Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

01. Floran - alla våra växter 01. Svampar 02. Havet 02. Kustlandet 03. Skogen 04. Sjöar och vattendrag 05. Fjällen 06. Nära staden 07. Faunan-Alla våra djur 08. Våtmarker 09. Öppna landskap 11. Klimatförändringar 13. "Naturliga" nyheter, miljövänligt 14. Vandring, film, reservat, resor 15. Evenemang 16. Upplevelser & Äventyr 17. Boktips 18. Dagens bild + fototävlingar 19. Fåglar/vilt 20. Fiske 21. Jakt 22. Ute i naturen 23. Omvärldens djur och natur 24. Svenska vilda djur 25. Viltrehabilitering i Sverige 26. Mumssidan. 27. Konst - Djur & Natur 28. Övrigt 29. Sajten 32. Släpp loss humorn! Mitt djur är bortsprunget Skampålen Vårt samhälle Rovdjur TV-tips
Handla miljövänligt

Handla miljövänligt!

2006-12-11 23:19 #0 av: CarlS

Här vill vi ha hjälp med tips och inlägg om hur man kan handla miljövänligt. Då tänker jag inte bara på produkter utan på allt vi kan göra för att få en bättre miljö att leva i för oss och kommande generationer. Hur kan vi gå till handling var och en eller tillsammans för en bättre friskare Värld!


Bilden: Skrotat och dumpad bil i naturen.
Fotograf: Carl Stridsberg

Alla är välkomna med inlägg om allt som har med vår miljö att göra. Det kan vara produkter som är miljöfarliga, händelser, nära eller långt borta i ett annat land....

Relaterade länkar

  Av: CarlS

  Datum för publicering

  • 2006-12-11
  Anmäl
  2006-12-11 23:33 #1 av: CarlS

  Läste på snf.se sida om hårschampo. Använder mjällschampot "Head & Shoulders" Eller rättare sagt har gjort det fram till idag.

  Men efter att ha läst att det innehåller Zinkpyrition som har en extremt hög giftighet för en mängd vattenlevande organismer såsom alger, högre växter, fisk, kräftdjur och blötdjur och att det räcker med mycket låga halter, några få mikrogram, för att effekter ska uppstå som är mycket skadliga för till exempel fiskar kommer jag att leta efter något annat schampo och även ta kontakt med tillverkarna för att tala om att de just mist en kund!

  Om man, för att illustrera giftigheten av zinkpyrition, bortser från nedbrytningen krävs 1/3 kryddmått (0,3 ml) av ett schampo som innehåller 0,8 procent zinkpyrition för att döda hälften av alla fiskar i ett akvarium med 1000 lite vatten på 96 timmar!

  Visste du det? Nej, det är ju omöjligt för oss vanliga människor att hålla rätt på alla gifter som finns och nya som kommer...:(

  Men om man hjälps åt med att tipsa varandra så kan man ju undvika några i alla fall...

  Här är en länk till mer info om Zinkpyriton och om att handla rätt mjällschampo..

  Anmäl
  2006-12-12 10:36 #2 av: AnnaO

  Jag tror att det största problemet inte är vad vi köper utan hur mycket vi köper. Den överkonsumtion som vi har i västvärlden tär på jordens resurser och är en omöjlighet för resten av jordens befolkning. Men visst skall vi handla miljövänligt när vi handlar det vi behöver.

  Själv har jag svårt för att handla livsmedel som transporterats över halva jorden. Det verkar så onödigt.

  Anmäl
  2006-12-12 14:38 #3 av: precis
  ja, bra CarlS! Ni kan börja med att kika in på mitt lilla privata projekt "Buy Nothing 2007" www.precis.to/johan

  mer text, köpråd och info ska läggas till vartefter. men redan nu finns en länklista i högerkanten där man bl.a. helt gratis kan klicka (dagligen) för att göra olika donationer för regnskogsdjungel, gammalskog i norrland, mata schimpanser osv...

