Hållbar utveckling

Introduktion till Hållbar Utveckling

2007-03-26 20:12 #0 av: precis

Vad är hållbar utveckling? Är det verkligen krångligt och dyrt att bli lite mer miljövänlig? Spelar det någon roll att vi sopsorterar? En liten introduktionsartikel för att förklara och reda ut begreppen.

Till att börja med vill jag tydligt förklara att det är inte svårt, tar inte lång tid och är inte heller dyrt att vara miljövänligare.Det är faktiskt enkelt, lite enklare än du normalt brukar leva och tänka, när du väl satt dig in i de få grunderna vad hållbarhet går ut på.
Många missuppfattar detta som på engelska kallas Sustainable Development (förkortas ofta SusDev). Översatt till svenska blir det Hållbar Utveckling, eller egentligen "en samhällsutveckling som är möjlig att vidhålla utan större risk för förstörelse eller att resurserna tar slut".

Till exempel de två herrarna George Walker Bush och Tony Blair har uttalat sig både kraftigt och felaktigt, ungefär som att alla människor skulle tvingas sälja allt de äger och flytta in i grottor, bara för att leva lite miljövänligare.
De tror och är rädda för att västvärldens samhällen och ekonomier skulle kollapsa om vi alla skulle följa hårda utsläppsregler och tvingas stänga industrier som förorenar.
Och att dom absolut vill fortsätta flyga utomlands på semestern.

Det finns inga regler eller lagar inom hållbar utv., men ingen av oss är emot att fortsätta leva och njuta av livet och omvärlden. Jag och många andra inom hållbar utv. tycker om resor, mat, bilar och luft. Ingen vill förbjuda något av detta.
Vi vill bara informera om att det alltid finns alternativ, bra eller sämre, till allt du gör och köper och tillverkar. Använda bilen lite mindre ofta, köra lite snålare och kortare, kanske byta bränsle.
Du kanske också ska behålla din nuvarande bil i några år till, för att vänta tills det finns nyare teknik och att den blir billigare i kommande årsmodeller.
waste landfill soptipp

Hållbar bantning

Det går väldigt lätt att dra paralleller mellan hållbarhet och bantning. De flesta tror att man helt måste sluta äta mat och bara leva på vatten och riskakor i flera månader. Och att träna som en galning många timmar per vecka. Om man går efter kvällstidningarnas beskrivningar och generaliseringar alltså.
Att banta vettigt går ju mer ut på att minska kraftigt på onödiga saker som socker, godis, läsk, chips m.m. Och att dra ner 10-33% av allt annat du äter. Fast fortsätta eller öka på det nyttiga som sallad, grönsaker och frukt.

Enkla förändringar för att det ska vara lätt att vänja sig fortsätta leva sunt en längre tid framöver, istället för att återfalla till att äta snabbmat varje dag.
Och det är fortfarande tillåtet med socker, godis, läsk och chips, för de som vill fortsätta lyxa och njuta av det goda här i livet. Fast kanske bara varannan helg eller en gång per månad, istället för två-tre gånger i veckan.
Och att gå några långa promenader eller cykla några dagar i veckan istället för att ta bilen till jobbet eller affären varje gång.

Alltså kan du med väldigt enkla medel kunna minska din förbrukning ett par procent, på alla eller många saker och hjälpmedel som du nu använder. Tänk t.ex. på saker som du brukar göra en vanlig dag eller morgon.
Varför inte minska ner längden på duschen med en eller ett par minuter, välj en eller två grader mindre hett vatten, minska den stora klicken shampo lite grann. Ta två rutor toapapper istället för tre-fyra när du ska snyta dig eller torka nåt annat. Och så försöker du översätta det tänket på hela din dag och liv. I allt som rör mat, resor, jobb och fritid.

soptunnor källsortering recycling

 

Här nedan kommer jag lägga in några följdkommentarer på några olika delar av samhället. Ett nytt kapitel/inlägg varje måndag blir det ungefär. Sen får ni gärna diskutera och kommentera. Denna artikel dubbelpubliceras på konsumentmakt.ifokus.se. Om intresse finns så skapar jag en Frågelåda här i forumet svensknatur, där ni kan ställa specifika frågor så ska jag själv försöka svara eller leta upp rätt person som kan ha svaret.

