Klimatförändringar

Windpower i Laholm

2007-02-17 18:58 #0 av: CarlS

Arise Windpower planerar en vindkraftsinvestering i Laholms kommun. Vindkraftsinvesteringen är på 4 miljarder kronor och bland de enskilt största vindkraftsatsningarna i Sverige.


Foto: Carl Stridsberg Bilden har inget med det planerade vindkraftsprojektet att göra. Bilden är tagen i Mellby, Laholm den 20070217

Projektet kommer också att skapa ett stort antal nya arbetstillfällen samt minska importbehovet av kolbaserad elkraft från kontinenten.

När parken är fullt utbyggd kommer den att producera ca 750.000 MWh/år!

Det skall jämföras med att all befintlig vindkraft idag producerar ca 800.000 MWh

Om man räknar om det till kolkraft skulle det innebära en minskning av koldioxidutsläppen med ca 725,000 ton årligen!

Bredvid vindkraftsparken vill man också bygga ett service- och underhållsföretag för vindkraft.

Man planerar också ett "Energicentrum" i Laholm som omfattar förutom vindkraft även etanol och biogas.

Jag kommer att följa utvecklingen av vindkraftsprojektet med stort intresse och det är roligt att ett sådant här stort projekt kommer att bedrivas i ens egen hemmakommun om nu alla planer går ilås förstås....

Projektet kommer givetvis att möta på motstånd eftersom olika intressen kan ställas mot varandra. Men om ställer exempelvis naturintressen mot den globala uppvärmningen borde valet vara enkelt. I alla fall för mig!

Följer upp det allteftersom här på forumet...

//CarlS

 

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2007-02-17
Anmäl
2007-02-18 15:04 #1 av: precis

Kul att det blir ett nytt stort projekt. och att vi får en man på plats som kan rapportera och informera. :)som jag skrivit tidigare så tycker jag det är lustigt att alla nya vindkraftprojekt meddelas i media som "bland det största i sverige"alla satsningar är roliga, om de bakom är seriösa o verkligen får klart bygget.Det verkar som att elbolag och vindinitiativ i norrland får lägga mycket tid, pengar och informationskampanjer till privatpersoner som inte alls bor i närheten av byggplatsen, och det tycker jag är skumt.

För en propeller och ett torn kan monteras ner och säljas när det inte behövs längre och lämnar inga spår alls efter sig på platsen... Ett kärnkraftverk eller vattenkraftverk däremot... :(och jag vet inte riktigt hur gamla deras PR-siffror är om 800.000MWh, men enl. vindstat.nu så är rapporterad elproduktion (ifrån de 650-670 verk som är med i onlinerapporteringen) = 135.000MWh i januari (3000-4500MWh/dygn) (det finns alltså fler vindkraftverk, som producerar lokal el, och inte rapporterar in till denna centrala mätservice)

mvh johan

Anmäl
2007-02-18 21:18 #2 av: CarlS

Hämtat materialet härifrån Johan! Lovar att jag ska följa projektet så gott jag kan..:)

Se http://www.arisemanagement.com/

Anmäl
2007-02-19 13:32 #3 av: precis

#2 jo, den sidan läste jag också, såg att dina fakta kom därifrån... vet du var nånstans det ska byggas? jag hittar inga kartor via google...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.