Etikett24-svenska-vilda-djur
Läst 1063 ggr
Martin
2016-12-18, 15:14

Rabies i Skåne och Småland

Visste inte riktigt under vilken rubrik jag skulle lägga det.

"Rabies i Skåne och Småland" basunerade flera tidningar ut häromdagen. Bland annat Sydsvenskan, men även Expressen mfl.

Rabies är ju en smittsam sjukdom som kan överföras från djur till människor och med 100% dödlighet bland de som får symptom (men får man behandling innan symptom så är det å andra sidan 100% som klarar sig).

Efter att ha fått symptom dör man oftast inom 14 dagar.

Alltså blir man ju lite lätt fundersam av en sådan rubrik. 

Vad står det egentligen i artikeln/infon, i förhållande till rubriken?

Som vanligt rubriksätter media lite som de själv vill. Ett uns sanning, och några uns över drift. Folkhälsomyndigheten, Statens Veterinärmedicinska anstalt och Uppsala Universitet har under 6 år undersökt 452 fladdermöss i Skåne och Småland.

14 av dem har haft antikroppar mot Rabies, vilket innebär att de varit i kontakt med rabiessmitta. Men, inte att de är smittade. 

Naturvårdsverket kan man läsa att man 2008 och 2012 har hittar fladdermöss med antikroppar, men inte under 2014-2015 men att man ändå bedömmer att "fladdermusrabies" finns i landet.

Här finns lite info om Fladdermusrabies från Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Folkhälsomyndigheten slår fast att Sverige är fortsatt rabiesfritt. Detta då OIE (Världshälsoorganisationen för djurhälsa) definierar ett land som rabiesfritt även om antikroppar hittats. På sidan finns också bra råd om hantering av fladdermöss.

Slutsatsen av ovanstående är att vi inte behöver vara rädda, fladdermöss (även smittade) attackerar inte människor och sålänge man - om man skulle bli biten (t.ex. om man håller fast en fladdermus) - söker vård snabbt så kan behandling ske.

De senaste 25 åren har 4 personer i Europa avlidit av Rabies. Ingen av dem var vaccinerad mot det och ingen av dem behandlades heller efter smittotillfället.

mvh Martin Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se
landsbygdsbo
2016-12-19, 01:55
#1

Vi har från tid till annan haft rabiessmittade fladdermöss i skåne

Men hittills har tydligen inga andra djur smittats. Men därför ska man inte hantera dessa djur utan grova läder-hanskar. och helst låta bli.

Upp till toppen