Hållbar utveckling

Elfri dag 1:a Augusti

2007-07-20 20:26 #0 av: precis

Jag vill försöka med ett helt nytt inofficiellt energibesparingsprojekt, att försöka få så många personer och hushåll som möjligt, som försöker klara sig utan el så långt det är möjligt under ett dygn. Det är ju sommar, så det borde bli enkelt att hålla lampor, tv och värme avstängda så länge som möjligt på kvällen...

 Jag utlyser härmed den första augusti till en elfri dag...
Försök att klara dig utan att slå på datorn, tv, radio, mikrovågsugnen eller belysning under hela dagen & kvällen.
Det går säkert att göra en god lunch och middag av färska, kalla ingredienser, eller varför inte grilla?
Du har nog en bok som du vill läsa färdigt, istället för alla såpor och reklaminslag på burken.

Idén har jag lånat från: Låt planeten andas ut

Undantag får naturligtvis göras för väckarklocka, brandlarm o dylikt, det här är ingen tillbakagång till att leva i grotta.
Men jag utmanar alla till att försöka så gott det går i att spara el denna dag.
Det är ju sommar, så det borde bli enkelt att hålla lampor och värmen avstängda så länge som möjligt på kvällen...

Berätta gärna om detta lilla projekt för alla du känner, på jobbet och gymmet, så att fler blir intresserade.
Skriv kommentar nedan om du tänker försöka, och rapportera sedan gärna om hur du lyckades, hur familjen tyckte... :)

Relaterade länkar

Av: precis

Datum för publicering

  • 2007-07-20
Anmäl
2007-07-20 23:44 #1 av: andante

Tänker du stänga av kyl och frys också??? Jag tänker i varje fall inte gneta hela första augusti utan luftkonditionering om det blir en het dag då.

Anmäl
2007-07-21 09:15 #2 av: Nore

  I det mordena sammhellet är det svårt att få det att fungera utan el, men vist så går det alldeles utmärkt att vara utan TV o data. Detta måste vara för oss småkonsumenter du talar om att vi skall vara utan el, för du menar väl inte att de som slukar mest el skall stänga av? Du prata om väckarklocka o brandlarm, för min del går mina på bateri så det är lugnt, mobilen är fulladdad så det går nog bra. Men om vi skulle låta bilen stå i tre dagar på semestern, då får vi se hur våra bensinbolag hanlar, det skulle bli ett ramaskri utan dess like. Men så eniga är inte svenska folket så de gör inte så, men tanken är god o det skulle vara skoj o se hur det skulle bli. Antagligen fullkommlig kaos, det är lika dant med elbolagen de skulle bli fullkommligt överhoppade med ledningar som kommer att brista, om de inte exporterar elen o får ännu mer vinst.         Nore Funderare.

Anmäl
2007-07-21 13:08 #3 av: amaira

Bra förslag och initiativ!!!!! Kyss Det kan väl inte vara så svårt att bidra så långt man kan - utan att stänga av frysen - det är väl ändå självklart! Man får tänka lite själv också Glad man kan försöka tänka "med varsamhet" ... och positivt.

Förändringar är ofta svårt. Men någon måste börja och sedan inte ge upp. Eftertänksamhet är också många gånger svårt - att inte bara "följa med stömmen" (hihi, nu var jag rolig Generad).

"De första" som börjar blir betraktad som "knäppa", "udda" och med avståndstagare. Historien har visat att de efter ett antal år (ibland ända upp till 50 år Förvånad) blir hjältar!!!

Gäller exempelvis 70-talets "konstiga miljöfreakar", eller våra svenska lantraser som bevarades till eftervärlden av ett fåtal "envisa udda" människor, med många flera exempel.

