Nära staden

Skalbankarna i Uddevalla

2006-08-01 17:39 #0 av: mantrats

Reservaten Kuröd, Bräcke och Samneröd är kalkrika områden. Världens största kända skalgrusbankar är belägna i detta område, som numera är berikat med ett högklassigt museum. De bildades för ca 10.000 år sedan i ett sund, vilket sträckte sig från Uddevalla österut och förband Vänern med havet. Salt och sötvatten blandades och skapade gynnsamma betingelser för det marina djurlivet. Allt eftersom landet höjde sig spolade bränningar och strömmar samman de döda djurens skal i sänkor nedanför bergbranterna.

Så bildades skalgrusbankarna. Skalrester av mer än 100 arter av ryggradslösa djur men även skelettdelar av val, säl och fisk har hittats. I skalgrusbankarna utvecklas den kalkälskande floran mycket gynnsamt.

Uppskattningsvis fanns det en gång över 1 miljon kubikmeter skal i Uddevallatraktens skalbankar. Numera återstår knappt 10%. Redan vid tiden för Pehr Kalms besök 1742 utvanns kalk genom bränning av skal i Kapellebankarna. 1800- och 1900-talens kraftiga exploatering inbringade både staden och olika företagare en förmögenhet. Produkterna var hönsfoder, byggmaterial för järnvägar, bilvägar och jordförbättringsmedel. Man arrangerade också stora motocrosstävlingar på Kurödsbanken under 1950-60-talen.

Uddevalla stads hantering av de världsunika skalbankarna väckte många heta känslor, vilka kanske bäst sammanfattas i göteborgsarkeologen dr Johan Ahlins yttrande 1944 i en Stockholmstidning:

"Det är en skam för hela landet, det är en skam för Uddevalla stad och det är en sorg för alla älskare av den svenska naturen, att ett av de unikaste naturminnesmärken som vårt land äger och som knappast har sin motsvarighet i hela världen, praktiskt skattat åt förgängelsen."

 

Många krafter har verkat för att rädda skalbankarna. Idag finns fyra naturreservat med rester av skalbankar vid Bräcke, Kuröd, Älje och Samneröd och dessutom Uddevalla kommuns nyaste museum.

"Skalbärgen räknas med rätta ibland ett av de största Bohusläns under; ty de ligga uppå landet, nästan hela quarten på somliga ställen ifrån hafvet. Dessa Skalbärgen bestå av Snäcke- och Mussle-skal, som här äro samlade i den myckenhet, att man kan undra det så många lif lefwat i werlden."

Carl von Linné 1746

 

Av: mantrats

Datum för publicering

  • 2006-08-01
Anmäl
2006-08-01 22:23 #1 av: mantrats

Tänk så många unika naturmiljöer man kan hitta alldeles nära den stad man bor i.

Har du några sådana områden nära dig?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.