Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

01. Floran - alla våra växter 01. Svampar 02. Havet 02. Kustlandet 03. Skogen 04. Sjöar och vattendrag 05. Fjällen 06. Nära staden 07. Faunan-Alla våra djur 08. Våtmarker 09. Öppna landskap 11. Klimatförändringar 13. "Naturliga" nyheter, miljövänligt 14. Vandring, film, reservat, resor 15. Evenemang 16. Upplevelser & Äventyr 17. Boktips 18. Dagens bild + fototävlingar 19. Fåglar/vilt 20. Fiske 21. Jakt 22. Ute i naturen 23. Omvärldens djur och natur 24. Svenska vilda djur 25. Viltrehabilitering i Sverige 26. Mumssidan. 27. Konst - Djur & Natur 28. Övrigt 29. Sajten 32. Släpp loss humorn! Mitt djur är bortsprunget Skampålen Vårt samhälle Rovdjur TV-tips
Öppna landskap

Rädda de sista blomstrande ängarna!

2006-08-02 16:36 #0 av: CarlS

Lördagen den 5:e augusti är det åter dags för Ängens Dag. - Nu kan alla hjälpa till och göra en praktisk naturvårdsinsats som har stor betydelse för att rädda ängens växter och djur, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen, som traditionsenligt arrangerar Ängens Dag på ett 100-tal platser runt om i landet.

Rädda de sista blomstrande ängarna!

De blomstrande svenska sommarängarna blir allt färre. Förr hölls de öppna med lie och slåtter. Nu växer stora delar av det gamla odlingslandskapet igen.
Svenska Naturskyddsföreningen gör sitt bästa för att rädda de blomstrande ängar som ännu finns kvar. Varje år samlas medlemmar för att göra en praktisk naturvårdsinsats genom att slå och hålla gammal ängsmark öppen. På många håll är slåttern en familjefest med mat, dryck, musik, husdjur och fler olika aktiviteter.

Ängshävden är en tusenårig tradition som har format vårt odlingslandskap. Omkring förra sekelskiftet fanns drygt en miljon hektar ängar. Idag återstår bara en spillra på 7 000 hektar. Den svenska ängen har blivit en symbol för det hotade odlingslandskapet. På en välskött äng är blomsterprakten rik. Så mycket som ett femtiotal kärlväxter kan finnas på en kvadratmeter.

- En stor del av den biologiska mångfalden är knuten just till vårt odlingslandskap. Hälften av landets kärlväxter och en tredjedel av de svenska fåglarna finns där. För groddjur är siffran ännu högre. I stort sett alla grod- och kräldjur behöver odlingslandskapet för att klara sig, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i SNF, som samtidigt påpekar att uppgifter från Artdatabanken visar att en tredjedel av växterna i odlingslandskapet och två tredjedelar av fåglarna är hotade. Det moderna jordbruket har trängt undan ängarnas och hagmarkernas rika växt- och djurliv. Bristen på betande djur innebär att landskapet växer igen på många håll.

- För att bevara och utveckla mångfalden måste jordbruket ändras. Minskad användning av bekämpningsmedel, ökad ekologisk produktion och fler betande djur är viktiga steg på vägen. Jordbrukspolitiken kan också bidra genom att se till att jordbruket får rimligt betalt för vård av vilda växter och djur. Men då krävs fortsatt höga miljöambitionerna i landsbygdsprogrammet, säger Svante Axelsson.

- Alla kan vara med och slå ett slag för mångfalden även när det inte är Ängens Dag. Vi kan bidra genom att köpa kött från betande djur och välja att köpa Krav-märkta varor.

SNF:s hemsida finns information om när och var Ängens Dag går av stapeln just i Din hemtrakt:

Foto: Jörgen Larsson

Anmäl
2006-08-02 16:46 #1 av: CarlS

På " Ängens Dag" borde det finnas rikliga tillfällen att ta många fina bilder.

Nu ska min Canon få jobba lite..Lägger in lite bidrag så småningom..

Ha det gott på ängarna!

//CarlS

Anmäl
2006-08-02 17:17 #2 av: broderbluff

Får låta min canon arbeta lite också, den har vilat nu i 5 timmar=)

Anmäl
2006-08-02 22:47 #3 av: CarlS

#2 Vågar inte säga här hur länge min Canon har fått vila men det är alldeles för länge...Glad

Anmäl
2006-08-03 08:08 #4 av: broderbluff

hehe =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.