 

Anmäl
2007-07-21 13:15 #4 av: precis

Men en frys som är halvfull eller full med mat, drar skitlite el om cu bara har dörren stängd. Och helst avfrostad och med hela och rena lister runt dörren s att den är tät. (personligen har min frys varit avstängd sedan mer än ett år tillbaks, äter mest färsk mat, har inget hamstringsbehov.)Om du har ett isblock eller fryst paket glass eller torskfilé och lägger i kylen, så drar kylen nästan ingenting i upp till ett dygn. Om du inte öppnar dörren för ofta. Det är därför som man förr alltid rekommenderade att tina fryst mat i kylen istället för att spola varmt vatten eller köra det i mikron.


AC är väl ändå ett värsta lyxproblem? hur varmt brukar det vara i sverige i augusti? eller sommaren överhuvudtaget? det är väl max 30 grader? man får väl anpassa sitt tempo eller arbetsbelastning efter vädret? Det är människor i andra länder som dör som flugor för att de inte har AC eller kylskåp el eller ens vatten när det blir över 37 grader...

jag tycker moderna svenskar är alldeles för bortskämda med moderniteter som man egentligen inte behöver... (bara för att reklamen och företagen säger att man ska ha de manickerna)

Om nu några hundra personer skulle spara på ström samtidigt så märks det knappast i elledningarna, allt övervakas kontinuerligt, förbrukning, produktion, sekund för sekund, och jämnas ut i näten, ställverken och i kärnkraftverk.

Anmäl
2007-07-21 13:28 #5 av: precis

#3 tack för kommentaren, men jag är ingen hjälte eller kuf. jag är en normal medelsvensk som har dator tv och annat... men som börjat fundera mer o mer över världens situation och vad varje individ i sig kan försöka bidra med...

Och detta är ett helt frivilligt initiativ, och en elbesparing, jag nämner ingenting om att du ska gå till jobbet och tvinga alla att stänga den dagen... det är bäst om du väljer själv vad du vill spara in på... och helt frivilligt att vara med eller fortsätta som vanligt i era ekorrhjul... (bra dock att få lite kritik, det är en skön morot att få respons att fortsätta och formulera om sig lite)

Anmäl
2007-07-21 14:08 #6 av: Coturnix

Det är bra med reflektion. Det var en gång en intervju där någon sa att elberoendet var ingenting som bekymrade eller rörde, eftersom personen i fråga bodde i hyreslägenhet.

Det är viktigt att inte bli uppgiven och ignorant utan reflektera och göra sitt bästa utifrån sina egna förutsättningar!

Därför kan det vara så nyttigt att få uppleva dagar när vattnet inte rinner ur kranen utan måste hinkas upp ur en brunn. Och dessa förhållandevis ringa umbärande som kan leda tankarna till de människor som vandrar miltals varje dag för att bära hem den dagliga förbrukningen av vatten.

Anmäl
2007-07-22 14:01 #7 av: precis

#6 till de barn som måste hämta vattnet och därför inte kan eller får gå i skola...

Anmäl
2007-07-22 17:47 #8 av: bjorsa

Kanske skulle varit enklare att få med folk en dag utan tex belysning och att alla stängde ner sina standby apparater eller varför inte låta vattenfall ta ut sina stömavbrott nu på sommaren istället för på vintern :-)

Tror att de skulle behövs bättre undervisning/utbildning på teve om hur man spar på el och att vattenfall å likn levrantörer såg till att man kunde få info om hur mkt el de gick vissa dagar så att folk kunde se att dom sparade både el å pengar ,vi har nu så att vi betalar i efterskott til lvattenfall då våran mätare skickar info till dom så att dom fakturerar efteråt å de e bra för då ser man exakt vad som gått den månaden och om man har gjort någon elbesparing så syns den då

mvh/bjorsa

 

Anmäl
2007-07-22 18:52 #9 av: Vattnadal

Jag hänger på! Är i stugan då, så det blir lätt! Bara att laga maten på vedspisen, tända ljus och låta bli TV:n på kvällen!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-07-22 23:52 #10 av: precis

#8 bjorsa! vad surrar du om??? vintern??? Det är sommar nu! :D första augusti!!!

