2007-03-06 05:18 #0 av: Faxlin

Smittan kan spridas till människor — fågelborden är ett problem En våg av salmonella härjar bland landets utekatter katter. Hittills i år har drygt 350 katter smittats.

Enligt Länsstyrelsen har cirka 200 katter smittats av salmonella av typen typhimurium i Södermanlands län hittills i år.
- Det är ungefär tre gånger så många katter som normalt smittas, säger Camilla Jülling, biträdande länsveterinär vid Länsstyrelsen.
Katterna smittas genom att äta salmonellasmittade småfåglar. En smittad katt blir ofta slö och hängig och drabbas av diarré eller kräkningar.Behandlas inte
Katterna behandlas som regel inte med antibiotika eftersom sjukdomen ofta går över av sig själv. Istället ger man en understödjande behandling till exempel i form av vätska.
Smittan kan överföras till människor, men enligt Camilla Jülling har man inte sett någon ökad sjukdomsfrekvens bland människor.
- Man ska inte strunta i risken, men det finns ingen anledning att vara orolig.
Kattuppfödaren Katinka Hindmo är inte särskilt orolig för salmonellasmitta, men menar att fågelbord utgör ett problem.
- Utekatter tar småfåglar, så är det bara. Och fågelbord och fat med fågelfrön är alltid en smittkälla eftersom fåglarna står i maten så att avföring blandas med mat, säger hon.FAKTA/Klara Misse så här
Använd fågelbord där fåglarna inte kan gå i maten och Småbarn och katter bör hållas borta från platser där småfåglar utfodras.
Katter som misstänks vara infekterade bör provtas hos veterinär.
Personer som rengör eller fyller på frö i fågelbord eller fröautomater bör vara noga med att tvätta händerna efteråt.
Tvätta händerna efteråt om du hanterat sjuka eller döda fåglar.
Smittade katter och deras tillbehör ska hållas borta från köket.Källa: Statens veterinär­medicinska anstalt

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-03-06