Jag som skrivit allt detta är inte med i någon organisation eller förening eller politiskt parti. Jag är inte emot tillverkning, handel eller transporter. Jag är en intresserad och nyfiken privatperson som väljer att göra saker o ting lite enklare för mig själv.

Plus att jag gärna vill bidra med information till alla andra för att försöka påverka lite grann åt ett håll som jag tror behövs. Inte så mycket för att göra vädret eller miljön bättre just här och nu, men mest för att jag mår bättre, får mycket mer tid över, sparar några kronor varje månad och känner mig väldigt glad och nöjd.

Relaterade länkar

Av: precis

Datum för publicering

  • 2007-03-26
Anmäl
2007-03-26 20:24 #1 av: Martin

Detta låter mycket spännande och skall bli intressant att följa. Alltid intressant med tips, och kanske blir det även diskussion, vilket inte heller är ointressant.

Ser mycket fram mot dina artiklar!

mvh /Martin

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-03-26 20:49 #2 av: CarlS

Jättefin artikel precis!

Fint jobb du lagt ner....:)

//CarlS

Anmäl
2007-03-26 21:15 #3 av: Christina

Tack för artikeln som är intressant och klok. Bra initiativ med frågelådan. Återkommer med frågor :)

Anmäl
2007-03-26 22:33 #4 av: AnnaO

Det var en mycket klok artikel som ger en hel del att fundera kring. Jag tror inte heller att ett hållbart samhälle är någon utopi. Det finns så mycket vi kan göra som har betydelse för hur utvecklingen blir. Ofta är det ren okunskap som gör att det blir fel. Så sätt igång med frågelådan så vi kan bli klokare!

Anmäl
2007-03-29 14:56 #5 av: precis
Miljövänlig ekonomi
Jag, och många andra tror att det kommer bli ett uppsving i ekonomierna, med lite mer miljötänkande och energieffektiviseringar. Eftersom alla de största industrierna i Nordamerika och Västeuropa på cirka hundra år gått ifrån helt manuella arbetsmetoder till mer eller mindre automatiserade lösningar med robotar och andra energikrävande maskiner.
Att låta människor komma tillbaks till många delar av tillverkning i industrier och varuframställning ger ju ett ökat skatteinflöde.

Snart kommer industrierna tvingas till kreativa lösningar som t.ex. halverar vattenförbrukningen i pappersbruk och minskar elåtgången i glasbruk och aluminiumverk.
Och om man återvinner värmen ur alla skorstenar genom enkla generatorer får man nästan gratis elektricitet av den varma spillvärmeluften som bara strömmar rakt upp i luften.
Några energikrävande industrier i norrland har gått ihop om en satsning på vindkraft, dels för att minska sina elkostnader, men också för att vara föredömen.

Det går att göra marknadsföring mycket smartare och smidigare nuförtiden så att man träffar rätt målgrupp och slipper massproducera, för att kanske sedan tvingas sälja hela lagret till en överskottsbutik om satsningen misslyckas.
Det var inte så länge sedan som alla kläder och möbler måttbeställdes direkt av kunderna vid köptillfället. Med hjälp av internet så borde det kunna komma tillbaks i många branscher.
Och att forska och utveckla miljöteknik och hjälpmedel som är snällare mot jorden kräver ju också manuell arbetskraft och att någon tillverkar produkter till konsumenter.
Anmäl
2007-04-05 19:55 #6 av: precis
Handel, konsumtion
Det finns många små sätt att förändra sitt levnadssätt en aning i taget. Det går alltid att undvika att impulsköpa en produkt eller vara om du tror att du inte behöver den just nu. Behöver du verkligen ytterligare två par skor? Du kanske redan har tio-tjugo par hemma i garderoben som du sällan använder?
Du kanske bör välja en annan konkurrerande butik eller vara om du misstänker att det extremt låga priset kan betyda att den är tillverkad tvivelaktigt, fabriken kanske utnyttjar arbetskraften med förnedrande metoder och med minimila löner, eller att produkterna är av så dålig kvalitet att de går sönder inom kort.