"Bättre undervisning om hur man spar på el"... Det är ju det jag försöker göra, och sprida, till allt fler, genom att skriva så himla mycket... och har också en gammal frågelåda här till vänster i Forumet, som ingen vågar skriva i... :D

Plus att jag gör inte såna här grejer för min egen plånbok, utan för försöka göra nåt åt de utsläpp och problem som orsakas på de ställen där elen produceras...

Anmäl
2007-07-25 00:58 #11 av: precis

idag fick jag äntligen bevis på att mitt elbolagsbyte gått igenom. Nu har jag bara vattenkraft och vindkraft i sladdarna... (det tog mer än ett halvår pga tidigare avtal)(och det blev ca15-18% billigare dessutom tack vare mycket god vattentillgång i magasinen just nu)

Anmäl
2007-07-25 16:10 #12 av: bjorsa

#10 surrar å surrar e väl bara flugan som hurrar :-)Jo ifall nu vattenfall skall ha strömavbrott så kan dom ju ta ut dom nu på sommaren istället för på vintern å varför då inte 1 aug då får du ju mximal uppslutning kring din uppmaning :-)

Att jag skrev bättre utbildning undervisning i teve är ju för att makthavarna är ju helt inne på att de e vi som orsakar värmestegringen pga co2 å då borde ju dom se till att folket fick lite kunskap om hur dom enklast kan dra ner på sin elanvändning .

Fast såklart vattenfall tjänar ju mindre om vi gör av med mindre ström å då får ju statskassan mindre slantar fast kanske de går att lägga på lite extra pålagor på elpriset så att staten får in sina kulor ändå .

Hur många tror du kommer att köra helt utan el 1 aug ?jamenar de e ju en ganska stor grej om man skall fimpa all el en hel dag om man nu inte är på semester å campar tex för då går de ju bra men ta en barnfamilj på 2 vuxna å 2 barn i åldrarna 3 och 11 och där bägge föräldrarna jobbar heltid å bor i villa å så fimpar dom strömmen kl 24 den 31 juli då kommer ju kyl å frys att rinna ut på golvet osv ............. fast de kanske inte är dom du har i åtanke ?är jag bara jobbig nu ?

mvh/bjorsa

Anmäl
2007-07-25 16:14 #13 av: bjorsa

Hm försökte hanter inlägg men de gick inte att editera så får väl lägga till här då att jag nu såg att de var dagen och kvällen du avsåg jag fick uppfattningen hela dygnet då kanske en barnfamilj kan klara av det men tror de kan bli lite gnälligt :-)

mvh/bjorsa

Anmäl
2007-07-25 17:13 #14 av: precis

Och jag har också sagt att det är helt ok att gå till jobbet, och ha frys o kyl igång. för det kostar ju mer i el sen att knäppa igång (och ersätta ev. mat)
Jag tycker inte du är gnällig ;)
... men du har missat lite detaljer och elspartips i diskussionen...
plus att barnfamiljer som haft för vana att använda tv, dvd som barnpassning, kan väl kanske läsa en saga för dom eller leka lite just denna kvällen...
och knäppa på tv om det blir alldeles för jobbigt.
och ev. så upptäcker dom att barn faktiskt uppskattar mänsklig kontakt och aktiviteter, istället för att sitta som maniska, hjärntvättade robotar och glo på reklaminslagen...

Sen är det helt frivilligt att testa detta fler dagar om året, istället för att vänta på ett offentligt initiativ! :) kanske köra det en söndag istället?

Anmäl
2007-07-25 18:56 #15 av: bjorsa

:-) Nu förväntar jag mig inga offentliga initiativ till elbesparing men jag skall se över mina elbesparingar jag redan gjort kanske de går att minska lite till :-)

mvh/bjorsa

Anmäl
2007-07-26 17:20 #16 av: Hawknestgrove

Får jag dra med mig inlägget till Hittekatter? tycker det är en bra liten uppmaning.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-07-27 16:28 #17 av: gubben

§1 Hahahaha, luftkonditionering? Ja det måste ju vara av största vikt i det här landet. Har du hört talas om att man kan öppna fönstret eller balkongdörren?

