Öppna landskap

Rädda våra sista ängar!

2007-08-02 19:27 #0 av: CarlS

Värna vår svenska välfärd - på en slåtteräng! Den 5.e augusti är det åter dags för Ängens Dag. - Att hålla den svenska ängsmarken öppen är en praktisk naturvårdsinsats som har stor betydelse för att rädda många hotade växter och djur.

Men forskning visar också att en rik natur är grunden för vår välfärd. De ekotjänster som naturen ger oss gratis har enormt höga värden. Vi är stolta över alla medlemmar som räddar de blomstrande ängar som ännu finns kvar, och därmed välfärden för kommande generationer, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

 

 


Foto: Ida Knyte © Copyright

Föreningen arrangerar Ängens Dag på ett 100-tal platser runt om i landet, en viktig insats när de svenska sommarängarna blir allt färre. Förr hölls ängar och hagmarker öppna med lie och slåtter. Nu växer stora delar av det gamla odlingslandskapet igen. Därför samlas varje år medlemmar för slå och hålla gammal ängsmark öppen. På många håll är slåttern en familjefest med mat, dryck, musik, husdjur och andra aktiviteter.

 

Ängshävden är en tusenårig tradition som har format vårt odlingslandskap. Omkring förra sekelskiftet fanns drygt en miljon hektar ängar. Idag återstår bara en spillra på 7 000 hektar. Det moderna jordbruket har trängt undan ängarnas och hagmarkernas rika växt- och djurliv. Bristen på betande djur innebär att landskapet växer igen på många håll. Uppgifter från Artdatabanken visar att en tredjedel av växterna i odlingslandskapet och två tredjedelar av fåglarna är hotade. Hälften av landets kärlväxter och en tredjedel av de svenska fåglarna finns i odlingslandskapet. Nästan alla grod- och kräldjur behöver ett omväxlande odlingslandskap för att klara sig.

- Jordbruket måste ändras om mångfalden ska bevaras och utvecklas. Minskad användning av bekämpningsmedel, ökad ekologisk produktion och fler betande djur är viktiga steg på vägen. Jordbrukspolitiken kan bidra genom att se till att jordbruket får rimligt betalt för sådana tjänster som att vårda vilda växter och djur. Men då krävs fortsatt höga miljöambitionerna i landsbygdsprogrammet, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Den 10-12 augusti ordnar Naturskyddsföreningen en ängskurs i samarbete med Solör-Värmlands Finnkulturförening och Studiefrämjandet. Medlemmar från hela landet får möjlighet att fördjupa både de teoretiska och praktiska kunskaperna om restaurering och skötsel av slåtterängar.

- Alla är välkomna att slå ett slag för mångfalden på Ängens Dag. Men vi kan också bidra till en rik natur och hög välfärd alla andra dagar på året, genom att köpa kött från betande djur och välja att köpa Krav-märkta varor, säger Ylva Grudd, jordbrukshandläggare.

 

 

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2007-08-02
Anmäl
2007-08-03 11:01 #1 av: OlleA

Jättebra artikel, Carl! Jag tänker fira Ängens dag med att slå min äng hemma, men har redan tjuvstartat lite.

Olle 

Anmäl
2007-08-03 12:55 #2 av: irma

Har en gammal åker nedanför oss som ägaren inte bryr sej om ,i höstas slog vi undan busk och nu i höst ska vi slå ner det höga gräset,,helst vill jag plöja upp och slänga ut en massa blomfrön, har köpt frön som humlorna gillar.. men jag måste nog fråga ägaren först,,,Tänk en åker plätt med olika blommor för alla sorters insekter...

Anmäl
2007-08-03 13:55 #3 av: OlleA

Det låter härligt, Irma! Min lilla äng (ca 50 x 50 m) är en "fuskäng" som var gräsmatta tills jag flyttade in för fem år sedan. Dock fanns redan en del ängsblommor som prästkragar, rödklöver, blåklockor, kråkvicker m fl. Jag lät detta växa och bättrade på det hela med att gräva upp några ungefär kvadratmeterstora såytor, där jag lade såjord och sådde olika ängsfröblandningar. Sedan har jag slagit detta med lie varje sensommar och fått det att mer och mer likna en riktig äng. Egentligen kan jag inte alls slå med lie, men det inser jag inte utan slår ändå. Glad Det är verkligen fascinerande att sitta och se på myllret av liv under fina dagar. Humlor, bin, fjärilar, blomflugor, blombockar, krabbspindlar, gräshoppor... listan över vad som dyker upp kan bli lång. Jag tycker absolut att du ska försöka få till en plätt med blommor för insekter. Naturligtvis får du prata med markägaren först, men han förstår nog om du förklarar att många arter minskar i antal för att det saknas blomrika miljöer. Du har ju fina bilder att visa också. Lycka till!

Olle

Anmäl
2007-08-03 14:21 #4 av: irma

#3 markägaren brukar inte bry sej, utan vi donar ändå..men ska vi till med att plöja vill man ju fråga först naturligtvis, hör till god ton så att säga.
Jag vill köpa in den där lilla markplätten då jag anser att den ska höra hit eftersom den ligger ihop med vår tomt. Vet inte varför dom styckade av den men kan ha att göra med att det skulle bli jordbruksfastighet kanske,,vår tomtyta är på 2990 kvm lite drygt tror jag..
Kul att du gillar mina bilder,,, är så himla kul att krypa omkring och hitta den roliga filuren efter den andra... :-)

Anmäl
2007-08-03 15:02 #5 av: OlleA

Ja, att äga marken är förstås det allra bästa. Då kan man hjälpa "filurer" och annat trevligt med vilka åtgärder man vill. Riktigt så väl är det inte för mig, men däremot har jag en förstående hyresvärd som ännu inte har protesterat mot min ängsskötsel. I onsdags fick jag också röja sly i hagen intill, efter lite diskussion med ägaren. Det är så tråkigt att se fina marker växa igen. Jag älskar också att smyga på filurer med kameran, men brukar lägga in bilderna i naturforumet på www.odla.nu/forums/ eftersom jag inte blir klok på hur man lägger in bilder direkt i forumen här på ifokus.

Olle 

Anmäl
2007-08-03 19:37 #6 av: Hawknestgrove

Ja och ju mindre betesdjur vi får, desto mer igenvuxet blir det......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.