  Parallell till det CarlS skriver om en hårschampoingrediens så kommer snart en ingrediens i bl.a. tandkrämen Colgate Total att förbjudas, av ungefär samma anledning och giftighet ute i vattendragen... tror det hette Triklosan...

  så rusa in i badrummen och läs innehållsförteckningarna... och lämna in de misstänkta flaskorna på kemi-insamlingen :)
  Anmäl
  2006-12-13 09:51 #4 av: AnnaO

  #3 Jag tror inte att jag låter bli att köpa saker under hela 2007, men ditt projekt är verkligen tänkvärt. Vi borde alla fundera mer i de banorna, och åtminstone tänka efter lite mer innan vi köper nya prylar som vi inte behöver. Och tänka lite mer på var saker kommer ifrån, hur de tillverkas och vad de innehåller.

  Anmäl
  2006-12-13 10:55 #5 av: precis

  #4 mitt syfte är inte att stoppa all handel, och inte förbjuda något heller. utan att få konsumenter att stoppa upp och börja tänka.

  precis som du nu gjorde! :)

  Anmäl
  2006-12-13 18:15 #6 av: Christina

  Jo men visst börjar vi bli mer medvetna. Vi som som har möjlighet att välja.

  Anmäl
  2006-12-15 20:59 #7 av: precis

  Jag har länge funderat över det konstiga med att toaletterna i västvärlden använder sig av kallt, prima, färskt dricksvatten, bara för att spola bort skit ???


  Sedan jag flyttade in här i min lilla lägenhet 1999, så har det stått en 1,5 liters PET-flaska fylld med vatten i tanken till min toalett.

  Det sparar 3-4,5 liter vatten per dygn = mycket mer än 1.000 liter per år per person :)
  Tänk om alla stoppade ner en sån flaska i alla toaletter i hela Sverige, mer än 27 miljarder liter vatten per år... (se bara till att den inte står i vägen för flottören och bottenpluggen el. nåt annat som behövs för att fungera)

  Det skulle minska mängden av kemikalier och energiåtgång i reningsverk/pumpstationer! med åtminstone några procent! :)


  Nu vet jag att på vissa håll så är inte avloppssystemen riktigt riktiga, alltså långt ifrån svensk standard. Så man ska inte leka för mycket med hembyggda snålspolande metoder. Men åtminstone ge f*n i att spola ner annat än skit och piss och toapappret...

  Anmäl
  2006-12-15 22:47 #8 av: Lisbeth

  Lite tips på hur vi kan spara energi i hemmet.

  http://www.energiradgivningen.se/sparaenergihushall.html

   

  Anmäl
  2006-12-16 16:10 #9 av: AnnaO

  Släck ljuset i rum där du inte vistas, är ett vanligt energiråd. Känns väldigt meningslöst när folk har 200 glödlampor om inte mer tända halva dygnet I TRÄDGÅRDEN! Har någon räknat på hur mycket energi som går åt till alla dessa strålande juldekorationer som verkar bli fler och fler för varje år?

  Anmäl
  2006-12-16 16:26 #10 av: Lisbeth

  # 9 Jag tycker att det finns en del bra "små" råd där! Som att använda vattenkokaren och lägga lock på kastrullerna när man kokar m.m. m.m. Jag tror att man kan förändra de små till synes obetydliga sakerna om man tänker på dem. De är trots allt inte så obetydligt. Många bäckar små.....

  Men det här med juldekorationer en del har så mycket så det skulle räcka för en hel radhuslänga! Jag går förbi ett hus varje kväll då jag är ute med hundarna. Det är så man behöver solglasögon. Det är rött, blått vitt och grönt om vartannat. Det gör mig fruktansvärt irriterad. Jag tycker att det är tanklöst!

   

  Anmäl
  2006-12-16 16:26 #11 av: precis
  #8 bra länk!
  jag började fylla i det intressanta testformuläret: Koldioxid och din livsstil och var så nöjd o stolt med mina 3 lågenergiglödlampor o avstängd frys o 0km bilresor/år... jag kom fram till ett personligt utsläppsresultat på mindre än 1,5 ton koldioxid per år, (svenskt genomsnitt är 5,5) jag är miljövänlig o glad så långt... men...
  så blir det till slut i sista diagrammet ett skräckartat resultat, det slås på mängden utsläpp koldioxid som hela samhället förbrukar, alltså utslaget per person är det minst 3 ton koldioxid per år, tillverkning/konsumtion/utsläpp som jag personligen inte har inverkan på...
  Min pott växthusgasutsläpp blir alltså ca 5 ton per år!
  Man kan där tydligt inse att det inte gör den minsta procentförändring när den enskilda individens tvapparat står på standby över natten, och där kanske man förstår varför så många inte bryr sig...

