Etikettnyheter
Läst 10774 ggr
CarlS
2006-12-04, 20:48

Varg saknas i Skånes Djurpark!

Foto: Jörgen Larsson

OBS. Bilden på vargen härovanför  har inget att göra med den försvunna vargen på Skånes Djurpark!

Pressmeddelande: 
"- De första dagarna så trodde vi bara att valpen gått och gömt sig i någon håla, så vi ökade bara tillsynen över hägnet, säger Staffan Åkeby, chef på Skånes Djurpark.

Men när vi på flera dagar inte såg mer än 10 av de 11 vargarna, så började vi aktivt att söka efter valpen. Men vi kan omöjligt hitta den! Vi har inspekterat hägnet meter för meter och det finns inga spår efter den, säger Åkeby. - Och inte är det något hål igenom staketet eller grävt under heller, så det är ett mysterium hur den har försvunnit. Det har förekommit skogsavverkning inne i varghägnet under den här tiden och det är möjligt att valpen kan ha skadats då. I så fall kan den fortfarande ligga och trycka djupt inne under de stora stenblocken som finns i hägnet. Vi har krupit med ficklampor och speglar på långa stänger, men vi har inte lyckats få syn på vargen.

Den första åtgärden som gjordes var att gå skallgång inne i hägnet. Men inte ett spår av vargen har kunnat hittas. Dock tror man på Djurparken att vargen fortfarande är kvar inne i hägnet. - Det finns fortfarande hål och gångar under stenblocken som vi inte har kunnat kontrollera, säger djurförman Johan Lindström som leder arbetet med sökandet efter den försvunna vargen. - Vi kommer nu att beställa en fjärrstyrd filmkamera för att se om vi kan komma ännu längre in i hålorna. Den sista utvägen är väl att ta hit en grävskopa och vända upp och ner på hela backen, säger Johan Lindström. - Exakt vilken av de fem vargvalparna som saknas går inte att säga med säkerhet; de är mycket lika varandra och de är alla naturligt gråfärgade utan särskilda kännetecken, säger Johan.

Under hela förmiddagen har Djurparkens styrelse haft ett möte under ledning av landshövding Göran Tunhammar som är stiftelsens ordförande. Och det var alltså inte bara budgeten för nästa år som var på dagordningen. - Nej, styrelsen fick givetvis full information om läget med den saknade vargen. Och nu är även polisen, länsveterinären och naturvårdsverket informerade, säger djurparkschef Staffan Åkeby. - Styrelsen tog beslut om att vi skall gå ut med en allmän information om läget. För trots att vi tror att vargen finns kvar i djurparken, så finns det ju en möjlighet att den har tagit sig ut. I så fall är det ju bra om allmänhet och myndigheter känner till detta.

- Vargen är bara sex månader gammal och ännu inte fullvuxen. En så ung varg skall inte lämna sin flock, säger en av djurparkens vargguider, Claes Björkman. - Tvärt om är det osäkert om den här vargen kommer att överleva, om den nu har kommit ut. Vi bedömer det som utomordentligt osannolikt att den skulle kunna ställa till någon skada. Största risken är väl att det blir påkörd och någon annan anledning till oro ser inte jag att det finns, säger Claes Björkman som är ordförande i Djurparkens Vänförening och deltog i dagens styrelsesammanträde på Skånes Djurpark."

För mer information ring Staffan Åkeby, djurparkschef, direkttelefon 0413 - 55 41 70 eller djurförman Johan Lindström direkttelefon 0413 - 55 41 73 eller till Vänföreningens ordförande Claes Björkman 0413-206 30

//CarlS

Relaterade länkar

Av: CarlS

Datum för publicering

  • 2006-12-04
WesthKiowas
2006-12-05, 00:31
#1

Stackars liten, hoppas den hittas oskadd.

Mvh Camilla Glad Besök gärna min hemsida S\*WesthKiowa's Norska Skogkatter Kattungar planeras!
CarlS
2006-12-08, 19:42
#2

Fick ett nytt pressrelease från Staffan, Skånes Djurpark idag:

Tänkbart att vargvalpen är sedd i Skåne!

"Fem personer har hört av sig till Skånes Djurpark och tror sig ha sett vargen. - Valpen verkar ha rört sig i den norra delen av centrala Skåne, säger Staffan Åkeby, chef på Skånes Djurpark i Höör. - Två av rapporterna var från östra Hallandsåsen, men det finns också en senare observation från Nävlingeåsen, säger Åkeby. - En varg kan med lätthet förflytta sig 5-10 mil på en natt, ja, det finns till och med exempel på att radiomärkta vargar har rört sig 20 mil på ett dygn.

- Även länsstyrelsen är angelägen att få in färska rapporter om iakttagelser, säger länsstyrelsens rovdjursansvarige Marcus Elfström. - En dagsaktuell rapport om var vargen befinner är till stor hjälp. Då kanske vi hinner ut på plats och kan säkra spårtecken och dokumentera.  Men det är högst sannolikt att den här unga vargen som bara är dryga sex månader inte kommer att överleva så länge i det fria.

- Det står i alla händelser klart att vargen inte finns kvar i hägnet, säger Johan Lindström, som har lett arbetet i djurparken med att leta efter den försvunna valpen. - Vi har nu kontrollerat längst in i de minsta skrymslena i stenröset i varghägnet och där ligger ingen varg. Och det finns inga lämningar efter den i form av skinn eller benbitar, om nu den övriga flocken skulle ha gjort processen kort med en utmobbad individ. Sådan kan hända, men det har aldrig gjort det i Skånes Djurpark, säger Lindström.

- Hur den har kunnat komma ut ur hägnet i Skånes Djurpark är ett mysterium, säger djurparkschef Staffan Åkeby. Vi har kontrollerat stängsel och grindar och allt är i bästa skick. Men under den aktuella tiden när vargen försvann, så pågick det skogsavverkning inne i hägnet. Den enda förklaringen som vi har kommit på, är att vargen kan ha listat sig ut i samband med att virket kördes ut ur hägnet. Men då måste den ha varit både osedvanligt snabb och fräck för att lyckas med detta, säger Åkeby och skakar uppgivet på huvudet. - Vår personal fungerade som grindvakter och ingen har sett minsta skymt av någon smitare, varken in eller ut!

Närmast på dagordningen står nu en export av några vargar ur förra årets kull. En hane skall få flyga till Ranua Zoo i norra Finland och en hona skall köras med bil till Skansen i Stockholm. - Vi väntar bara på klartecken från finnarna att de har fått sina importtillstånd i ordning. Då skall djurförman Johan Lindström gå in i hägnet och bedöva de två aktuella ungvargarna. Samtidigt väntar vi på fyra stycken unga mårdhundar från Finland. De beräknas ankomma den 20 december. Det blir en trevlig julklapp till djurparken, avslutar Staffan Åkeby."

För mer information ring Staffan Åkeby, direkttelefon 0413-55 41 70 eller Johan Lindström direkttelefon 0413-55 41 73.

//CarlS

Upp till toppen