Annons:
Etiketthållbar-utveckling
Läst 13368 ggr
Sehvrin
2/20/15, 11:59 AM

Världsnaturfondens fiskguide

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många strävar efter att äta så miljövänligt som möjligt, vilket ofta kan vara svårt. Hur ska du då välja när du står framför fiskdisken i affären? Världsnaturfondens fiskguide kan hjälpa dig i ditt val.

Varje år ger Världsnaturfonden, WWF, ut en konsumtionsguide över vilka fiskarter och skaldjur som är hållbara att äta. Fiskarna delas in i tre listor:

Grön = Ät gärna
Gul = Var försiktig
Röd = Låt bli

Vilken lista en art hamnar på beror på tre bedömningspunkter:

  • hur bestånden mår
  • om kontrollen och förvaltningen är hållbar
  • fiskets effekter på ekosystemet.

Samma art kan finnas på flera listor beroende på var den fiskas och vilken metod som används. Bedömningen görs av WWF och listan är ett samarbete mellan WWFs kontor i ett 15-tal länder.

Fisk på röd lista är inte samma som rödlistad fisk

Ibland händer det att en art som hamnar på WWFs röda lista kallas för rödlistad, men detta är inte korrekt. En rödlistad art är en art som riskerar att dö ut och därför hamnat på den nationella rödlistan. Den nationella rödlistan tas fram av ArtDatabanken på uppdrag av Naturvårdsverket använder sig av bedömningskriterier från Internationella naturvårdsunionen IUCN. Denna lista tar inte hänsyn till om fiske på arten får några ekologiska konsekvenser utan tar bara hänsyn till om populationen minskar. Den nationella rödlistan ska vara en objektiv källa för tillståndet i Sveriges flora och fauna. För att undvika missförstånd brukar man säga att de arter som hamnat på WWFs röda lista har fått ”rött ljus” (respektive gult och grönt ljus). Dock finns det arter som finns på båda listorna.  Läs mer om skillnaden här och här.

Miljömärkt fisk

Hur gör man då med arter som inte står med på listorna? Det får du själv bedömma från fall till fall! Fisk med miljömärkningarna KRAV, MSC (Marine Stewardship Council) och ASC (Aquaculture Stewardship Council  har alla grönt ljus enligt fiskguiden. Detta gäller även den hårt kritiserade jätteräkan. Läs mer om miljömärkning av fisk här.

Kritik

Svenska Naturskyddsföreningen har kommit med kritik mot att WWF har gett grönt ljus åt jätteräkan, även om den är miljömärkt. De anser att kraven som ställs på räkodlingar för att bli ASC-certifierade inte är tillräckligt höga och att det i dagsläget inte är möjligt att odla jätteräkor på ett miljövänligt sätt. Dessutom är de oroliga för att certifieringen kommer leda till en större efterfrågan på jätteräkor, vilket skulle leda till ett högre tryck på de drabbade ekosystemen. Läs mer här 

Olika format

Världsnaturfondens fiskguide 2015 går att få tag i lite olika format:

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: