2006-12-21 18:24 #0 av: CarlS

Serkan Günes är född 1980 i Istanbul och är sedan år 2000 bosatt i Stockholm. Han har naturen - såväl landskap, växter, djur och detaljer som favoritmotiv.


Bilden: Serkan Gunes Fotograf: Serkan Gunes

Serkan har bla som första svensk vunnit första pris i en kategori i tävlingen Shell Wildlife Photographer of the Year, 2006. Tävlingen anordnas av BBC Wildlife Magazine och Natural History Museum i London och Serkan fick specialpriset för bästa fotoportfölj (Eric Hosking Award) tagen av en ung fotograf, 18-26 år.

Varför började du med fotografering?
Jag tyckte att naturen i Sverige var fantastisk när jag kom hit. Allt jag ville var att registrera den vackra naturen på något sätt. Lägligt nog fick jag en kamera av min fru när jag fyllde 21 år.

 

Hur har du lärt dig allt om fotografering, är det något som du har tyckt har varit speciellt svårt?
Jag träffade en jätteduktig fotograf som också är från Turkiet! Han lärde mig grunderna och resten har jag lärt mig genom att läsa svenska naturfotografernas böcker och titta mycket på bilder. Att lära sig komponera och använda ljusen rätt var svårast från början!

 

Vad tycker du är roligast med din fotografering?
Att vara i naturen och kunna visa det man känner för naturen.

 

Har du någon/ra fotografer som du ser upp till, kanske du även har kontakt med någon, berätta?
Först och främst Terje Hellesö som inspirerade mig att bli naturfotograf. Jag har varit på hans föreläsningar och har läst hans böcker. Jag tycker att nästan alla svenska naturfotografer är duktiga på sitt sätt. Några namn som jag kommer på nu är Staffan Widstrand, Hans Strand, Magnus Elander, Mattias Klum, Peter Lillja, Tore Hagman, Jan Töve mm. Jag har pratat med de flesta som jag har nämnt. Och utländska fotografer; David Muench, Eliot Porter, Ernst Haas, Frans Lanting, Galen Rowell och Jim Brandenburg.

 

Jag vet att du fotograferar mycket natur, vad får dig att hålla dig till det området? Skulle du kunna tänka dig att exempelvis fotografera produktbilder eller annat som ligger utanför ditt område?
Jag älskar naturen. Jag är först och främst naturmänniska, sen fotograf. Jag har fotat allt från bröllop till produkter när jag började, men numera är det bara naturen som gäller.

 

Vad har du för tips och råd till den som har tänkt att sätta igång med fotografering?
Läsa och titta på bilder så mycket som möjligt och ha fotografin i hjärtat och hjärnan.

Du har korats till Wildlife Photographer of the Year av Natural History Museum och BBC Wildlife Magazin. Vad har utmärkelsen betytt för dig?
Det är en kategori (Eric Hosking Award) för bästa fotoportfölj som jag har vunnit i tävlingen. Det är alltid kul när ens bild blir omtyckt. Jag var jätteglad att det budskap som jag försökte ge med mina bilder nådde fram.

 

Intervjun ovan gjordes av Robert på foto.ifokus.se

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2006-12-21