Skyddad natur

Sveaskogs Ekoparker!

2007-09-15 12:39 #0 av: CarlS

Sveaskog har beslutat att 34 ekoparker omfattande 175000 hektar skog vilket motsvarar 5% av Sveaskogs hela produktiva skogsmark ska invigas fram till 2012. Det motsvarar hela 300 000 fotbollsplaner!

Läs mer här om Sveaskogs Ekoparker

Har du nära till någon av ekoparkerna? Skriv och berätta!

Anmäl
2007-09-15 23:16 #1 av: Brigida

Blev nyfiken på din artikel om Ekoparker, gick in och läste och fann att Hornslandet är en Ekopark, invigdes aug. 2004 den ligger i Hälsingland ca: 2 mil öster om Hudiksvall, hela Ekoparken har en areal på 6700 ha. varav 5000 ha utgörs av skogsmark. Jag är född och uppvuxen där, har varit borta några år men är nu tillbaka därav mitt intresse. Hornslandet har för alla boende där och utanför varit en speciell plats, dit åker man för att bada, fiska i dom små fiskesjöarna, vandra i den speciella naturen, åka ut till dom genuina fiskelägena, och fortfarande hämtar båtar vid Hölik när det är Kyrkhelg ute på Olmen. Typiskt för hela halvön är Klapperstensfälten, Sveriges äldsta Tall 750 år finns därute. Åkte runt där idag och bla. in mot Lövsalens Naturreservat, Jag kan inte beskriva detta område - det måste ses och upplevas. Bla. så häckar Stjärtmes där. När jag vänder och åker hemåt så möter jag en flock Renar ca 10 djur, dom vänder och går upp mot skogen, fumlandet med kameran tar tid men lyckades få några bilder. I vintras kördes det ner Renar från Lappland på bete, det kanske lämnades kvar några, hörde sägas att Renarna trivdes alldeles utmärkt därute på Hornslandet. 

   

 

Anmäl
2007-09-17 21:19 #2 av: AndersG

Ekoparker läger man ofta nära reservat.
I anslutning till.
I ekoparker avverkar man.
Men som man äger..på ett annat sätt.
Men allt kan avverkas. Eller ska avverkas enligt sveaskog här uppe.
I Norrbotten har man avverkat flerhundraåriga träd i ekoparker.
Det återstår att se om det är för att komma åt skogen i anslutning till reservat, vilket dom flesta som vet vad sveskog går för tror.
Men det låter nu fint med ekoparker.
Man vet ju aldrig..sveaskog kan ju plötsligt ha blivit en ansvarsfull avverkningsmaskin. Inte visat det ä dock.
Jag tror det är en väg i deras strategi att få tillgång i mer skog att avverka. Och det eftersom reservatens anslutande skog ofta är tvivelaktiga avverkningar.
Samt för att lura Länsstyrelser med flera så att inte reservaten utökas.
Och många kommer att gå på det tills protesterna blir för många när ekoparkerna avverkas.
Mvh/-Anders

Anmäl
2007-09-20 11:24 #3 av: Brigida

En fråga till någon som vet - såg träd med remsor runt stammen i Ekoparken - är det dom som ska huggas ner eller sparas? Mvh/Brigida

 

Anmäl
2007-09-22 01:58 #4 av: AndersG

Ring skogsbolaget snarast för att veta.
Som sagt, ekoparker är inget undantag från averkningar.
Bara en strategi att avverka mer.
-Anders

Anmäl
2007-09-22 02:13 #5 av: Brigida

Tack Anders, blev lite orolig när jag såg remsorna /Brigida

Anmäl
2008-06-27 01:30 #6 av: Anders 50
Ett bra tips är att ringa Naturvårdsverket,Länsstyrelsen Skogsstyrelsen eller varför inte Sveaskogs naturvårdschef så får man reda på verkliga fakta om Ekoparker och hur de sköts. Då får man också reda på att det inte får avverkas i reservat.
Idag invigs Ekoparken Galhammar i Jämtland.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-07-09 00:47 #7 av: Nore

   Ja dessa ekoparker är en styggelse tycker jag för i en ekopark där får skadeinsekter vara, men min skog som gränsar till denna park får inte ha dessa skadedjur, för då kommer det bot på misskött skog, o det är ganska så konstigt tycker jag, som inte har dessa höga skolor utan gått sen barnsben i skogen o lärt sig, men tydligen har de som sitter framför ett uppslagsverk större talan än en skogsägare.

Anmäl
2008-07-09 01:31 #8 av: Anders 50

#7 Jag tror du menar naturreservat ?  I ekoparker bedrivs skogsbruk och där avlas inte mer insekter än så att den biologiska mångfalden skyddas. Inte långt härifrån finns ett exempel med naturreservat (Isaberg) där barkborren härjar men nu har länsstyrelsen gått med på att bekämpa den, men träden får inte forslas bort.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-07-09 10:10 #9 av: Nore

#8. Det är det jag menar dessa skadeinsäkter håller sig inte till gränserna utan kommer in på min skog, en annan är rädd för dessa angrepp, o jag som privatperson får fa...n för det av naturvårdsverket om de upptäcker dessa på min mark

Anmäl
2008-07-14 01:26 #10 av: Hawknestgrove

I anslutning till detta, hur smittsamt är egentligen barkborre? Grannen till sambons skog fick det och högg nu i ett väldans huj. Går det på sambons?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-07-14 01:42 #11 av: Anders 50

#10 Har du inget virke/vindfällor liggandes som dom har förökat sig i och ingen granne som har angrepp närmare än några hundra meter så är det nog ingen större risk. Och när de svärmar så är risken för angrepp störst i vindriktningen från yngelplatsen.
Men det är lite lustigt med de här gynnarna, ibland blir det inga angrepp alls på skogen rätt om de svärmar. Men det gäller att hålla koll. Nu är det dags för andra svärmningen i sommar. 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.