Skyddad natur

Naturreservatet Gimegolts!

2007-09-15 12:29 #0 av: CarlS

Gimegolts är ett 17 ha stort naturskönt område och tillika naturreservat, som ligger i Sorsele kommun, bara några kilometer från kommungränsen mot Arjeplog och mot länsgränsen. En ravin med 20-25 meters lodräta sidoväggar som bildades när inlandsisen smälte undan och stora vattenmängder forsade från Laisälven genom området.

Reportage: Barbro Bäcklund, Foto: Erland Bäcklund

Det blev kvar vatten i hela den södra delen av dalen och hela området klassas numera av naturvården som riksintresse. Det är Länsstyrelsen som är dess ansvariga myndighet och centralt i förlängningen är det Naturvårdsverket. Upp och ner efter branta hällsidor går stigen och jag känner tacksamhet till att flickorna som är med, redan är 7 och 8 år gamla. Mindre barn bör nog inte släppas lösa i Gimegolts, det är för farligt.
Bilden ovan...
Stämningen är trolsk och speglingarna i vattnet förstärker den känslan
Vindskyddet syns som högsta punkten i det säregna landskapet av släta och stupande hällsidor. Bergväggen på andra sidan faller rakt ner i det svarta, sidenglänsande vattnet. Göken hoar och hackspetten skickar ekande sina trumvirvlar genom sänkan. Vi går till tjärnen och till myren som har brett ut sig och där intressanta kärrväxter finns, som taigastarr och lappranunkel.

Bilden ovan...
Längst i söder syns myren breda ut sig.
Svetten lackar i den 25 gradiga eftermiddagsvärmen under promenaden tillbaka. Plötsligt får vi höra fjällvråkens skri. Den lyfter från en avsats mitt på stenväggen mitt emot där vi ser ett stort nystan av stickor och strån. Det är fjällvråkens bo och när vi riktigt spanar så kan vi se några ljusa fläckar som inte kan vara något annat än ägg. Försiktigt går vi bort därifrån.

Bilden ovan...
Mina resekamrater Jennifer och Tilda spanar ivrigt mot ravinens andra sida, där fjällvråken har sitt bo.
Reportage av Barbro Bäcklund, Foto Erland Bäcklund

Ett stort tack till Barbro, Erland och flickorna för det intressanta reportaget och de vackra bilderna!

 

Relaterade länkar

  Av: CarlS

  Datum för publicering

  • 2007-09-15
  Anmäl
  2007-09-16 18:22 #1 av: Hennum

  oj. så spännande. vad vackert där verkar vara. dit skulle man åka nån gång.

  Anmäl
  2007-09-17 02:06 #2 av: Hawknestgrove

  Verkligen ursnyggt!!!!

  The Owls are not what they seem

  de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

   

  Anmäl
  2009-03-25 00:04 #3 av: heliotropes

  Barbro! Vilken härlig naturGlad Ja! här kan man riktigt se fjällvråken fast den inte är synligFlört

  Eva // medarbetare på Perser


  Anmäl
  2009-03-25 00:39 #4 av: moondancer

  Åh!! Vackert. Dit borde man åka.

  Anmäl
  2009-03-25 00:57 #5 av: skogstrolletbarbro

  Där är det verkligen vackert och originellt. Det är som att komma in i någon mystisk verklighet, att vara där. Det ekar och känns samtidigt som om man är in i någon konstig, ihålig tystnad.

  Det är mäktigt och farligt, man skulle inte vilja falla ner. Plasket från någon sten som vi har släppt ner i avgrundsvattnet, hörs ljuda lite dovt mot stenväggarna, sekunderna efteråt.

  Någon särskilt barnvänlig plats är det inte. Tilda, yngsta flickan som vi hade med oss den gången när jag gjorde reportaget, var 7 år då och nog var jag aningen spänd. Ett enda snedsteg kan vara ödesdigert, och att stå längst ut på klippbranten känns otroligt kymigt. Tänk om tjälen har sprängt sönder stenväggen under, så det bara behövs lite tyngd för att den ska släppa. Det är en tanke som man lätt kan få, när man står där.

   

  Anmäl
  2009-03-25 20:16 #6 av: catfoot

  Oj, vilket ljuvligt resmål...Nått att lägga till sommarens äventyr..

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.