Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

01. Floran - alla våra växter 01. Svampar 02. Havet 02. Kustlandet 03. Skogen 04. Sjöar och vattendrag 05. Fjällen 06. Nära staden 07. Faunan-Alla våra djur 08. Våtmarker 09. Öppna landskap 11. Klimatförändringar 13. "Naturliga" nyheter, miljövänligt 14. Vandring, film, reservat, resor 15. Evenemang 16. Upplevelser & Äventyr 17. Boktips 18. Dagens bild + fototävlingar 19. Fåglar/vilt 20. Fiske 21. Jakt 22. Ute i naturen 23. Omvärldens djur och natur 24. Svenska vilda djur 25. Viltrehabilitering i Sverige 26. Mumssidan. 27. Konst - Djur & Natur 28. Övrigt 29. Sajten 32. Släpp loss humorn! Mitt djur är bortsprunget Skampålen Vårt samhälle Rovdjur TV-tips
Våra svenska vilda djur

Ingen rädder för björnen här..?

2006-07-25 15:42 #0 av: CarlS

Du är ute på en skogspromenad och möter en brunbjörn öga mot öga. Vad gör du?

Här kan du skriva om hur du skulle reagerat om du möter en brunbjörn öga mot öga.
Förutsättningen är att det är en mätt och nöjd brunbjörnshane som inte har ett enda bekymmer här i Världen förutom att du står i vägen och glor på honom...(Men det vet du förstås inte.)
Själv är ditt enda försvar en hink och en blåbärsplockare av trä.

1. Står stilla och njuter och förundras över vilken oerhörd tur du har, att som en av få svenskar ha förmånen att någonsin få se en björn ute i det fria?

2. Ställer dig och skriker av skräck rätt ut i det blå? 

3. Bjuder björnen på bär...?

4. Klättar upp i närmaste gran. (trots att du vet att björnen säkert klättar mycket bättre än du)?

5. Vänder och springer som om du var jagad av en flock vargar..?

6. Lägger dig ner och spelar död samtidigt som du knäpper dina händer och ber din sista bön..?

7. Slår hinken i skallen på björnen och be han dra..?

8. Backar sakta bakåt

 

Brunbjörn Foto: Jörgen Larsson

Brunbjörn Foto: Jörgen Larsson

 

Relaterade länkar


Anmäl
2006-07-29 00:10 #1 av: Niklas

Om jag var rädd för en attack skulle jag nog lägga mig ner och spela död. ANnars skulle jag antagligen stå och titta, kanske fotografera.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Starta en egen sajt på engelska 🎈.

Anmäl
2006-07-29 12:39 #2 av: CarlS

#1

Jo, att spela död är det yttersta alternativet. Om Björnen inte vill ge sig av utan verkar gå till anfall...

Ibland får man vara liten...och rädd!

//CarlS

Anmäl
2006-08-04 10:03 #3 av: CarlS

Här kommer tio goda råd om du mot alla odds möter en björn i skogen på din skogspromenad.

Brunbjörnen är till sin natur mycket skygg så om du inte vill möta en björn så kan du sjunga och tala högt . Björnen är utrustad med bra hörsel och ett gott luktsinne så då blir han inte överraskad utan flyr hellre undan.

Men om du ändå möter björn är det bra att vara förberedd.

Följande tio goda råd har tagits fram av Skandinaviska Björnprojektet i samarbete med Viltskadecenter och Jägareförbundet:

 • Om du sitter i bilen och får syn på en björn...
  Sitt kvar i bilen och njut av synen! Gå inte ut ur bilen i onödan!
 • Om du ska göra dig av med matrester eller sopor...
  Lägg inte doftande matavfall i naturen.
 • Om du är ute på försommaren i björnmarker...
  Under perioden maj-juni infaller björnens brunstperiod och då är björnen som mest rörlig och dagaktiv. Se upp för ungar utan sina björmmammor. Klappa aldrig någon eller försök ta kontakt! Honan kan var i närheten och är då ytterst farlig.
 • Om du är ute i bärskogen på sensommaren...
  Eftersom hälften av björnens årsdiet består av bär, främst blåbär så är många björnar helt upptagan med att sätta i sig dessa. är du ute och plockar bär så kan du mycket väl träffa på en björn.
  Ge dig då tilkänna, tala högt och dra dig försiktigt tillbala..
 • Om du ser en björn som ligger och äter på ett kadaver...
  Behåll lugnet. Visa björnen att du inte är ute för att stjäla maten. Stanna upp och ge dig till känna genom att tala lugnt. Gå försiktigt ifrån platsen, ta samma väg som du kom - men spring inte!
 • Om du möter en björnunge som nyfiket är på väg mot dig...
  Vänd om omedelbart och gå lugnt från platsen samma väg som du kom!
 • Om du är ute med hund i skogen i björnmarker...
  Håll hunden kopplad.
 • Om du är ute på vanlig jakt och träffar på en björn...
  Om björnen inte är medveten om din närvaro - ge dig tillkänna genom att ropa ljudligt eller klappa i händerna. Ett skott i luften för att skrämma iväg björnen kan också vara effektivt. Men skjut inte på björnen! I de flesta fall där en människa kommit till skada är björnen först skadskjuten. En skadad björn kan vara mycket farlig. Du bör också känna till att en björn som står på bakbenen inte gör detta för att gå till anfall! Björnen ställer sig upprätt för att skaffa sig bättre överblick när den försöker få syn på det som den känsliga nosen och hörseln redan har signalerat om.
 • Om du stöter på en björn som inte viker av och flyr, utan fortsätter i riktning mot dig...
  En provocerad björn kan göra ett utfall mot dig, vilket ofta är ett skenanfall. Du bör tydligt markera för björnen att du har fredliga avsikter. Tala lugnt ut i luften, slå inte mot björnen eller signalera inte några andra hotfulla åtbörder. Retirera ifrån platsen, men spring inte!
 • Om björnen inte nöjer sig med din reträtt utan går till attack...
  Försök att distrahera björnen. Släng något framför honom. Bärhinken eller fiskespöet. Om det inte hjälper återstår bara att lägga sig ner på marken och spela död. Lägg dig i fosterställning eller på magen och knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet. Genom att göra dig så liten som möjligt och vara helt passiv minimerar du hotbilden för björnen.
Anmäl
2006-11-13 18:17 #4 av: DianaK

Min Pappa var ute på älgjakt i Fredriksberg han satt på pass.Hörde nått som praslade i ljungen bakom älgpasset han tänkte inte på det utan trode det var en jaktkamrat, varpå han reser sig upp och tittar så ser han en björn luffsa i ljungen Pappa säger lite försiktigt Buu till björnen,björnen tittar till på honom måttligt intresserad av Pappa. björnen vänder om och luffsar vidare,Pappa tycker inte det var så trevligt att få björnbesök så nära inpå älgpasset,samtidigt tror jag att han blev lite farsinerad ändå av björnen.Det var en notis i Dala Demokraten om händelsen.Stjälv har jag bara sett spår av björn på orten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.