kl 09.30. Välkomna att närvara då!

 

Det första halvåret skall Glok få bo själv i det ena björnhägnet på djurparken. I det andra hägnet går honan Ester. De båda kommer att gå i varsitt ide till vintern och när våren kommer blir det dags att släppa ihop dem och hoppas på att tycke uppstår mellan de två, lagom till brunstperioden.

 

Vår förra björnhane Dundret har i dag fått gå till björnarnas sälla jaktmarker. Dundret kom till Skånes Djurpark för precis tio år sedan och han blev nästan 17 år gammal. Han var en mycket populär björn, med leklynne och med sin sneda nos. Han tog sig gärna ett bad i björnbassängen medan han jonglerade med stenar och grenar. Tyvärr fick Dundret aldrig några ungar med honan Ester under deras fyra år tillsammans, varför vet vi inte. Han hade tidigare fått 14 ungar med tre olika honor. Vi provade med att under den gångna sommaren introducera en ny björnhona vid namn Nelly från Orsa Björnpark till honom, men det blev inte alls någon succé. Dundret ville inte veta av henne, så hon fick åka tillbaka till Orsa igen.

 

- Visst känns det tungt att göra sig av med store Dundret efter alla dessa år, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes Djurpark som var den som fick hålla i bössan. - Men tänderna var slut i munnen på honom och han hade säkert svår värk.

 

Dundret vägde vid frånfället 390 kg, vilket är mycket även för en stor björn. Det visade sig mycket riktigt att tänderna var kraftigt förslitna och en hörntand var helt av. Högst troligt led Dundret av svår tandvärk, något som säkert bidrog till att han inte accepterade Nelly i somras. Hans kvarlevor kommer att gå till djurparkens konservator i Värmland som skall göra ett stående montage av den store och stilige Dundret med den sneda nosen.

 

För mer information ring djurparkschef Staffan Åkeby, (0413-55 41 70) eller djurförman Johan Lindström, (0413-55 41 73)

 

 

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2007-10-24
Anmäl
2007-10-24 20:41 #1 av: Hawknestgrove

Hehe, han heter alltså Glok och inte KLok? Han måste vara väldigt klok, om han har fixat sig in på djurpark, där han får vara ifred hela livetFlört

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-10-24 20:42 #2 av: CarlS

Har ofta stått och "snackat" med Dundret när jag varit på djurparken. Skönt att han slipper lida mer nu...

Men många är de som kommer att sakna honom...........
Får hoppas Glok blir lika kul att studera och att han kommer att trivas....

Anmäl
2007-10-24 20:43 #3 av: CarlS

#1

Jo, han är säkert både vacker och klok, Glok! :)

Anmäl
2007-10-25 01:43 #4 av: lisette

oooooh vad jag vill dit och titta!!!!!!!!!!!

men 9,30 känns lite tidigt för mig. =)

 

bidrar med en trött dundret. 

Anmäl
2007-10-25 01:44 #5 av: lisette

och en till.. tog dessa bilder förra året när han låg och nannade.

Anmäl
2007-10-29 01:17 #6 av: Hennum

hehe. vad rolig han ser ut :P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.