Om du köper en möbel, någon elektronisk vara eller klädesplagg ska du främst se till kvalitén, så att den håller så länge som möjligt, och att det går lätt att sköta om den, tvätta, rengöra och vårda den så att du slipper ersätta den med en ny likvärdig produkt inom snar framtid.
Och att inte förstöra eller kasta bort något, för det finns en andrahandsmarknad för nästan allt. Även om du har tröttnat och vill köpa en ny soffa, köksinredning, bil eller dator så finns det andra som behöver just en sån modell, som är begagnad och billigare än en ny.
Och det finns ju alltid många reparatörer som kan laga dina prylar som är trasiga, så kan du använda saken ytterligare några år, eller få mer betalt för den när du säljer den på blocket. Massor av hantverksyrken är på utdöende på grund utav att vi hellre kastar på tippen och köper nya saker hela tiden.
Anmäl
2007-04-05 20:00 #7 av: precis
inte en enda röst eller fråga än så länge? är ni för fega eller? kom igen, jag vill ju ha lite mer respons än: "bra skrivet"... :) (jag fiskar inte efter kommentarer som höjer mig till skyarna med beröm, utan diskussioner i ämnet och biområden som jag ännu inte skrivit om... Nån får ju gärna tycka att jag är en patetisk idiot-mupp och flummig trädkramare också för att jag är emot G.Walker.Bush. Det är ju påsk och vår så det får jag bjuda på... ;) hehe...)
Anmäl
2007-04-06 01:38 #8 av: zzTCM

Okej då! du är en patetisk idiot-mupp och flummig trädkramare precis som du skriver;):)

Ang miljövänlig ekonomi så tycker jag att ditt resonemang kring att kläder och möbler kan måttbeställas via internet är bra! Det skulle skapa nya arbetstillfällen och regeringen vill ju att hantverksyrken ska "komma tillbaka" dvs. att man ska satsa mer på yrkesutbildningar, vilket jag instämmer i. Då slipper vi massproduktion, vilket är bra för miljön!

Det här med att inte impulsköpa "jobbar" jag själv med att bli bättre på. Jag har relativt lite saker numera mot vad jag har haft förut. Men jag kan bli bättre på att ta hand om mina saker så att de håller längre.

Kommer inte på några frågor just nu...

 

 

Anmäl
2007-04-06 12:30 #9 av: bjorsa

Hej Precis

Här en fråga du skriver så här "Och om man återvinner värmen ur alla skorstenar genom enkla generatorer får man nästan gratis elektricitet av den varma spillvärmeluften som bara strömmar rakt upp i luften.

Vilken "enkel generator" kan alstra el från varmluft ?

mvh/bjorsa

Anmäl
2007-04-06 12:44 #10 av: bjorsa

Du skriver

Eftersom alla de största industrierna i Nordamerika och Västeuropa på cirka hundra år gått ifrån helt manuella arbetsmetoder till mer eller mindre automatiserade lösningar med robotar och andra energikrävande maskiner.
Att låta människor komma tillbaks till många delar av tillverkning i industrier och varuframställning ger ju ett ökat skatteinflöde.

Skall vi gå tillbaks till manuell tillverkning utan maskiner ? För om nu arbetaren skall ersätta en tillverkningsrobot så kommer ju han att använda maskiner oxå det som händer är ju att de tillverkningen tar längre tid och att arbetaren får förslitningsskador men åtgången av energi för tillverkningen lär ju öka då en tillverkningsrobot är mer precis i sin tillverkningsmetod ?

Tycker att det är bra att tillverkningsrobotar tar över farliga montoma jobb och energikostnaden borde ju bli lägre per tillverkad enhet jämfört med om en människa skull göra samma sak och skall man lägga in hela miljöaspekten så måste ju människan ta sig till och från jobbet och då förbrukas ju energi dessutom spenderar ju människan sin lön på en massa onödigt de gör inte roboten :-)

mvh/bjorsa


 

Anmäl
2007-04-06 13:26 #11 av: precis

#8 tack för den! men, du är ju också emot GWBush? eller? ;D

#9 Sterling-motorn. Det finns små bordsmodeller att köpa på nätet som genererar rörelse i ett svänghjul med hjälp av de små temperaturskillnader mellan värmen av en handflata och omgivande luft. Googla lite, eller gå in på wikipedia, eller ta en titt på www.pilum.se. En skorsten som skickar upp (100gradig eller varmare) luft 60m upp, skulle lätt kunna alstra el rakt ut på nätet.