  Men jag översätter/citerar en engelsk snubbe som nyligen startat en blog om Hållbar Utveckling : www.susdev.info = "Om vi för en stund låtsas att klimatförändringarna inte är orsakade av människorna eller bilarna eller fabrikerna... att vetenskapen kommit fram till att den tillfälliga temperaturökningen beror på solens aktivitetscykler...
  skulle vi verkligen vara olyckligare och ha det så jävla bistert och tråkigt om vi inte köpte alla dessa prylar, kläder, 50 par skor, plastleksaker, elektroniska gadgets??? skulle vi och vår ekonomi lida det minsta dugg av att minska den totala globala fabriksproduktionen och gruvor och oljepumpar med 10%, 25% eller 50%???"
  "Det är väldigt tydligt redan nu att de ökande ekonomiska insatserna som behövs för att städa, rengöra vatten, luft osv är en enorm belastning på alla... och att en mer miljövänlig teknik och tänkande i all industri skulle effektivisera och spara enorma kostnader, till nytta för alla anställda och konsumenter..."

  Det finns en produktionsmetod inom bokförlagsbranschen som kallas "print-on-demand", där böckerna är författade men ännu inte är tillverkade. Först när kunden lägger en beställning (via nätet eller butik) så trycks 1 exemplar av denna bok och levereras.
  Minimal produktion, inga onödiga lager av miljoner Jan Guillou-böcker som tryckts o transporterats från Belgien el.dyl. Inga onödiga leveranser av pallar till butikerna, där de samlar damm i ett år, till nästa bokrea.
  En dröm är en modern internetbaserad On-Demand-metod till alla möjliga branscher, där kunden får välja ur ett virtuellt sortiment.
  Kanske man bör gå tillbaks till skräddarsystemet i klädbranschen, där man mäter kunden och väljer ut modell via en web-skärm i butiken. och så betalar man i kassan, slipper bära hem påsarna, plagget tillverkas billigt och kommer hem till kundens dörr på 10-14 dagar.
  Istället för att 16åriga Xiang ska slava 16-18 timmar per dygn, 6-7 dagar i veckan i en sweatshop, med att massproducera lågpriskläder (till lågprismarknader och överskottsbolag), för 3-5 kronor per dag... (självklart med löneavdrag för sängen hon hyr på fabriksområdet. och avdrag för lunchmaten och varmvattnet hon tvättar sig med...) (försök få tag i filmen China Blue på nätet av teddybearfilms.com)

  för att sammanfatta mina tankar så betyder inte mitt projekt Buy Nothing 2007 att jag vill att alla ska sluta använda el eller sluta äta mat eller sluta andas...
  utan att hjälpa till att sprida uppmärksamhet på att jag kan, och har tagit många stora steg för att förändra mitt beteende, så att andra inser att det går, många små åar kan bli till ett stort flöde...
  Jag är inte alls intresserad av att "predika till de redan frälsta" miljövännerna och så... det är en idé om att vi ska bli så många att vi syns och har en enorm maktinverkan på alla de största globala industrierna. så att alla gör dessa förändringar som behövs.

  För när jag hela tiden hör människor, vetenskapsmän i dokumentärer säga "Global Issue", "Global Problem"... så låter det nästan som att det bara är nån annan stans, som nån annan måste göra en förändring. eller att alla andra 6 miljarder i hela världen först måste sluta, innan jag tänker göra den minsta insats, till minskning av vårt totala destruktiva beteende.

  Jag är inte olycklig för att det var mer än 5 år sen jag köpte ett par skor eller en tv... snarare är jag mer lycklig över att jag har tid att ta en långpromenad i parken eller skogen istället för att ränna i butikerna varje vecka...

  mer tankar följer, var så säkra ! :)
  Här på svensknatur. / politik.ifokus eller på:
  www.precis.to/johan
  Anmäl
  2006-12-16 16:49 #12 av: bjorsa

  Fick 3,8 ton per år bor i villa men hade jag kört med olja som uppvärmning hade jag fått 17,8 ton per år så dom senaste 3 åren har jag minskat mitt utsläpp med 14 ton co2 per år

  mvh/bjorsa

  Anmäl
  2007-01-12 16:09 #13 av: AnnaLundin

  #7 Angående det där med vattnet så förstår jag absolut resonemanget för dem som bor i stan och man använder renat, ibland klorerat vatten till att duscha och spola i toaletten med.