Anmäl
2007-07-27 16:56 #18 av: precis

#17 Eller om man bor i hus byggt av sten så kan man hålla fönstren och dörrarna stängda under hetaste tiden på dygnet... :)

Anmäl
2007-07-27 19:04 #19 av: Hawknestgrove

Ja, en aircondition vore något, som jag stilla ber om varma dagar här. Då ligger solen på från alla håll hela dagen. Nätdörren öppen på altanen, alla fönster smygöppna(har katter som inte får gå ut9 men inget hjälper. Men å andra sidan, så får vi väldigt mycket gratisvärme soliga vinterdagar! Nä Men, Tjena gubben! Välkommen!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-07-28 19:50 #20 av: Hennum

ja! va roligt! jag ska definitivt försöka :D det är bara att stanna hemma, grilla, läsa bok, ägna en massa tid åt djuren, tända ljus, fira Lammas/Lughnasadh (hur de nu stavas) och spela alfapet med pappa. :P

vårt hus är nästan för kallt på sommaren. ibland vill jag nästan ha elementet igång för att kunna sova på natten, ligger bara och fryser, tänk då hur det är på vintern... 

ja, vi är verkligen bortskämda. elen är ju ovanligt billig här så vi har ju en massa onödiga lampor tända hela tiden. varför ska man ha lampor i fönstren till exempel? och använder större platta på spisen än vad som behövs.

Anmäl
2007-07-29 14:05 #21 av: precis

#20 Det finns väl extra täcken o filtar till sängen? :)

att använda rätt storlek på kastrull och platta. och dessutom alltid köra med lock. Det är ju en tidsaspekt också. Om man snabbt vill koka/värma nåt för att man är hungrig, eller dra ut på tiden/elförbrukningen...

Jag brukar alltid säga att det är inte elpriset som gör att jag vill snåla. Det är de utsläpp och radioaktivitet som skapas på annan plats som jag vill minska...

Fast nu har jag som sagt bara el ifrån vatten och vind. :)

Anmäl
2007-07-31 04:48 #22 av: Hennum

nu har jag försökt sprida ut det lite på lunarstorm oxå. har bara skrivit på olika forum och så, med egna ord. och så har jag skrivit att de kan kolla mer på svensknatur.ifokus.se om de vill veta mer. jag hoppas att det är ok?

Anmäl
2007-07-31 13:45 #23 av: precis

#22 klart det är OK! det är ju syftet med idén: att sprida info från mun till mun (utan att behöva arrangera en gigantisk konsert och flyga hit artister ifrån Los Angeles)

Anmäl
2007-07-31 17:31 #24 av: adagio

Nu har jag börjat ladda upp för morgondagens el-sparardag. Luftkonditioneringen är justerad från 21 grader till 24 grader. En av två datorer kommer vara avstängd hela dagen. Temperaturen i kylskåpet är justerad från 5 grader till 7 grader. Maten kommer att lagas på en gasoldriven grill. Nyheterna på TV kommer att ses på en batteridriven tv-apparat i husvagnen. Hipp hopp hurra vad jag är bra.

Hoppas herr "Precis" och alla andra är lika duktiga

CoolGladSkrattandeGeneradCool

Anmäl
2007-07-31 18:42 #25 av: BitteS

Jag hänger på. Ingen dator och TV på imorgon. Jag lagar mat idag så det räcker i morgon också så kan jag äta det kallt. Slår av all belysning där vi inte är. ingen värme på och ingen luftkonditionering. Vi eldar nu för tiden med pellets. Kanske ska återuppliva gamla minnen och duscha kallt i morgon. När vi tidigare om åren eldade med ved så blev det, duscha varmt ena dagen och duscha kallt andra dagen. Bara för att vi var för lata att elda varje dag. Jag garanterar att man vaknar snabbt i alla fall. Hoppas det blir vackert väder så kan man sitta ute och pärla eller läsa så länge det är ljust. Man får passa på nu medan det är myggfritt. Det är många, många år sen det har varit så lite mygg, man ser knappr några alls. Vi bor i närheten av Dalälven och har ständigt varit plågade av myggsorten som sticker nästan innan den hinner landa. Hörde att södra sverige hade fått invation av dessa myggor i år när det regnat så där nere. Kom visst från ämnet liteGenerad. Får se om jag kan komma på något mer sätt att spara el på.