#10 jag menar inte att det är lämpligt för människor att ta tillbaka alla platser i t.ex. farlig miljö eller extremt tunga handgrepp som lättast sköts av en exakt robot, som inte kräver fackförening eller skyddsombud.
Det är inget självändamål att kräva bara människor och manuella verktyg i t.ex. gruvor. Utan försök minska kravet och beroendet något på bensin och el lite här o där, där det är lite onödigt.
Jag håller helt med om de farliga monotona repetitiva uppgifter & situationer som sköts effektivast med robotar.

Tänk på att det krävs rätt mycket energi för framställning av en robot också, jag tror det kvittar en del av din tanke med människans transport till o från sitt jobb.
fördelen med min tanke är väl att många människor kan cykla eller åka kollektivt till kneget, men att smälta/gjuta några hundra kg metall och svetsa ihop en ABB-robot går inte att utföra m.h.a en cykeldynamo, eller genom att gnugga två kvistar mot varann...

Anmäl
2007-04-06 14:03 #12 av: bjorsa

#11 på pilum fanns ju bara rökgasrening inget om att generera ström från varmluft eller så missade jag det helt men om tekniken finns så verkar de ju konstigt att man inte gör det idag

Du har ingen länk till dessa generatorer som skulle fungera i en skorsten ?Och vart finner man dessa bordsmodeller som ger ström på tempskillnad ?

mvh/bjorsa

Anmäl
2007-04-06 14:39 #13 av: bjorsa

Hittade denna om stirling och nu tror jag att jag fattar hur du tänkt dig och visst de borde ju fungera undra om man gör så idag ?

Borde de inte gå att göra en till oss villaägare med pannor som står å släpper ut värme hela tiden för tex min skorsten har ju raka vägen till pannan som håller konstant 70-80 grader och har väl en verkningsgrad på 70-80 % så en 20/30 % av 30-40.000 kwh så minst 6000 kwh åker ju ut till kråkorna men sen är de ju frågan om vilken verkningsgrad en sådan generator får så kanske de inte lönar sig för gemene man men för indiustrin borde de ju finnas kulor att tjäna å finns de pengar att spara så brukar ju dom gör det så finns det någon befintlig generator för just rökgas ?

mvh/bjorsa

Anmäl
2007-04-06 15:08 #14 av: Martin

Precis, jag har inte några kommentarer eller inlägg i debatten för tillfället, men jag väntar bara på rätt läge att slänga mig in i den. Skrattande Jag har inte så stor kunskap om det vi hitills berört och det jag inte kan något om brukar jag också undvika att argumentera för eller emot. Dock följer jag den här tråden med stort intresse då jag dels tror att den kan ge och lära mig något, och dels då jag tror det kan bli väldigt intressanta inlägg.

Ett litet inlägg har jag förresten, angående att man borde låta hantverkare laga mer än att man istället slänger och köper nytt. Håller med helt och hållet, problemet är när vissa varor blivit så billiga att det i princip faktiskt är billigare att köpa nytt än att laga.

Enklare varianter på bläckstråleskrivare till datorer är ett lysande exempel, brukar man kunna få för några hundralappar på de billigaste inköpsställena, och skall man köpa nya bläckpatroner så är kostnaden minst densamma, om inte till och med ibland högre än att köpa en ny... Skall kanske tilläggas här, att jag givetvis inte köper en ny skrivare varje gång jag skall ersätta bläckpatronerna...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-04-06 23:16 #15 av: precis
#12 jag vet inte varför det inte byggs in sterlinggeneratorer i bef eller nybyggen? okunskap om ny teknik, eller kanske inte så hög verkningsgrad eller nåt. Det är iaf såna i de nya solfångare som används i sydvästra usa för att alstra el med mycket högre effektivitet än all annan "ren och hållbar el"
Hade jag en fabrik skulle det in en direkt på skorstenen.
Men det börjar iaf dyka upp nätanslutna solpaneler, trist att det är permanent brist på kisel (kanske pga överproduktionen av CD-s o chips till alla dessa j*la mobiltelefoner o datorer)

#14 det du menar om prisskillnaden i köpa nytt mot laga är lite falsk matematik. du vet inte vad miljöpåverkan eller totala kostnaden är i fabriken el. genom transporterna, jämfört med att bara tillverka efter efterfrågan och sen reparera om det skulle gå sönder...
Mycket produktion av lågprisvaror sker ofta helt utan prognos över försäljning, ofta utan hänsyn till miljön i närheten av fabriken (alltså långt ifrån konsumenten) och i många fall subventionerat, som t.ex. bläckskrivarna för att skapa ett beroende av att köpa dyrt bläck eller telefoner som är gratis och abonnemangen kostar 49:-99:-per månad resten av ditt liv, och bilar är inte längre byggda för att hålla 50 år, utan för att de ska vara en konsumtionsprodukt och börja gå sönder, kräva dyr regelbunden service & reparationer/reservdelar redan ett par år efter garantierna gått ut.


