Etikettnyheter
Läst 5877 ggr
CarlS
2006-12-01, 17:49

Tuffaste miljömärkningen blir ännu tuffare

PRESSMEDDELANDE
Svenska Naturskyddsföreningen
2006-12-01

- Att vi inte längre tillåter fosfater är en självklar utveckling, med tanke på Östersjöns akuta situation. Det finns ingen anledning att använda ett viktig näringsämne i tvättmedel om det finns bättre alternativ. Vi hoppas också att politikerna ska uppfylla de löften de gav i somras om att förbjuda fosfater för att hejda övergödningen. Ett sådant svenskt beslut skulle ha betydelse för de 750 000 avlopp som inte passerar reningsverken, men är också en viktig signal internationellt till de övriga länderna runt Östersjön, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i SNF.

Bra Miljöval-kriterierna för Kemiska produkter omfattar alla kemiska produkter och gör det möjligt att miljömärka allt ifrån kosmetika till tvättmedel och avfettningsmedel. Syftet med kriterierna är att minska användningen av skadliga kemiska ämnen och göra det enkelt för konsumenterna att välja bra produkter både ur miljö- och hälsosynpunkt. SNF skärper nu hälsokraven ytterligare genom att bland annat förbjuda parfym och färg i produkter för barn under 3 år.

Nytt i kriterierna är att de ställer transportkrav som gäller hela företaget, inte bara de enskilda produkterna.
- Transporterna är viktiga inte minst med tanke på klimatproblematiken. Det är inte helt enkelt att föra in transportkrav, eftersom företagens transportarbete kan ske på många olika nivåer, men det är ett steg i rätt riktning, påpekar Svante Axelsson.

- Syftet med miljömärkningen Bra Miljöval, som är den enda etablerade miljömärkning som drivs av en fristående organisation, är dubbel. Dels vill vi ge den enskilda konsumenten en vägledning och ett märke att lite på. Dels vill vi, genom att kriterierna kan skärpas stegvis, få företagen att ytterligare förbättra sina produkter, både för miljöns och hälsans skull. Bra Miljöval- märkningen är ett av SNF:s verktyg för att driva på utvecklingen mot ett hållbart samhälle, säger Frida Hök, handläggare, Bra Miljöval.

I dagsläget finns 750 olika produkter, butiker och tjänster som är märkta med Bra Miljöval. Nästa år lanseras Bra Miljöval-märkning av Värmeproduktion. Utöver kemiska produkter finns kriterier för elleveranser, transporter, textil, butiker och papper.

Information:
Svante Axelsson, generalsekreterare, 070-728 25 85, svante.axelsson@snf.se
Frida Hök, handläggare Bra Miljöval, 031-10 55 98, 0709-72 12 57, [ frida.hok@snf.se ]frida.hok@snf.se

Eva-Lena Neiman, pressekreterare, 070-655 46 19, [ eva-lena.neiman@snf.se ]eva-lena.neiman@snf.se

Läs om Bra Miljöval:
http://www.snf.se/bmv/index.cfm
http://www.snf.se/bmv/bmv-register/index.cfm

------------------------------------------
Bli medlem i SNF och stöd vårt natur- och miljöarbete!
http://www.snf.se/snf/medlem.cfm
Handla böcker, CD-skivor och naturprylar i Naturbutiken:
http://www.naturbutiken.snf.se
------------------------------------------
Detta är ett elektroniskt nyhetsbrev från Svenska Naturskyddsföreningen. Det går till intresserade i olika ämnen inom natur och miljövård. Skicka det gärna vidare till andra du tror är intresserade av innehållet.

//Carls

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2006-12-01
Upp till toppen