Anmäl
2007-07-31 18:43 #26 av: BitteS

Det ska bli intressant att se om besöken på iForum blir färre imorgon!!!

Anmäl
2007-08-01 20:33 #27 av: AndersG

Oj då. Kul initsiativ.
De här tråden missade jag tydligen. Och här sitter man med datorn på och slösar.
Förlåt.
Jag får ta dagen en annan dag då.
Jag ligger i och för sig ute i skogen på jobb för det mesta så jag har några dar varje vecka då jag inte ser en elpryl.
Så kanske har jag redan gett mitt bidrag många ggr om.
Hopas ni haft en bra elfri dag i alla fall.
Kunde ju vara kul att höra hur ni som inte är vana har överlevt.Glad
-Anders

Anmäl
2007-08-01 23:07 #28 av: Hawknestgrove

HAr tagit igen det flera dagar, då jag haft fullt upp med att bygga kattgård.... Och i går blev middagen grillkorv med bröd....Här kommer bild på kattgården.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-08-03 00:47 #29 av: Hennum

jag var jätteduktig. :P råkade tända någon lampa då och då, speciellt när min katt kom hem på kvällen med ett hemskt så som jag var tvungen att titta på. Öppnade kylskåpet några gånger och använde vattenkranarna några gånger. Hmm... annars var jag nog väldigt elfri. Det är ju pappa som lagar maten så... det var riktit skönt att slippa både dator och tv.

Anmäl
2007-08-03 02:28 #30 av: AndersG

Hennnum......skyller alltså på din pappa.
Ingen skuldsättning på dig men bara som påtalighet.
Är rätt säker på att de som nu lämnar sina tillkortakomanden är de som troligen är de som är de mest minst slösaktiga i livet.

-Anders 

Anmäl
2007-08-03 12:18 #31 av: precis

#30 Jo, det stämmer nog. Men jag tror att det behövs, att några visar på att det fungerar att leva ett gott liv ändå. För det finns så många som tycker att "gör man inte av med 2liter per mil" så har man inte haft kul. speciellt i usa.
Och då behövs det nog spridning av kunskap till allt fler via såna här små delprojekt.
Jag försakar ingenting genom att dra ner på onödig konsumtion. Snarare har jag höjt min levnadsstandard. och har tid med så mycket annat, för jag slipper vara en sån stressad individ som bara jagar inkomst hela sitt liv. (för att ha råd med alla kläder, prylar, elräkningen, bensinräkningen...)

Anmäl
2007-08-03 19:42 #32 av: Hawknestgrove

JA, jag tänker i det lilla men ändå stora perspektivet när det gäller allt. Hur byggs en myrstack? Jo av ett barr som en myra har dragit dit en gång......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-08-04 02:40 #33 av: AndersG

Funderar lite över Gunillas otroligt fina inlägg här.
Och jag bara ser myran framför mig.
Den som bär det första barret.
Hm....var ska jag lägga det.
Bakom står en hord av myror alla med bar och trampar otåligt.

Troligen är verkligheten mer komplicerad än så.

Tanken med det första barret är en otroligt fin ide.
Så borde man tänka varje morgon.

Mvh/-Anders

Anmäl
2007-08-05 14:58 #34 av: Hawknestgrove

Tack Anders! Du fick solen att bryta igenom de gråa molnen idag ! Jag tänker även så, när man blir påprackad plastpåsar i affärerna för minsta lilla pryl. Jag tackar nej. Den lilla påsen kan bli en tiondels droppe bensin i stället.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-08-05 21:55 #35 av: precis

jag har sökt förgäves på nätet efter en liten radionyhet jag hörde: miljöpåverkan för ett kilo nötkött som man köper i livsm.butik motsvarar en bils utsläpp under färd i upp emot 20-25 mil!