Lite länkar som har fallit bort från artikelstarten där uppe:
TrueCostFootprint
Koldioxidräknare
Klick för skogen
Donera m gratisklick
Donera m gratisklick
Utsläppsrätter
Mikrokrediter
(kanske bara min dator som inte visar dom???)
Anmäl
2007-04-06 23:42 #16 av: Martin

#15 Jag håller med dig angående den matematiken, och har också satsat på en dyrare skrivare där jag bara byter just den bläckpatron jag behöver, skrivarna använder ju olika mycket av de olika färgerna. Det är bättre ekonomi och det ger också en bättre produkt för miljön - inget oanvänt slängs så att säga.

Dock tror jag att det finns en hel del konsumenter som inte tänker så, utan bara tittar på antalet kronor i egen plånbok, utan att väga in andra aspekter.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-04-07 11:28 #17 av: precis

#16 Exakt, se på länken till Truecostfootprint t.ex. Det finns ett par hundra miljoner nordamerikaner som hellre bara köper kinesisk-producerade skitsaker på Home Depot, K-mart, Wal-mart osv och sen gnäller över att de blir arbetslösa... (förutom slavarna som knegar i nämnda butiker, och transportfirmorna såklart.)

Anmäl
2007-04-07 17:59 #18 av: bjorsa

Jag är nog en sådan konsument som ser till priset när jag köper tex en skrivare och tänker inte på miljöaspekterna men å andra sidan så har jag min skrivare i gnska många år å den får skriva en hel del trots att det är kinesisk skitsak :-) fast såklart den heter HP men är tillverkad i malysia men de finns inte så många svensktillverkade skrivare .

De verkar ju som om de måste till en revoluform ifall miljön skall räddas jamenar som det är nu flyttar ju produktionen till billiga länder och då blir de "skitsaker till skitpriser" enligt ditt tänkande och då måste vi ju se till att produktionen flyttar tillbaks å då måste de nog till en smärre revuluform :-)

Om man nu vill stoppa co2 utsläppen som nu FN och alla regeringar ser ut att vilja göra så får dom helt enkelt slå på bromsarna å förbjuda vissa saker att bara förlita sig på att vi konsumenter skall ändra våra köpvanor kommer inte att funka utan har dom nu bevis för att de nu kommer att bli xx grader varmare som kommer att leda till att folk kommer att dö i deltaområden osv så är de ju bara att säga stopp å begränsa användadet av fossila bränslen men "money makes the world go around" å dom sitter nog där med fingrarna i syltburkarna och med dom menar jag beslutsfattarna så de e väl bara att passa på att njuta av de varma vädret som komma skall (obs ironi)

mvh/bjorsa

 

 

Anmäl
2007-04-08 16:51 #19 av: precis

ballt uttryck : revoluform! :)

FN föreslår knappast ett stopp på utsläppen, det är en gradvis sänkning som dom föreslår,för att dom tror att många regeringar kan gå med på det.

Jag tror att det första stora steget är att förbjuda de gamla typerna av glödlampor. Australien är först ut med en sån lag, Philips är först ut att säga att man slutar tillverka dom (2008 eller 9 tror jag det är.)

det har räknats på en temperaturökning på 2 grader: kommer förmodligen slå ut 20% av djur och växtlivet i olika biotoper. och vi vet ju att naturens kretslopp rubbas ur sin balans väldigt lätt om det är dåligt med en viss art ett år.

Och om "havshöjningen" ökar bara med några få centimetrar så riskerar enorma markytor som idag är produktiva livsmedelsodlingar att försvinna och det kommer krävas mer genmodifierade grödor för att mata folket, kan bli ett elakt kretslopp.

så det är inte stor marginal vi lever på just nu.