  Någonstans känns det ändå som att det inte är riktigt lika illa för oss som bor på landet, tar upp vatten ur egen borrad brunn och har avlopp i trekammarbrunn med infiltration...

  När de byggde ny byggnad till de tekniska ämnena på högskolan i Kalmar så gjorde de ett eget litet vattenkretslopp, där man separerar vått från torrt i toaletterna och allt avloppsvatten går ut i ett litet dammsystem utanför skolbyggnaden. Toaletterna spolas med vatten därifrån och även vattnet man tvättar händerna i efteråt. Däremot har de särskilda kranar med dricksvatten för än kan de inte garantera vattenkvaliten riktigt så långt...
  Ett bra initiativ tycker jag! Det visar ju faktiskt på att det GÅR...

  Det jag däremot funderar en hel del på är hur många det är generellt som vet att man bör använda fosfatfria tvätt- och diskmedel (maskindisk främst, antar jag?) när man har eget avlopp, men att det bör vara fosfater i det när man har kommunalt avlopp.

  Är det förresten fler än jag som håller på att bli tokig på att det är så svårt att hitta fosfatfritt?

  Maskindiskmedel var totalt omöjligt att hitta ett tag, tills Skona började tillverka sitt igen. Jag har letat precis överallt jag kunnat tänka mig!

  Tvättmedel har jag inte hittat något än - mer än flytade Grumme tvättsåpa. Och jag tycker inte det tvättar rent... Någon som vet nåt?

  Anmäl
  2007-01-12 16:09 #14 av: AnnaLundin

  #7 Angående det där med vattnet så förstår jag absolut resonemanget för dem som bor i stan och man använder renat, ibland klorerat vatten till att duscha och spola i toaletten med.

  Någonstans känns det ändå som att det inte är riktigt lika illa för oss som bor på landet, tar upp vatten ur egen borrad brunn och har avlopp i trekammarbrunn med infiltration...

  När de byggde ny byggnad till de tekniska ämnena på högskolan i Kalmar så gjorde de ett eget litet vattenkretslopp, där man separerar vått från torrt i toaletterna och allt avloppsvatten går ut i ett litet dammsystem utanför skolbyggnaden. Toaletterna spolas med vatten därifrån och även vattnet man tvättar händerna i efteråt. Däremot har de särskilda kranar med dricksvatten för än kan de inte garantera vattenkvaliten riktigt så långt...
  Ett bra initiativ tycker jag! Det visar ju faktiskt på att det GÅR...

  Det jag däremot funderar en hel del på är hur många det är generellt som vet att man bör använda fosfatfria tvätt- och diskmedel (maskindisk främst, antar jag?) när man har eget avlopp, men att det bör vara fosfater i det när man har kommunalt avlopp.

  Är det förresten fler än jag som håller på att bli tokig på att det är så svårt att hitta fosfatfritt?

  Maskindiskmedel var totalt omöjligt att hitta ett tag, tills Skona började tillverka sitt igen. Jag har letat precis överallt jag kunnat tänka mig!

  Tvättmedel har jag inte hittat något än - mer än flytade Grumme tvättsåpa. Och jag tycker inte det tvättar rent... Någon som vet nåt?

  Anmäl
  2007-01-12 16:13 #15 av: AnnaLundin

  #7 Angående det där med vattnet så förstår jag absolut resonemanget för dem som bor i stan och man använder renat, ibland klorerat vatten till att duscha och spola i toaletten med.

  Någonstans känns det ändå som att det inte är riktigt lika illa för oss som bor på landet, tar upp vatten ur egen borrad brunn och har avlopp i trekammarbrunn med infiltration...

