2006-11-28 01:03 #0 av: CarlS

Lördag den 2 december kl. 10-15. Traditionellt julhantverk. Julmys hos djuren i stallet. Tomtemor läser saga och tomtefar delar ut en tidig julklapp till barnen. Julpyssel, julmusik, julmarknad, julglögg, jul, jul och åter jul. Kom och känn den härliga julstämningen!


Bilden är tagen i Skånes Djurpark

Tomteinvasion på Skånes Djurpark i Jularp!


Stor Tomtefest nu på lördag den 2 december kl 10-15.

I skogen hos djuren på Skånes Djurpark trivs tomtarna och lagom till den Stora Tomtefesten kommer dom ut ur sina gömslen, - inte en, inte två utan flera hundra. Den största är 2 meter hög!

Tomtefar kommer självklart också på besök. Han har ju sina renar på djurparken som han måste titta till innan den stora färden och sedan har han lovat en tidig julklapp till alla barn!
Tomtemor och nissarna har han med sig. I år har han bjudit in en riktig konstnärstomte med uppgift att på plats skapa nya djur till parken!

Dessutom blir det stor invigning av parkens nya sameviste med tal av landshövdingen. Under Tomtefesten förvandlas djurparken till en riktig Julpark och stämnings-faktorn är hög. Hundratals marschaller lyser runt om i parken och orkestern spelar härlig julmusik.

Det blir sagoläsning vid krubban istallet, julhantverk, försäljning, julpyssel, tillverkning av världens längsta julgirlang, jullekar, dans kring granarna, utställning om julen förr, härliga julmiljöer, roliga tävlingar. Här finns allt som hör julen till! KungVinter kommer till och med med riktig snö. Ett besök på djurparkens Tomtefest har för många blivit en kär tradition. Sedan starten för sex år sedan har antalet besökare bara ökat och många kommer tillbaks år efter år.

Det brukar komma närmare 4000 personer denna dag och vi har fått mycket beröm för den härliga julkänsla som vi lyckas förmedla, säger Suzanne Simonsson som var med och startade Tomtefesten. - Men så har vi ju också de allra bästa förutsättningarna, fortsätter hon och beskriver lyriskt parkens vackra natur, alla djuren och personalens stora engagemang.

Det är bland nordens djur mitt i naturen som julen hör hemma. Det finns många traditionella inslag på Tomtefesten, men varje år utökas antalet aktiviteter.
En nyhet i år är konstnärstomten Daniel Andersson, som skall tillverka nya djur till parken. Med en trästubbe, en motorsåg och en fantastisk skicklighet, förvandlas stubben och blir till en ylande varg eller hoppande ekorre eller något oväntat.

Daniel vill att det skall se verkligt ut, men han vill också att folk skall haja till och ger därför varje konststycke en egen personlig touche. -Jag gillar när folk reagerar och eftersom jag skall tillverka djuren på plats på djurparken, kommer jag att få respons direkt. Kul, säger Daniel som ser framemot sin medverkan på Tomtefesten. Daniel menar att utmaningen och det roliga med att skapa just djur är att fånga dom i en rörelse, att försöka få dom levande. Ett konststycke man kan bevittna på Tomtefesten.

Under lördagen kommer också invigningen av parkens nya Sameviste äga rum under ledning av Samer i Syd. Det blir äkta samisk jojk, elden, "arran", tänds och högtidsenligt kommer sametingets ordförande att överlämna kåtans nyckel till landshövding Göran Tunhammar kl 13.20. Därefter serveras smakprov från den samiska matkulturen till inbjudna och övriga så länge de räcker.

Djurparken brukar få hjälp av kändistomtar på Tomtefesten. Förra året hade Hasse "Kvinnaböske" Andersson dukat ett julbord och i år har man fått hjälp med att klä granen. Men av vem, avslöjar man inte. Det blir fler roliga jultävlingar och massor av andra överraskningar. Det kommer bl a att lottas ut fina priser bland alla som har tomteluva på. Man vill ha många nissar i parken, är det Tomtefest så är det.


Julen är traditionernas högtid och som vanligt väntas julpyssel,
juldans, möte med Tomtefar, julklapp till alla barn, sagoläsning bland djuren i stallet, Hustomtens trolleritricks, dans kring granen, traditionellt jul-hantverk med bl a ljusstöpning och senapsmalning, liten julmarknad och massor av mysiga julmiljöer med Nissarna på Tomtestigen, Tomteverkstaden vid Julklappsboden, Julbocksskogen, och Tomtestugan vid storkarna.

I år påbörjas dessutom en aktivitet som kanske en dag hamnar i Guinness rekordbok, nämligen tillverkning av världens längsta julgirlang. Kulturdagsgruppen, som finns representerad på Tomtefesten, har som sin uppgift att bl a hålla julens traditioner levande. Här finns mycket kunskap att hämta.

I tittskåpen kan man få veta hur drängabordet var dukat till jul, hur Goenissen såg ut, vad en "oro" och en "julduva" användes till och så kommer de att leka gamla tider jullekar med barnen. Glögg, pepparkakor, korv, dryck och fika finns till försäljning och kan avnjutas till stämningsfulla toner framförda av Höörs Ungdomsorkester. Både små och stora barn får sitt lystmäte mättat på Tomtefesten.


- Ett besök i djurparken så här års är verkligen att rekommendera. Djuren är fantastiskt vackra i sina vinterpälsar och hjortdjuren är ståtliga med sina fullt utvecklade hornkronor. Och den underbara julstämningen som parken bjuder på under Tomtefesten gör både djur och människor glada, säger Staffan Åkeby, djurparkens chef som avrundar med att hälsa alla hjärtligt välkomna till en mysig och minnesvärd dag i Skånes Djurpark. Djurparken är öppen varje dag hela året, nu 9-17. Entrén stänger kl 15.

Här finner du hela programmet

För mer information, ring Tomtefestens arrangörer 0413-55 30 60; Suzanne Simonsson 0706-428706, Rasmus Reckeweg, 0706-527358.

Relaterade länkar

 

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2006-11-27