(jag snackade med en lantbrukare som byggt egen ventilationsanläggning i lagården, han säger att vanliga skorstenar går efter självdragsprincipen, det är olika lufttryck o temperatur vid mynningen där uppe o där nere vid basen så att skiten ska dras ut effektivt. sätter man in filter o apparater så kväver man självdraget. så det är kanske lite dyrt att bygga om. men i längden borde det löna sig ändå, om man kan få ut el)

Anmäl
2007-04-08 17:21 #20 av: bjorsa

Tycker der känns ibland som om dom vill piska upp katastrofstämmning men sen att dom inte gör något (beslutsfattarna)ungefär som om dom inte tror på det fast kan ju vara feltolkning från mig .

Australien känner väl redan nu av värmeökning eller om det är el ninjo så att dom nu kommer med en lag på glödlampor är ju bra men om man nu skulle jämföra co2 hotet med när ozonskiktet var hotat så görs de ju kanppast nåt då när ozonskiktet var hotat då förbjöds freoner varför ?Tar dom inte hotet på alvar eller är de så att de finns för stor felmarginal kanske de inte alls blir någon temperaturhöjning att tala om ? lite mysko är det :-)

Revuluform kommer från hasse & tage när Gösta Ekman spelar Olof Palme å skall störta kungariket i gruset :-)

mvh/bjorsa

Anmäl
2007-04-15 23:53 #21 av: precis
Mat och jordbruk
Livsmedelsproduktion består mycket av fordon och frakt, och det enklaste är att välja mat som färdats lite kortare och som inte är så mycket processad och preparerad. Det finns mängder av långa och onödiga transporter av konstgödsel och förpackningar kors och tvärs över jorden, i stor del helt i onödan.
Det sägs att energiåtgången för att producera 1 joule (mått på energi som kroppen kan få genom maten) är cirka 10-12 joule i total insats om man kalkylerar bensin, arbetskraft och all el och tillverkning av biprodukter som behövs. I vårt moderna jordbruk alltså. På Kuba har man på grund av ekonomiska kriser och bensinbrist konstaterat att det går att vända förhållandet genom att gå bort från det storskaliga lantbrukssättet till ett småskaligt växelbruk som utförs med enklare medel just i närheten av där konsumenterna bor.
Rotation av olika grödor varje år minskar utarmningen av jorden och minskar åtgång av gödsel och bekämpningsmedel, som krävs i stora mängder i de gigantiska monokulturerna som t.ex. en vanlig svensk veteåker kan vara.

Jag har märkt att min totala matkostnad gått ner bara genom att köpa mer råvaror och mindre färdiglagat. Det smakar godare eftersom jag vet vad som ingår i maten. Jag kan krydda efter egen smak, använda riktigt smör och slipper ev. extrasaltning, transfetter och genmanipulerade ingredienser.
Jag sparar också en hel del tid i köket, då färska produkter går fortare att laga än fryst, inplastad mat.
Det går också lätt att välja bort t.ex. tonfisk från thailand. Det finns ju makrill, som är från samma fiskart, från t.ex. Danmark, Norge eller Göteborg.
Anmäl
2007-04-20 19:25 #22 av: precis
Resor, semester
Det är helt tillåtet att flyga utomlands på semestern. Men varför bara ta en vecka, och kontinuerligt återvända till samma strand i Thailand varje år? Det är ju smidigare och billigare att spara pengar i ett par år och kosta på sig en längre, kanske tre-fyra veckors resa kanske vart tredje, vart fjärde år. Så hinner du med att vila ännu mer, uppleva ännu mer i ett skönt, varmt, billigt land, när du ändå är där.
Du spar ju också en del onödig restid och dötid som går bort till att sitta på flygplatser.

Om alla skulle tvingas sluta resa så skulle ju det roliga utbytet mellan människor och kulturer minska. Man märker ju tydligt att attityder och inställningar till livet och omvärlden förbättras och kan spridas om man har kontakt med många olika personer och har sett några olika länder och städer.

Du kanske kan passa på att informera de anställda på hotellet om hur man sopsorterar och varför? För på de flesta turistorter så går en stor del av soporna ut på landfills eller rakt ut i havet, orenat.
Vattenbesparing kan man också informera om. Varför ska alla hotell vid Spaniens kust ha varsin pool? Det sägs att bara 30% av alla vattenkällor och brunnar i Spanien är reglerade och kontrollerade. Man tror att slöseriet och olagligt användande av dricksvatten på bl.a. golfbanor leder till ökenutbredning och hetare, torrare luft, fler skogsbränder för varje år. De som kan, flyr landet under de hetaste månaderna. de flesta spanjorer kommer nog tvingas bli klimatflyktingar inom 10 år.