Är det nån av er som hört/läst samma nyhet så kan ni väl vara snälla att länka in källan här. (eller skicka meddelande till mig.) Det skulle vara väldigt intressant att ta reda på mer, vad det är för forskare/miljögrupp som räknat ut och hur de har räknat???

Och nu när semester & sommarlov drar sig så sakta mot sitt slut, och ni återvänder till jobb & skola tycker jag ni ska passa på att berätta för vänner/arb.kamrater om elspar-initiativet från Planetens Vänner & Låt Planeten Andas. Stäng av så mycket ni kan, i minst 5 minuter på kvällen, vid åttatiden, den första dagen i varje månad.

Men jag tänker försöka stänga av i någon/några timmar en kväll per vecka. under hela vintern. bara för skojs skull. och kanske minska köttkonsumtionen ytterligare lite, om nu nyheten/uträkningen stämmer? :)

Anmäl
2007-08-06 19:18 #36 av: Hennum

jag har blivit utsatt för människor som verkligen ifrågasätter den här idén med elfri dag, och så har jag så gott jag kunnat försökt argumentera för och hänvisat dem till det här forumet där de kan fråga den som kom med idén från början. varför ska dom ge sig på mig? jag är oskyldig!!! :P

 jag har oxå hört att köttindustrin drar mycket mer än transporter. läste det i miljömagazinet eller vart det nu var. får kolla upp det igen. men jag hörde det inte på radio då... så ja vet inte vad dom sa där.

okej, det får man ju göra. kan bli trevligt. att sitta vid ett ljus och läsa i en bok en timme varje kväll tex. varför inte.

Anmäl
2007-08-07 12:06 #37 av: Hawknestgrove

Vi har en totalförbrukning av el på 5300 kw/ år. Vad ger ni mig för det? Då har vi varmvattenberedare.....Två frysar som är knökfulla året om,i princip. Stora skogsmaskiner och traktorer, som måste ha uppvärmning på vintern. dessutom så svetsar min gubbe mycket.Duschar varje dag och tvättar ca 4 makiner i veckan. diskmaskinen går varje dag, en gång(bänkmodell) Så jag vill faktiskt slå mig för bröstet lite......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2007-08-07 12:40 #38 av: precis
#36 det bästa motargumentet som man kan dra till med är nog: Det här är ingen propaganda som vill att alla ska leva helt utan el i grottor! Det är små del-experiment som förhoppningsvis ska öppna ögonen på alla i västvärlden om vilket enormt slöseri vi lever i. Vi lever över våra tillgångar och mår bara bättre av att spara några procent då o då. (på bilkörning, shopping osv...)

   Om vi inte slutar slösa så kan faktiskt Worst-case-scenariot komma leda till att vi tvingas till att bo i grottor!
Och jag vill väldigt gärna bo kvar i min lägenhet och surfa på nätet o titta på tv bland... och lämna över planeten till nästa generation... utan att känna skam för vad vi gjort...

Köttkonsumtionen har tydligen ökat från 25kg per svensk till över 40kg per svensk fr 1992-2006??? Personligen har jag minskat, till ca 150g per vecka. (blir kanske cirka 8kg/år)

#37 jag tror genomsnittet är 8.000kWh per hushåll, så det är bra jobbat! (jag har under 1.100/år)
Anmäl
2007-08-08 02:56 #39 av: Martin

Tror att många också tittar lite fel ibland, när man väljer sina varor. T.ex. så är KRAV-märkt inte alltid det bästa för miljön, i Malmö har vi ett par restauranger som varit KRAV-märkte men som lämnat dem, och nu handlar sina råvoror hos ekologiska lokala handlare. Bättre för miljön, som jag upplever det minst lika bra kvalitet på varorna, men inte KRAV-märkt. Man skall inte stirra sig blind på "namn" osv, och jag tycker att det är ett bra initiativ som precis har dragit igång här på denna siten.

Själv har jag inte haft min semester, men semestern kommer att gå i lugnets tecken och troligen helt enkelt bli ganska bra ur miljöhänseenden för mig, då jag kör mycket bil i jobbet och alltså personligen kommer att skona miljön mer under min semester än när jag jobbar :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-08-08 06:00 #40 av: Hennum

nä. alla som har ekologiskt kanske inte lägger pengar för att få kravmärkningen. för det kostar väl att få det? men det är ju bra med krav för då vet man att det uppfyller vissa kriterier. och annars kan man ju utge saker för att vara ekologiska utan att de är det. men vet man att det är ekologiskt så räcker väl det.

ska fråga pappa hur mycket vi använder. skulle vara kul att veta.

jag försökte med de argumenten men lite sämre formulerade, vilket kanske var det som var problemet... det funkade inte iaf. :P

Anmäl
2007-08-08 13:21 #41 av: precis
#40 om du känner att du inte kan argumentera mot så ska du hänvisa till bra sidor att läsa på nätet. Men de som var emot kanske inte är läskunniga eller förstår hur världen ser ut, så då blir det svårt hur man än gör, och man bör då försöka undvika konflikten helt.
För att spara på energi (mental) ;)
Det finns många andra som är villiga att ändra på sig lite.
Jag har t.o.m fått min gamla far att köpa en ny lågenergi-kyl&frys och en BioPowerSaab :D
...Oavsett vad man tycker om etanoltillverkning med hjälp av slavar i Brasilien så är det ändå en marginell förbättring att tanka E85 jämfört med 95oktanig bensin.

Jag kommer inte att kunna kika in så ofta här i höst/vinter, men lägg gärna frågor eller tips om el-besparing o annat i "Frågelåda - Hållbar Utv" så ska jag svara alt. sprida det vidare till andra så snart jag kan.
Ha det så bra, och glöm inte att stänga av i minst 5 minuter den första dagen i varje månad!
(jag ska lära mig spela akustisk gitarr under de timmarna jag stänger av) :)
Anmäl
2008-01-24 17:59 #42 av: precis

Snart är det dags för 1:a februari. Dä kommer jag försöka köra hela dagen utan el igen. Jag har ju fjärrvärme, så det blir ju avstängt hela nätterna också.

Om ni andra vill haka på i 5 minuter på kvällen eller en hel timme eller vad ni själva tycker att det passar, så är det upp till var och en att stänga av lite grejer där hemma.


Som har nämnts tidigare i denna tråd och på andra ställen: stäng inte av frys och kyl! Men håll dörrarna stängda så drar de minimalt med el.
Har ni mycket is på väggarna i frysen så lägg lite i en skål och ställ i kylen så drar kylen ännu mindre el ett tag framåt, tills isen smält.
Och passa på att gör en inventering över era gamla glödlampor, batteriackumulatorer som sitter i och apparater som står på standby. Och kolla in dörrlister och fönstertätningar. och även kylen o frysens tätningslister tjänar på att vara hela, rena och täta.

Anmäl
2008-01-24 18:46 #43 av: nobsan

Kul ide`.  Påminn mej bara. Tyvärr går ju hela lagården på el. Datoriserat som det är. Tänker inte handmjölka 100 kossor. Men hemma kan man nog göra lite.

Anmäl
2008-01-24 18:55 #44 av: Hawknestgrove

Då puttar vi upp! JAg gör en ny tråd, där jag hänvisar till den här!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-01-24 21:50 #45 av: precis

#43 alla gör helt enligt egen förmåga och lämplighet! Det här är som sagt bara för att få fler människor att tänka till och gå igenom lägenheten, villan och leta energibovar! Det är inte i själva besparingen i sig de få minuter, timmar, kilowatt som detta gäller.

Opinionsbildning, spridning av tankesättet m.m.m.m.

Sprid gärna ryktet på jobbet, skolan osv...

Anmäl
2011-03-08 00:39 #46 av: Debattia

Det blir en dag som alla elöverkänsliga ser fram emot!!!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.