  När de byggde ny byggnad till de tekniska ämnena på högskolan i Kalmar så gjorde de ett eget litet vattenkretslopp, där man separerar vått från torrt i toaletterna och allt avloppsvatten går ut i ett litet dammsystem utanför skolbyggnaden. Toaletterna spolas med vatten därifrån och även vattnet man tvättar händerna i efteråt. Däremot har de särskilda kranar med dricksvatten för än kan de inte garantera vattenkvaliten riktigt så långt...
  Ett bra initiativ tycker jag! Det visar ju faktiskt på att det GÅR...

  Det jag däremot funderar en hel del på är hur många det är generellt som vet att man bör använda fosfatfria tvätt- och diskmedel (maskindisk främst, antar jag?) när man har eget avlopp, men att det bör vara fosfater i det när man har kommunalt avlopp.

  Är det förresten fler än jag som håller på att bli tokig på att det är så svårt att hitta fosfatfritt?

  Maskindiskmedel var totalt omöjligt att hitta ett tag, tills Skona började tillverka sitt igen. Jag har letat precis överallt jag kunnat tänka mig!

  Tvättmedel har jag inte hittat något än - mer än flytade Grumme tvättsåpa. Och jag tycker inte det tvättar rent... Någon som vet nåt?

  Anmäl
  2007-01-13 14:01 #16 av: precis

  Nu är det ju så att majoriteten bor i städer med kommunalt vatten&avlopp, bara i storsthlm så är det väl nära 2 miljoner lägenheter och det bor i snitt 1,2-1,5 personer i varje lägenhet. På landet så kan jag tänka mig att det är max 1 miljon hus som har egen brunn, och mer än 2-3 pers per hushåll? eller?  Fosfatfritt tvättmedel känner jag inte till nåt om, men Grummes produkter är inte så värst bra, förutom på att tvätta penslar & att skura trägolv.

  Maskindiskmedel tycker jag verkar skumt att ha i tablettform. då kan man ju inte reglera portionen beroende på mängden disk, o hur smutsig den är? eller?

  Nu handdiskar jag ju allt, och gör av med ca 5-7dl per år.

  Ett bra tips är att direkt spola kastrull o stekpanna med varmt vatten, innan du börjar äta, så kan du halvera mängden diskmedel.

  Anmäl
  2007-02-09 15:38 #17 av: ikna

  http://www.kompostcenter.se/biotoa2.htm

   

  Det går åt mycket rent vatten när man spolar i en vattenklosett...8 liter vatten x 5 ggr / dygn och person blir 40 l / dygn...1200 l / dygn...ca 15000l rent vatten / dygn och person! Förvånad

  Och så finns det människor som inte har rent vatten att dricka!Ledsen  Slöseri!!!Skrikandes

  Anmäl
  2007-02-09 22:21 #18 av: precis

  #17 fem gånger per dygn??? inte sk*er jag så ofta inte... max 2,5-3 ggr per dygn. Men jag håller med. helst skulle man vilja ha ett separat system med regnvatteninsamling till detta ändamål, åtminstone på höghustaken i storstäderna.

  Anmäl
  2007-02-10 20:27 #19 av: ikna

  #18 Jag brukar spola även när jag kissar och det blir ca 5 gånger per dygn.

   

  Anmäl
  2007-02-10 20:31 #20 av: ikna

  # 17 Det blev dock fel, det ska vara 1200 l per månad och 15000 l per år och person!

  Anmäl
  2007-02-15 00:38 #21 av: bjorsa

  #17 Fast de vattnet vi spolar med kommer ju tillbaks igen de försvinner ju inte och de e svårt oxå att fördela vattnet till dom som verkligen skulle behöva vårat överflöd av vatten och jag kan erkänna att jag är en slösare av stora mått jag gör av med massor av kubikmeter vatten varje år till mina dammar å bevattning men de vattnet kommer tillbaks så småningom till källan igen .

  mvh/bjorsa

  Anmäl
  2007-02-18 16:39 #22 av: precis

  allt vatten som går ner i avloppen kräver olika kemiska medel och energiåtgång för rening/avskiljning.

  varje extra spolning & varje extra "toa-pappers-ruta" som går med ner i rören till reningsverken ökar kostnaderna och belastningen för miljön.

  så för att spara el och minska på de bio-kemiska bekämpningsmedel så citerar jag "Hjärnkontoret"-kampanjen: inget annat än kiss o bajs ska spolas ner

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.