Så försök att minska en aning på antalet flygkilometer.
Det kanske går att välja tåg till många av de kortare resorna inom en kontinent?
Och köp gärna utsläppsrätter/koldioxidkrediter om du har råd eller tror att det gör nån nytta. Personligen drar jag ner på resandet istället för att betala för att lindra samvetet.
Anmäl
2007-04-21 00:03 #23 av: zzTCM

# 22 Ja klimatflyktingar kommer vi nog att se en hel del av i framtiden!

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,858193,00.html

Detta är en historia om hur det med stor sannolikhet kan komma se ut i framtiden.

Anmäl
2007-05-02 00:22 #24 av: precis

ett litet påskris till SSU Gävleborg. De arrangerade en liten rockfest på Stora torget i Gävle idag. I tältet hade de bl.a. en liten utställn/visn om vad Hållbar Utv är. På annan plats i samma tält så delade de ut massor av heliumfyllda ballonger och luftfyllda 50 centimeter långa plaströr vars enda syfte verkade vara att hålla i två stycken på samma gång och applådera med dom i luften... (nån sorts plastig förlängning av en vanlig handklapp alltså)
Jag var så trött & fientlig att jag inte ville surra med dom eller fråga vad f* de höll på med. Men jag hoppas verkligen att det var ett överskottslager som blivit över från valkampanjen från i höstas.

Grymt bra initiativ i.a.f, så en liten ros också till SSU, då 1:a Maj blivit väldigt glesbefolkat, mesigt och gubbigt de senaste 3-4 åren här i stan.
Stor bonus till Magnus Betnér som var grym före o mellan banden som spelade. Han sågade bl.a Aftonbladet och dokusåpor rejäält! :D

Ni kanske märkt att jag inte skrivit nåt nytt inlägg på ett tag, så jag uppmanar er att tipsa mig om område ni vill ha lite svar & förklaringar på. Ju mer respons desto roligare är det att logga in och skriva :)

Anmäl
2007-05-03 02:52 #25 av: Hennum

väldigt spännande och intressant tråd. och lärorikt. det här är grejer jag funderar på i stort sett hela tiden. vilket gör att jag har rätt mycket dåligt samvete oxå, när jag gör alla dom där sakerna man inte borde göra. fast som tur är så är jag flygrädd, så ska jag nånstans blir det med tåg, hur långt det än är... problem blir det kanske om jag vill till sydamerika nån gång... men det är underbart att åka tåg. man ser så mycket på vägen.

jag köper så mycket kläder jag bara kan på secondhand.. det är billigt och bra. tycker faktist att folk som tycker secondhand är äckligt är lite fåniga. det finns tvättmaskin och miljövänliga tvättmedel...

ser fram emot att läsa mer...

/hennum 

Anmäl
2007-05-05 03:12 #26 av: Martin

En sak jag har funderat på är alternativen till bensin och diesel, för bilar/lastbilar.

Bibränsle kallas det väl, etanol, naturgas och rapsolja och allt vad det nu heter. Har du koll på utvecklingen inom dessa områden, hur det ser ut, hur mycket bättre (om det nu är bättre) än bensin/disel som det är samt vad nackdelarna med dem är (för det kan väl inte bara vara fördelar?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-05-06 12:18 #27 av: precis

#26 jag har lite koll p[ utvecklingen. f;ljer det med stort intresse. Verkar bli ungef'r som "vhs eller betamax"-fajten... olika sorters biodiesel ligger just nu bra till i pris o kvalitet. plus de norrl'ndska projekten med att omvandla flis och restprodukter fr skogsavverkning (fermentering/destillering eller n[t s[nt) till etanol. sa att man kan tillverka det lokalt, i princip vid varje mack. :)

Det enda som man helt s'kert kan s'ga : att odla sockerr;r i brasilien eller raps/majs i usa f;r att transportera billig e85 till svenska bilister verkar vara en otroligt skum o sl;saktig metod ;(

(jag kan kolla upp lite mer i detalj och [terkomma senare)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.